Újjáélesztené Ukrajna a haditengerészetét

Szerző: Bakodi Péter
2019.01.11. 14:21

Az ukrán stratégák azzal számolnak, hogy Moszkva a szárazföldről a tengerre helyezné át a két ország közötti konfliktus súlypontját.

Újjáélesztené Ukrajna a haditengerészetét

A kijevi vezetés idén 7,5 milliárd dollárnyi (2 092 milliárd forint) összeget különített el a költségvetésből a védelmi kiadásokra. A bőkezű források jelentős részét a haditengerészet megújítására tervezik fordítani – írja a Kyiv Post.

Az Ukrajna és Oroszország között lassan 5 éve folyó fegyveres konfliktus egyik legnagyobb vesztese az ukrán flotta volt.

A kék-sárga zászlós hadihajók számottevő része – összesen közel két tucat – orosz kézbe került, miután 2014 tavaszán felségjelzés nélküli orosz katonák elfoglalták a Krím-félszigetet.

Az előzetes célok szerint 2019-ben öt új hadihajót bocsájtanának vízre, valamint felújítanák az ukrán haditengerészet zászlóshajóját is.

A nyilvánosságra került eszközbeszerzések alapján az ukrán haditengerészet elsősorban a part menti műveletekre koncentrál.

A védelmi miniszter, Sztyepan Poltorak által beígért, Kentaur-osztályú rohamnaszádot kifejezetten a kétéltű akciókra fejlesztették ki, de a szintén hazai gyártású, idén hadrendbe állítandó rakétanaszádok és őrhajók ugyancsak korlátozottan vethetők be a nyílt tengeren.

Emellett úgy látszik, hogy pontot tesznek egy négy éves bürokratikus huzavona végére is, és az Egyesült Államok által térítésmentesen felajánlott két, Island-osztályú őrhajó is csatlakozhat az ukrán haditengerészet kötelékéhez a nyáron, ezzel is tovább erősítve az ukrán fegyveres erők képességeit.

A legjelentősebb beruházás a flotta zászlóshajója, a Hetyman Szahajdacsnij nevű fregatt felújítása lehet, amit a tervek szerint ukrán fejlesztésű hajók elleni cirkálórakétákkal szerelnek fel.

A Neptun kódnévre keresztelt rakétákról nem sokat tudni azon kívül, hogy szárazföldön (lenti videó), hajókra, és repülőkre is telepíthető.

A szovjet rakétatechnológián alapuló Neptun maximális hatótávolsága 300 kilométer. Az ukrán haditengerészet a közelmúltban több sikeres tesztet is végrehajtott az eszközzel.

Új front nyílhat a tengeren?

A haditengerészet megújítását célzó ukrán törekvések arra alapoznak, hogy a kelet-ukrajnai és a Krím-félsziget körüli katonai patthelyzetből a tengeri hadviselés felerősítésével próbálhat meg kimozdulni a moszkvai vezetés. Ennek egyik előjele lehet az a novemberi incidens, mely során az orosz hatóságok lefoglaltak három ukrán hadihajót, és foglyul ejtették azok összesen 24 fős legénységét. 

A hajóraj a Krímet Oroszország többi részével összekötő Kercsi-szoroson keresztül haladt volna Mariupol kikötőjébe. Kijev azzal vádolja az oroszokat, hogy ezzel a lépéssel próbálják meg elvágni az ukrán hozzáférést az Azovi-tengerhez, mely egyre nagyobb szerepet tölt be a két fél közötti konfliktusban.

Amerika árgus szemekkel figyel

Mint arról az Azonnali is beszámolt, Washington nem hagyja szó nélkül a nemzetközi jogok érvényesülése szempontjából is aggályos orosz lépéseket. Az amerikai haditengerészet partraszállító hajója, a USS Fort McHenry a héten érkezett a romániai Konstanca kikötőjébe, hogy közös hadgyakorlatot hajtson végre a román flotta zászlóshajójával.

Az amerikaiak a hadihajó látogatását egyértelmű üzenetnek szánják Oroszország irányába, hogy az USA kiáll térségbeli szövetségesei mellett.

FOTÓ: US Navy / MC2 William Jamieson

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek