Miért lehet akár halálos is a sarki fényre vadászni Izlandon?

Szerző: Hutter Marianna
2019.01.13. 20:42

Nemcsak, hogy a turisták nincsenek hozzászokva a jeges, szűk, kanyargós izlandi utakhoz, de sokan a vezetés helyett az égre figyelnek, hátha feltűnik a különleges égi jelenség.

Miért lehet akár halálos is a sarki fényre vadászni Izlandon?

Arra figyelmezteti az izlandi rendőrség a turistákat, hogy vezessenek óvatosan a téli utakon – írja az AP. Ugyanis sok külföldről érkező látogató annak reményében érkezik az országba, hogy láthatja a sarki fényt, ám akik autót bérelnek hozzá, nem feltétlenül bírnak elég tapasztalattal ahhoz, hogy a szűk, jeges, kanyargós izlandi utakon megfelelő biztonsággal vezessenek.

Sőt: sokan ahelyett, hogy az utat néznék, inkább az eget pásztázzák, hátha feltűnik a különleges égi jelenség.

Az Akureyri rendőrség munkatársa, Johannes Sigfusson azt nyilatkozta az AP-nek, hogy az időjárás öt percenként változik Izlandon, így ennek megfelelően az útviszonyok is. Ezért előfordulhat, hogy az út egyik pillanatban még száraz, ám a következőben már jeges és csúszós. A kockázat nagyobb az éjszaka közepén, mikor a tapasztalatlan, álmos sofőr félszemmel az eget kémleli.

A tavalyi évben egyébként 18 ember halt meg Izlandon közlekedési balesetben, közülük kilencen turisták voltak.

Előző hónapban például egy brit turistákat szállító terepjáró szenvedett balesetet Izland déli részén, a hét utas közül három meghalt. Megoldás lehet, ha a látogatók autóbérlés helyett a sarki fény megtekintésére szervezett buszutakat választják, így a tapasztalt sofőrökre hagyhatják a vezetést.

Az izlandi útviszonyokra a magyar konzuli szolgálat is figyelmezteti az utazni vágyókat. Hangsúlyozzák: télen, havas úton javasolt csak akkor vezetni, ha a látogató rendelkezik a vezetéshez szükséges megfelelő gyakorlattal.

FOTÓ: Flickr

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek