Erdoğan és Porosenko megegyezett: török drónokat vásárolnak az ukránok

Szerző: Bakodi Péter
2019.01.12. 18:52

A pilóta nélküli repülőeszközök Szíriában és a kurd felkelőkkel szembeni műveletekben már bizonyítottak.

Erdoğan és Porosenko megegyezett: török drónokat vásárolnak az ukránok

Petro Porosenko ukrán elnök aláírta a megállapodást 12 török drón beszerzéséről, így realizálódni látszik az ukrán hadsereg képességeit jelentős mértékben növelő fegyverüzlet – számolt be szombaton a Daily Sabah. A fegyvervásárlás már korábban is szóba került bilaterális találkozókon, de a megrendelés csak Porosenko mostani szignóját követően vált hivatalossá.

A szóban forgó pilóta nélküli repülőeszközöket a Bayraktar nevű török hadiipari vállalat fejlesztette és gyártja.

A TB2 kódnéven futó közepes hatómagasságú (8200 méter) drón akár 24 órát is képes egyhuzamban a levegőben tölteni.

Ez a képesség igencsak rugalmas bevethetőséget biztosít az ukrán katonai vezetésnek.

Az ellenfél hosszútávú megfigyelése alapvető fontosságú a kelet-ukrajnai konfliktuszónában. A beszerzés alatt álló drónok segítségével időben észlelhetők az olyan csapatmozgások, amelyek veszélyeztetnék a frontvonal relatív nyugalmát.

A TB2-essel ugyanakkor korántsem csak monitorozni lehet az ellenfél mozgását, hanem precíz rakétarendszere meg is tudja semmisíteni a nyomon követett célpontokat.

A fegyvervásárlásról szóló bejelentésében Porosenko külön kiemelte a drón páncélozott harcjárművek és haditengerészeti erősségek elleni alkalmazását.

Az Azonnali a minap arról adott hírt, hogy az ukrán katonai vezetés a haditengerészet megerősítését tűzte ki célül, mert azzal számolnak, hogy Oroszorzság a szárazföldi patthelyzetet megkerülve a tengerekre tenné át a két ország közötti konfliktus súlypontját.

A török pilóta nélküli repülőeszközzel nem zsákbamacskát vesznek az ukránok. A török fegyveres erők kötelékébe négy év rendszeresített Bayraktar TB2 folyamatosan bizonyít a szíriai konfliktusban, és a terroristák elleni belföldi és külföldi műveletekben egyaránt. Ankara a szíriai intervencióval párhuzamosan aktív harcot folytat a kurd gerillákkal Kelet-Törökország és Észak-Irak kietlen, hegyvidéki területein.

A török hadiipar az állami beavatkozásnak köszönhetően az elmúlt években jelentős fejlődésnek indult. A mostani beszerzés is azt mutatja, hogy külföldön is felfigyeltek a török fejlesztésekre.

FOTÓ: Bayhaluk

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek