Nem elég, hogy kémkedésen kapták, még ki is rúgták a cégétől

Szerző: Bakodi Péter
2019.01.12. 19:52

A Huawei tagadja, hogy bármi közük lenne az esethez. Nagyon rosszkor jött a botrány a telekommunikációs eszközöket gyártó kínai vállalatnak.

Nem elég, hogy kémkedésen kapták, még ki is rúgták a cégétől

Magánakciójával negatív színben tüntette fel a vállalatot – ezzel magyarázza a Huawei az egykori alkalmazottjának elbocsájtását, akit a héten tartóztattak le – egy lengyel ex-hírszerzővel együtt  – Lengyelországban, kémkedés gyanújával. A nyilvánosságra került információk szerint a férfi mostani kirúgásáig a telekommunikációs eszközöket gyártó kínai vállalat eladási igazgatójaként tevékenykedett, de

2006 és 2011 között Kína varsói nagykövetségén dolgozott attaséként.

Diplomáciai körökben gyakran használják ezt a pozíciót a hírszerzők fedésére.

Az újabb negatív hírverés igencsak érzékenyen érintette a kirobbant botrányban való felelősségét határozottan tagadó Huaweit, melyet a közelmúltban több támadás is ért az Egyesült Államok és mások részéről, hogy a cég készülékei által használt technológiához a kínai titkosszolgálatok könnyen hozzáférhetnek. Ennek elősegítését a hatályos kínai jogszabályok egyébként elő is írják minden kínai vállalatnak.

A Huaweiről kialakulóban lévő negatív képen nem igazán segít, hogy a vállalat alapítója korábban a kínai néphadsereg fejlesztőmérnöke volt.

A Huawei megbízhatóságával kapcsolatos kérdőjelek miatt az Egyesült Államok mellett Ausztrália és Új-Zéland távközlési hatóságai is kizárták a céget a hazai 5G-hálózat fejlesztésében való részvételből.

FOTÓ: Instagram / Chimwasu Chaks

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek