Úgy felháborodtak a székelyföldi románok, hogy Gyurcsány elégedetten csettinthetne

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.01.10. 20:38

Fontolgatják, hogy ott sem maradnak, mert a román kormány nem védi meg őket a magyar pénzétől.

Úgy felháborodtak a székelyföldi románok, hogy Gyurcsány elégedetten csettinthetne

Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma (FCRCHM) elítéli a román kormány, az elnöki hivatal és a parlament „válaszlépéseinek hiányát” a magyar kormány által finanszírozott székelyföldi gazdaságfejlesztési program kapcsán - írja a FRCRHM csütörtöki közleményére hivatkozva az Agerpres hírügynökség.

A civil fórum az MTI híréből értesült arról, hogy a magyar kormány 25 milliárd forintot különített el egy olyan programra, amelyből Székelyföld gazdasági fejlődését támogatja (az MTI ugyanis egy ideje már románul is közöl híreket, ahogy román megfelelője, az Agerpres is ad ki híreket magyarul, igaz, utóbbi kezdte előbb).

A közlemény szerint

a romániai illetékes intézmények „nem végeztek alapos elemzést” arra vonatkozóan, hogy milyen következményekkel jár a magyar állam stratégiai beruházásainak lehetősége, illetve a kettős állampolgárság elnyerése az erdélyi magyarok által.

„Ilyen körülmények között az RMDSZ szinte függetlenül vezeti Hargita és Kovászna megyét, semmibe véve az itt élő románok érdekeit. Az államfők hallgatólagos támogatásával a december utáni kormányok opportunizmusa oda vezetett, hogy az ország szívében valóságos társszuverenitás jött létre Magyarországgal. A parlamenti támogatásért cserében Bukarest magára hagyta a két megyében élő románokat, akik ki vannak szolgáltatva a helyi és megyei hatóságok kényének-kedvének, amelyek szegregacionista politikájukkal az etnikai alapú területi autonómia megteremtésén dolgoznak” – írja a fórum közleményében.

A dokumentum szerint, míg a „többségi magyar kisebbség” hármas támogatásban részesül, hisz pénzt kap Budapestről, Bukarestből és a helyi költségvetésből, a román közösségek csak „esetleges és jelentéktelen” támogatást kapnak a helyi hatóságoktól, emiatt felmerül, hogy „érdemes-e itt jövőt tervezniük, vagy sem”.

A fórum „engedményként” értékeli azt is, hogy az ifjúsági minisztérium visszajuttatta a sepsiszentgyörgyi önkormányzat tulajdonába a városi sportbázist. „Ezzel az Ifjúsági- és Sportminisztérium lemondott évi 550-600 ezer lej bevételről, ezután mintegy 300 ezer lej bért fizet, tehát mintegy 800-900 ezer lejjel kevesebb jut a sportra, ráadásul a Municipiumi Sportklub bérlő lett saját házában” – írja a közlemény (úgy látszik, az Átlátszót nem olvassák, mert akkor tudnák, hogy a fociba is nagyon sok pénz ment még a magyar kormány jóvoltából).

Zárásként a fórum megjegyzi, hogy „kénytelen lesz” megtámadni a bíróságon a kormány „hatalmi visszaéléssel” hozott határozatát, és

arra kéri Klaus Johannis államfőt, hogy nemzetbiztonsági kérdésként tűzze a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) napirendjére a Hargita, Kovászna és Maros megyei helyzetet.

FOTÓMészáros Lőrinc, a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia elnöke, Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára valamint Szondy Zoltán, a Futball Klub Csíkszereda igazgatója felavatják a Márton Áron Tehetséggondozó Központot 2016 szeptemberében/pfla.hu

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek