+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin & Hutter Marianna
2019. január 10. csütörtök, 10:24
Sorskérdés a migráció, elismerés jár a nyugaton dolgozó magyaroknak, a rabszolgatörvény sikert hoz: testben ugyan nem lehetett jelen az Azonnali Orbán Viktor év eleji sajtótájékoztatóján, de lélekben ott voltunk. Percről percre követtük a hagyományteremtő év eleji miniszterelnöki sajtótájékoztatót!

Bár az Azonnalit – több másik lappal együtt – nem engedték be a csütörtöki Kormányinfóra, amit rendhagyó módon Orbán Viktor tart, pár kormánytól független lap újságírója jelen lesz, ezért 

 

még az sem kizárt, hogy a miniszterelnöknek rendes újságírói kérdésekre kell válaszolnia.

 

Ehhez persze az kell, hogy a beengedett újságírókat fel is szólítsák kérdezni. Megtörténik-e ez, és fog-e érdemben válaszolni a miniszterelnök? Készül-e valami nagy bejelentéssel?

 

összesen: 31 db | 20 db/oldal

1 2

Bukovics Martin

Vége a kormányinfónak, Putyin négy óráig állta a sarat, Orbán megelégedett ennek felével. A miniszterelnöki éves sajtótájékoztatóból hagyományt szeretne teremteni Orbán: a következő ilyet 2020 elején tartják majd. Talán már az Azonnalival együtt!

Hutter Marianna

A végére is jutott a migrációból
2019. január 10. 12:42

Bár már lezárta a sajtótájékoztatót Kovács Zoltán, a Heti TV-s Breuer Péter még kérdezhet. Orbán elmondja, hamarosan Jeruzsálembe látogat. A kérdésre, hogy az összes magyar zsidószervezetet sikerült korábban egy asztalhoz leültetni, van-e remény arra, hogy ez újra megtörténjen, Orbán azt mondja, szeret intellektuálisan inspiráló közegben forogni, az a kerekasztal ilyen volt. Van is egy téma, amiről egyébként kellene velük beszélni, az antiszemitizmus, hiszen ezt is átalakítja a migráció. Mégiscsak van egy tendencia, hogy Európából távoznak a zsidó polgárok, mert úgy érzik, nincsenek biztonságban. 

Bukovics Martin

Az utolsó kérdést külön megköszönte Orbán Viktor, sajnos nem értettem, ki tette fel. A kérdés arról szólt, mit szól ahhoz a miniszterelnök, hogy a CEU-nak egy része átmegy Bécsbe. Orbán ezt úgy kommentálta, ez is lényegében azt mutatja, hogy a CEU nem takarodik, száműződik el Budapestről, hanem egy része itt marad. Mint mondta, ő ismeri Soros Györgyöt, és a milliárdos CEU-alapító nem egy olyan ember, aki csak úgy elmegy. A miniszterelnök szerint tehát meg kell érteni, hogy lesz Soros-egyetem Magyarországon.

Hutter Marianna

Szuverén ember vagyok!
2019. január 10. 12:35

A 24 arról érdeklődik, ha Orbán üzletemberek magángépein utazik, nem kompromittálja-e magát. Orbán szuverén embernek tartja magát és nem lát olyasfajta jó példákat, irigylésre méltó példákat, amikor bármikor megérte volna bárkinek nyomást gyakorolni rá. Azzal kapcsolatban, hogy Simonka György fideszes országgyűlési képviselőt költségvetési csalással gyanúsítják, azt mondja: a  magyar jog azon az alapon áll, hogy a bírói ítéletek megszületéséig úgy kell tekinteni mindenkire, hogy nem megalapozottak a vádak vele szemben. 

Orbán az Inforádiónak meg arról beszél, nem híve a nagyarányú kormányátalakításoknak, idegenkedik ettől, ahogy szokta mondani, nix ugri-bugri, nem tesz jót az ország stabilitásának a kormányátalakítást politikai eszközként használni. 

Bukovics Martin

Orbán Viktor nem ismeri személyesen Annegret Kramp-Karrenbauert, a CDU új elnökét, csak a beszédeit, derült ki egy francia újságíró kérdésére adott válaszból. A miniszterelnök a CDU kapcsán szokása szerint elővette az elhunyt kereszténydemokrata kancellárt, Helmut Kohlt, akit egyszer állítása szerint alaposan kifaggatott arról, hogyan érdemes politizálni. Felidézte: Kohl azt mondta, a pártelnökséget és a kancellárságot egy kézben kell tartani, ha ugyanis ez a kettő kettéválik, az szokatlan hatalomgyakorlási képletet eredményez. Orbán elmondta: szurkol Németországnak, és szakmai szemmel nézve is kíváncsi arra, hogyan működik együtt az új CDU-elnök Angela Merkel kancellárral. Folyik egyébként most tisztázó jellegű párbeszéd a Fidesz és a CDU között: Orbán érez ugyan némi nyomást a német féltől a migráció kérdésében, de ebből ő nem enged.

Hutter Marianna

Minden botnak két vége van
2019. január 10. 12:24

Szó lesz Magyarországról a brüsszeli plenáris ülésén, mit gondol róla? – kérdezte az Echo TV. Orbán azt mondja, nem tudja követni az eseményeket, de ha úgy látják a Fidesz illetékes politikusai, hogy neki ki kell mennie Brüsszelbe, akkor kimegy. 

Sargentini szerint kellemetlen sok miniszterelnöknek Orbánnal egy asztalhoz ülni, ő mit gondol erről, neki is van, aki mellé kellemetlen ülni? Orbán válasza: „Minden botnak két vége van.”

A Magyar Idők is szót kap: mit szól Orbán, hogy a bankházak mellélőttek a Magyarországról szóló jelentésekkel? „Hátha mégcsak ők lőttek volna mellé!” – mondja, leszögezve, hogy neki nem szokása megszégyeníteni másokat. „Már hozzászoktam, hogy választási években az elemzők jól láthatóan politikai eszköznek tekintik az elemzést, nem a valóságot akarják bemutatni”. Szerinte békeidőben is nehezen magyarázható szakmai megfontolásokból értékelik le Magyarországot, és bár ő nem híve az összeesküvés-elméleteknek, de ebben nehéz nem valamiféle tendenciát látni.

Azzal kapcsolatban, hogy Tarlós István budapesti főpolgármester is ott volt a legutóbbi kormányülésen, elmondta: a Lánchíd felújításáról hoztak döntéseket, egy tizenharmadik kerületi csatornázási nagy beruházásról, és arról, hogy hét helyen hoznak létre sportparkokat, amik nem az élsportolók, hanem a lakosság számára lesznek kialakítva. Hamarosan pedig dönteniük kell a hármas metró meghosszabbításáról is. 

Bukovics Martin

Miért kellett az ellenzéknek Brüsszelbe „kivinnie” a saját tüntetését, és mit szól ahhoz, hogy a Jobbik már az ördög öreganyjával is együttműködne a NER leváltásáért? – kérdezte a TV2 a miniszterelnököt. Aki ilyet mond, abba már belebújt a kisördög, reagált Orbán a Jobbik-frakcióvezetővel, Gyöngyösi Mártonnal készült Azonnali-interjú címére.

Bukovics Martin

A HVG emlékezteti Orbánt: három éve még azt mondta, addig nincs miről beszélni, amg nem fideszesek az ország leggazdagabb emberei, ez azonban mára megváltozott. A hetilap felhozta a friss Forbes-listát, amely szerint Mészáros Lőrinc megelőzte Csányi Sándort a leggazdagabbak körében úgy, hogy öt évvel ezelőtt még nem szerepelt neve a legvagyonosabbak között, és a top tízben több, a Fideszhez és/vagy kormányzati közbeszerzésekhez köthető ember is ott van.

Orbán szerint a lista egy dolog, a valóság egy másik,

 

Magyarországon ugyanis két dologért fizetnek szívesen az emberek: hogy rákerüljenek listákra, illetve hogy lekerüljenek listákról.

 

Nem engedi, hogy beleprovokálják a kormányt üzleti ügyek kommentálásába, szögezi le ismét.

Hutter Marianna

A Hír TV kérdez: a Spiegel arról írt, hogy törökország felől újabb migrációshullám jöhet, elérhet-e minket? Orbán szerint igen. Újabb kérdés: a Politico szerint Orbán kiterjesztené uralmát a Néppártban, így van-e? „Ha lenne mit kiterjeszteni, kiterjeszteném, de nincs, egy demokratikusan megválasztott miniszterelnök vagyok.”

A Le Monde-nak Orbán azt válaszolja: a Fidesz a Néppárt tagja, a lojalitás Magyarországon politikai érték, mi mindig lojálisak leszünk a saját pártcsaládunkhoz. De a migráció kérdése nem ismeri a párthatárokat, a migráció megköveteli a kormányok közti együttműködést, például az olaszokkal. De Salvinivel is úgy találkozott, hogy előtte engedélyt kért erre Silvio Berlusconitól, akivel meg egy pártcsaládban van. Mindig találkozni fog Salvinivel, amíg a migráció ezt indokolja, és ő ott a belügyminiszter. Egyébként neki nem csak kényszer találkozni vele, de megtiszteltetés is.

Hogy látja Emmanuel Macron francia elnök helyzetét Orbán? A kormányfő szerint ha egy másik ország vezetőjéről beszélünk, az első elvárás, hogy kellő tisztelettel tegyük ezt, ezért nem fog róla semmi tiszteletlent mondani, de a tényt nem hallgathatjuk el, hogy a bevándorláspárti erők vezetője Macron, mondja Orbán. Szerinte ez nem személyes ügy, mert személyesen jó viszonyt ápolnak. Ha az valósul meg, amit Macron akar, rossz lesz Magyarországnak, ezért harcolnia kell vele, fogalmazott.

Bukovics Martin

Az ATV főmunkatársa, Csuhaj Ildikó arra kéri Orbánt, hogy pontosítsa, milyen nagy személyes árat fizet azért, hogy beleáll a vitákba? Orbán szerint ehhez csak ki kell nyitni a lapokat. „Nekem nem esik rosszul, ha rosszat írnak rólam, de jól sem” – válaszolt a miniszterelnök. Arra a felvetésre, hogy a Tesco nem alkalmazza a túlóratörvényben lehetővé tett 400 órás túlórakeretet, Orbán azt mondja, ez is azt mutatja, hogy a törvény működik, azt ugyanis nem kötelező alkalmazni. Az ATV kérdésére, miszerint ki váltja majd a Fidesz EP-választási listáját vezető Trócsányi Lászlót az igazságügyminiszeri poszton, Orbán azt válaszolta, a következő Európai Bizottság ősszel alakul meg, addig a kérdés nincs napirenden.

Hutter Marianna

A Munka törvénykönyvéről kérdezik ismét Orbánt, ezúttal az RTL Klub: van-e esély annak újabb módosítására? Orbán szerint tekintettel arra, hogy most fogadták el a törvényt, és a vitákat annak előtte kellett lefolytatni, nincs napirenden a módosítás. „Amikor ledolgoztam a melómat, várom a munkabéremet" – mondja Orbán arra rávilágítva, hogy a munkavállalók követelhetik, hogy fizessék ki őket.

A TAO-val kapcsolatban Orbán azt mondja, a kövektező évben sem lesz kevesebb a sportcélú TAO, közmegelégedésre szüntették meg a kulturális TAO-t. A sport-TAO két célra használható: működésre és fejlesztésre. A pénzügyminiszter szerint ezekből 300 milliárd forint értékű a megítélt, de meg nem valósított beruházás, ha ilyen ütemben nyitottak volna meg új TAO-kat, akkor kétséges, ezekből mi valósulna meg, ezért mondta a kormány, hogy lassítsanak.

Orbán arról is beszélt kérdésre,

 

azért közérdek a jobboldali sajtóalapítvány, mert olvasta, hogy nonprofit lesz, ha a baloldali sajtó is akar ilyet, az esetén is hasonló döntést fog hozni.

Bukovics Martin

Már másfél órája beszél Orbán
2019. január 10. 11:56

Vlagyimir Putyin tavaly decemberi éves sajtótájékoztatóján bő négy órán keresztül állt az újságírók rendelkezésére.

Hutter Marianna

Több ezren tüntettek Budapesten, az ő hangjukat miért nem hallja meg? – kérdezik. „Szerintem általában a kormányt, de személy szerint engem biztosan nem lehet azzal vádolni, hgy nem figyelnénk arra, amit az emberek mondanak. Például ilyen a nemzeti konzultáció vagy az alkotmánymódosítás” – válaszol Orbán. Ő a mostani tüntetőkre is figyel, bár van olyan dolog, amit jobb lenne nem meghallani, mert „undok dolgokat” dobálnak az emberre. Szerinte a túlóratörvény-módosítást is megvitatták a szakszervezetekkel és a parlamentben, minden vitának állnak elébe.

A Népszava arról kérdezi Orbánt, miért nem ad interjút az ellenzéki sajtónak és például a sajtótájékoztatóra se engedték be minden médiumot, így az Azonnalit sem. Orbán elmondja, neki nem az a célja az interjúkkal, hogy bikaviadalt vívjon az újságírókkal, olyan szituációt nem vállal, ahol látható, hogy eleve rosszindulatú ember kérdez, de egyébként mindenkinek áll a rendelkezésre, aki meg szeretne vitatni több oldalról bizonyos kérdéseket. Hozzátette: az ellen nincs védekezés, mikor a hölgyek levadásszák a parlamenti folyosón. Kovács Zoltán azt jegyezte meg a mai sajtótájékoztatóval kapcsolatban: ahova az újságírókat nem hívják, oda nem érdemes jelentkezniük.

Bukovics Martin

A 888 sorosoztatja Orbánt
2019. január 10. 11:47

A 888 arra kíváncsi, hol tart az Orbán Viktor és a nemzetállamok, valamint a „rendkívüli anyagi forrásokkal rendelkező” Soros György, „a liberalizmus lovagja és utolsó képviselője” közötti harc? Orbán szerint róluk lehet tudni, kicsodák és mennyi pénzük van, Sorosékról nem: ők a víz alatt vannak. Orbán állítja: tudták, hogy romlani fog Magyarország megítélése, ha beleállnak ebbe a vitába, de úgy érezték, felszínre kellett hozniuk, transzparenssé kellett kényszeríteniük ellenfeleiket ebben a vitában. A „Soros-terv” ugyanis olyan veszély volt Magyarországnak, ami ellen úgy érezték, harcolni kell. Szerinte az nem adja, hogy ebben a vitában előhúzzák az antiszemita kártyát: Soros György ugyanis magyar származású magyar állampolgár.

Hutter Marianna

Magyarországon az emberek felnőttek
2019. január 10. 11:45

Az Index is kérdezheti a kormányfőt arról, hogy ő elmondta, 2030-ig tervez és illiberális demokráciát akar, szerinte milyen illiberális fordulatok kellenek még? Orbán szerint az is érdekes kérdés, hogy ő mit szeretne, de az a fontos, hogy a magyarok mit akarnak. Úgy látja, a magyar emberek illiberális álláspontot foglalnak el több kérdésben is: mi nem vagyunk bevándorláspártiak, a mi alkotmányunkban a házasság egy férfit és egy nőt jelent, illetve meg kell védeni a keresztény kultúra megvédését.

Hogy áll az alkotmányrevízió?

Kezdetlegesen, lassan haladunk, mert számos olyan kérdés volt ősszel, amit korábban kétharmad híjján nem tudtak szabályozni. Az alkotmányjogászoknak a kétharmaddal módosítható, nem alkotmányszintű törvények módosításával foglalkoztak. Nagy baj nincs, csak később fognak végezni a revízióvval.

Végül az Index azt is kérdezte azzal kapcsolatban, hogy sorosozás megy az egyik politikai oldalon, a másikon O1G-zés van, mit gondol, abban, hogy a közbeszéd ilyen szélsőséges, van személyes felelőssége? Orbán úgy válaszol, ezt a paternalista megközelítést nem szereti, Magyarországon az emberek felnőttek, nagykorúak, senkire nem hárítható a felelősség.  

Hutter Marianna

Mikor lesz euró?
2019. január 10. 11:36

Orbán szerint azért nincs céldátuma az euró bevezetésének, mert mikor Magyarország belépett az unióba, még nem olyan volt az eurózóna, mint a mostani, amiről senki nem tudja, hova fog fejlődni a következő időszakban. Ezért ő szíve szerint „a kivárás és az óvatos duhaj politikáját” folytatná. Szerinte ma egyébként 

 

nem két- (ezen mindig mosolyog), hanem háromsebességes Európa: van az eurózóna, a schengeni zóna, és az alap uniós tagság.

 

A miniszterelnök lehetségesnek tartja, hogy így folytassa tovább az unió az életét. De amint érdekünk lesz, belépünk az eurózónába. 

Bukovics Martin

Orbán: Bepalizták Manfred Webert
2019. január 10. 11:35

A Euronews a Sargentini-jelentés EP-beli szavazását idézi fel: Manfred Weber, a Fidesz által is támogatott Európai Néppárt-csúcsjelölt megszavazta a Magyarország ellen 7-es cikkelyt kezdeményező holland EP-képviselő által készített jelentést. Az Euronews szerint nehéz átlátni így, ki bevándorlásellenes, és ki nem, ezért arra kérte a magyar miniszterelnököt, tegyen rendet a kérdésben. Orbán erre azt válaszolta: van olyan, hogy az ember barátját bepalizzák, ez történt az ő barátjával, Manfred Weberrel is. Szerinte ugyanis a CEU össze-vissza kommunikációja összezavarta a bajor CSU-s politkust.

Hutter Marianna

A korrupció magyarországi szintjéről mit gondol Orbán? – kérdezi a Menedzsment Fórum. A kormányfő szerint a korrupciónak nincs elfogadható szintje, zéró toleránciának kell lennie ebben az ügyben. Szerinte érdemes elgondolkodni, hogy 2010 előtt nőtt az államadósság, nem volt gazdasági növekedés, mert a pénz nagy részét ellopták. Ma csökken a kötlségvetési hiány, nőnek a bérek, így kizártnak tartja, hogy ilyen gazdasági eredmények közepette jelentős méretű korrupció lenne.

Arról is beszélt, a politikának nincs szüksége pénzre, mert ma a pártok támogatását az adófizetők kifizetik. Ezért Magyarországon nem kell egyetlen pártnak sem üzleti forrást bevonnia, hogy választást nyerjen, persze nem árt, ha adományokat gyűjtenek. Hozzátette: alig van olyan politkus Európában, aki kibírná, hogy 30 éven át ilyen részletesen számoljon be a vagyonáról, mint amilyen szigorúan hazánkban kell. 

A Matteo Salvinivel és Jarosław Kaczyński való szövetségéről kérdezi Orbánt a Financial Times. Orbán emlékeztet, tavaly tavasszal a hősének nevezte az olasz belügyminisztert, amiért tengeren is meg akarja állítani a migrációt. Orbán ezzel lényegében lelki társát látta meg az olasz Liga-vezérben: ő ugyanis magát a szárazföldi migráció megállítójaként tartja, eltagadva Sebastian Kurz érdemeit. Az Európai Néppárttól jobbra lévő kormányképes bevándorlásellenes erők erősödése szerinte jó hír az Európai Néppártnak is, hiszen így nem csak liberális-szocialista szövetségesei lehetnek a jobbközép európai pártcsaládnak, hanem a Róma-Varsó tengelyen is. Szerinte ezért nagyszerű fejlemény a Salvini-Kaczyński találkozó.

Hutter Marianna

Mostanra milliárdos a veje (Tiborcz István), az apja (Orbán Győző), a szomszédja (Mészáros Lőrinc), a volt kollégiumi szobatársa (Simicska Lajos) és a kötélbarátja (Garancsi István), ez véletlen? – kérdezi a 444. Sokadszor találkozom azzal a helyzettel, hogy önök üzleti kérdésekben akarnak tőlem véleményt kérni – kezdi a miniszterelnök hozzátéve, hogy most sem fognak sikerrel járni. 

 

A kormányfő szerint a politika alapvetése, hogy a politika és az üzlet egymástól el legyen választva.

 

A következő 444-kérdés az volt, hogy miért jó a magyar nyilvánosságnak, hogy nem vizsgálhatta a GVH, hogy egy jobboldali médiaalapítvány alá kerül több száz sajtóorgánum? Orbán erre azt mondaná, hogy az a meglepetés, hogy ez a döntés a kormánynak szokatlannak tűnik. Szerinte tény, hogy baloldali-liberális, kormánykritikus médiatöbbség van, ezt indulat nélkül mondja, nem rázza az öklét, de ha felkel, napról napra azt látja az elé rakott hazai-nemzetközi sajtószemlékben, hogy a mai napon is ellenszélben fog dolgozni.

„Többen vannak ellenem önök közül, mint velem” – mondja, hozzátéve, hogy ő csak rögzíti ezt az ő nézőpontjából unfair körülményt.

És hogy Varju László bántalmazásához mit szól az MTVA-ban?

A kormányfő jogászként válaszol, a magyar törvények egyértelműek, a parlamenti képviselők sem állhatnak a törvény fölött, joguk van tájékozódás céljából bemenni közintézményekbe, de arra nincs, hogy megzavarják a működésüket. 

összesen: 31 db | 20 db/oldal

1 2
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Főleg a francia Európa-tervekkel kritikusabb kisebb országok támogatnák az osztrák kancellárt lapértesülések szerint. Kurz számára a brüsszeli karrier kiút lehet az osztrák belpolitikából is.

Az amerikai céggel dózisonkénti 23,20 eurós szerződést köthet az Európai Bizottság 2021 decemberétől 2023-ig.

A kormányinfón kiderült az is, hogy augusztusig se koncertre, se szállodába nem mehet az, akinek nincs védettségi igazolványa, és hogy hogyan pótolja a kormány az önkormányzatokat a kieső hipa-bevételek miatt.

Szakértők és aktivisták írtak egy törvényjavaslatot, az ellenzék közösen beadta a parlamentben, a kormány meg szép csendben rendeletbe is foglalta azt. Ritka jelenség ez Magyarországon.

Az újranyitó szolgáltatások csak a védettségi igazolványokkal rendelkezők számára hozzáférhetőek.

A nemzetközi helyzet fokozódik Jersey Bailiffség körül. A brexit utáni időkben is az egyik legnagyobb problémát továbbra is a halászat adja.

A politikusokat egy zárva tartó klubnál fényképezték le, ahol éjszakába nyúlóan tartózkodtak. Munkamegbeszélésük volt, ketten közülük lemondtak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás