Két óráig válaszolt Orbán újságírói kérdésekre, olvasd vissza, hogyan!

2019.01.10. 10:24

Sorskérdés a migráció, elismerés jár a nyugaton dolgozó magyaroknak, a rabszolgatörvény sikert hoz: testben ugyan nem lehetett jelen az Azonnali Orbán Viktor év eleji sajtótájékoztatóján, de lélekben ott voltunk. Percről percre követtük a hagyományteremtő év eleji miniszterelnöki sajtótájékoztatót!

Két óráig válaszolt Orbán újságírói kérdésekre, olvasd vissza, hogyan!

Bár az Azonnalit – több másik lappal együtt – nem engedték be a csütörtöki Kormányinfóra, amit rendhagyó módon Orbán Viktor tart, pár kormánytól független lap újságírója jelen lesz, ezért 

még az sem kizárt, hogy a miniszterelnöknek rendes újságírói kérdésekre kell válaszolnia.

Ehhez persze az kell, hogy a beengedett újságírókat fel is szólítsák kérdezni. Megtörténik-e ez, és fog-e érdemben válaszolni a miniszterelnök? Készül-e valami nagy bejelentéssel?

Frissítés

Bukovics Martin

Két órán keresztül válaszolt Orbán a kérdésekre

12:44 Bukovics Martin

Vége a kormányinfónak, Putyin négy óráig állta a sarat, Orbán megelégedett ennek felével. A miniszterelnöki éves sajtótájékoztatóból hagyományt szeretne teremteni Orbán: a következő ilyet 2020 elején tartják majd. Talán már az Azonnalival együtt!

Hutter Marianna

A végére is jutott a migrációból

12:42 Hutter Marianna

Bár már lezárta a sajtótájékoztatót Kovács Zoltán, a Heti TV-s Breuer Péter még kérdezhet. Orbán elmondja, hamarosan Jeruzsálembe látogat. A kérdésre, hogy az összes magyar zsidószervezetet sikerült korábban egy asztalhoz leültetni, van-e remény arra, hogy ez újra megtörténjen, Orbán azt mondja, szeret intellektuálisan inspiráló közegben forogni, az a kerekasztal ilyen volt. Van is egy téma, amiről egyébként kellene velük beszélni, az antiszemitizmus, hiszen ezt is átalakítja a migráció. Mégiscsak van egy tendencia, hogy Európából távoznak a zsidó polgárok, mert úgy érzik, nincsenek biztonságban. 

Bukovics Martin

Orbán: Lesz Soros-egyetem Magyarországon

12:37 Bukovics Martin

Az utolsó kérdést külön megköszönte Orbán Viktor, sajnos nem értettem, ki tette fel. A kérdés arról szólt, mit szól ahhoz a miniszterelnök, hogy a CEU-nak egy része átmegy Bécsbe. Orbán ezt úgy kommentálta, ez is lényegében azt mutatja, hogy a CEU nem takarodik, száműződik el Budapestről, hanem egy része itt marad. Mint mondta, ő ismeri Soros Györgyöt, és a milliárdos CEU-alapító nem egy olyan ember, aki csak úgy elmegy. A miniszterelnök szerint tehát meg kell érteni, hogy lesz Soros-egyetem Magyarországon.

Hutter Marianna

Szuverén ember vagyok!

12:35 Hutter Marianna

A 24 arról érdeklődik, ha Orbán üzletemberek magángépein utazik, nem kompromittálja-e magát. Orbán szuverén embernek tartja magát és nem lát olyasfajta jó példákat, irigylésre méltó példákat, amikor bármikor megérte volna bárkinek nyomást gyakorolni rá. Azzal kapcsolatban, hogy Simonka György fideszes országgyűlési képviselőt költségvetési csalással gyanúsítják, azt mondja: a  magyar jog azon az alapon áll, hogy a bírói ítéletek megszületéséig úgy kell tekinteni mindenkire, hogy nem megalapozottak a vádak vele szemben. 

Orbán az Inforádiónak meg arról beszél, nem híve a nagyarányú kormányátalakításoknak, idegenkedik ettől, ahogy szokta mondani, nix ugri-bugri, nem tesz jót az ország stabilitásának a kormányátalakítást politikai eszközként használni. 

Bukovics Martin

Orbán nem ismeri személyesen a CDU új elnökét

12:29 Bukovics Martin

Orbán Viktor nem ismeri személyesen Annegret Kramp-Karrenbauert, a CDU új elnökét, csak a beszédeit, derült ki egy francia újságíró kérdésére adott válaszból. A miniszterelnök a CDU kapcsán szokása szerint elővette az elhunyt kereszténydemokrata kancellárt, Helmut Kohlt, akit egyszer állítása szerint alaposan kifaggatott arról, hogyan érdemes politizálni. Felidézte: Kohl azt mondta, a pártelnökséget és a kancellárságot egy kézben kell tartani, ha ugyanis ez a kettő kettéválik, az szokatlan hatalomgyakorlási képletet eredményez. Orbán elmondta: szurkol Németországnak, és szakmai szemmel nézve is kíváncsi arra, hogyan működik együtt az új CDU-elnök Angela Merkel kancellárral. Folyik egyébként most tisztázó jellegű párbeszéd a Fidesz és a CDU között: Orbán érez ugyan némi nyomást a német féltől a migráció kérdésében, de ebből ő nem enged.

Hutter Marianna

Minden botnak két vége van

12:24 Hutter Marianna

Szó lesz Magyarországról a brüsszeli plenáris ülésén, mit gondol róla? – kérdezte az Echo TV. Orbán azt mondja, nem tudja követni az eseményeket, de ha úgy látják a Fidesz illetékes politikusai, hogy neki ki kell mennie Brüsszelbe, akkor kimegy. 

Sargentini szerint kellemetlen sok miniszterelnöknek Orbánnal egy asztalhoz ülni, ő mit gondol erről, neki is van, aki mellé kellemetlen ülni? Orbán válasza: „Minden botnak két vége van.”

A Magyar Idők is szót kap: mit szól Orbán, hogy a bankházak mellélőttek a Magyarországról szóló jelentésekkel? „Hátha mégcsak ők lőttek volna mellé!” – mondja, leszögezve, hogy neki nem szokása megszégyeníteni másokat. „Már hozzászoktam, hogy választási években az elemzők jól láthatóan politikai eszköznek tekintik az elemzést, nem a valóságot akarják bemutatni”. Szerinte békeidőben is nehezen magyarázható szakmai megfontolásokból értékelik le Magyarországot, és bár ő nem híve az összeesküvés-elméleteknek, de ebben nehéz nem valamiféle tendenciát látni.

Azzal kapcsolatban, hogy Tarlós István budapesti főpolgármester is ott volt a legutóbbi kormányülésen, elmondta: a Lánchíd felújításáról hoztak döntéseket, egy tizenharmadik kerületi csatornázási nagy beruházásról, és arról, hogy hét helyen hoznak létre sportparkokat, amik nem az élsportolók, hanem a lakosság számára lesznek kialakítva. Hamarosan pedig dönteniük kell a hármas metró meghosszabbításáról is. 

Bukovics Martin

A TV2 Azonnali-interjúra reagáltatta a miniszterelnököt

12:22 Bukovics Martin

Miért kellett az ellenzéknek Brüsszelbe „kivinnie” a saját tüntetését, és mit szól ahhoz, hogy a Jobbik már az ördög öreganyjával is együttműködne a NER leváltásáért? – kérdezte a TV2 a miniszterelnököt. Aki ilyet mond, abba már belebújt a kisördög, reagált Orbán a Jobbik-frakcióvezetővel, Gyöngyösi Mártonnal készült Azonnali-interjú címére.

Bukovics Martin

A lista egy dolog, a valóság egy másik

12:15 Bukovics Martin

A HVG emlékezteti Orbánt: három éve még azt mondta, addig nincs miről beszélni, amg nem fideszesek az ország leggazdagabb emberei, ez azonban mára megváltozott. A hetilap felhozta a friss Forbes-listát, amely szerint Mészáros Lőrinc megelőzte Csányi Sándort a leggazdagabbak körében úgy, hogy öt évvel ezelőtt még nem szerepelt neve a legvagyonosabbak között, és a top tízben több, a Fideszhez és/vagy kormányzati közbeszerzésekhez köthető ember is ott van.

Orbán szerint a lista egy dolog, a valóság egy másik,

Magyarországon ugyanis két dologért fizetnek szívesen az emberek: hogy rákerüljenek listákra, illetve hogy lekerüljenek listákról.

Nem engedi, hogy beleprovokálják a kormányt üzleti ügyek kommentálásába, szögezi le ismét.

Hutter Marianna

A kormányfő jóban van Macronnal, de harcolni fog vele

12:12 Hutter Marianna

A Hír TV kérdez: a Spiegel arról írt, hogy törökország felől újabb migrációshullám jöhet, elérhet-e minket? Orbán szerint igen. Újabb kérdés: a Politico szerint Orbán kiterjesztené uralmát a Néppártban, így van-e? „Ha lenne mit kiterjeszteni, kiterjeszteném, de nincs, egy demokratikusan megválasztott miniszterelnök vagyok.”

A Le Monde-nak Orbán azt válaszolja: a Fidesz a Néppárt tagja, a lojalitás Magyarországon politikai érték, mi mindig lojálisak leszünk a saját pártcsaládunkhoz. De a migráció kérdése nem ismeri a párthatárokat, a migráció megköveteli a kormányok közti együttműködést, például az olaszokkal. De Salvinivel is úgy találkozott, hogy előtte engedélyt kért erre Silvio Berlusconitól, akivel meg egy pártcsaládban van. Mindig találkozni fog Salvinivel, amíg a migráció ezt indokolja, és ő ott a belügyminiszter. Egyébként neki nem csak kényszer találkozni vele, de megtiszteltetés is.

Hogy látja Emmanuel Macron francia elnök helyzetét Orbán? A kormányfő szerint ha egy másik ország vezetőjéről beszélünk, az első elvárás, hogy kellő tisztelettel tegyük ezt, ezért nem fog róla semmi tiszteletlent mondani, de a tényt nem hallgathatjuk el, hogy a bevándorláspárti erők vezetője Macron, mondja Orbán. Szerinte ez nem személyes ügy, mert személyesen jó viszonyt ápolnak. Ha az valósul meg, amit Macron akar, rossz lesz Magyarországnak, ezért harcolnia kell vele, fogalmazott.

Bukovics Martin

Orbán ismét megvédte a rabszolgatörvényt

12:07 Bukovics Martin

Az ATV főmunkatársa, Csuhaj Ildikó arra kéri Orbánt, hogy pontosítsa, milyen nagy személyes árat fizet azért, hogy beleáll a vitákba? Orbán szerint ehhez csak ki kell nyitni a lapokat. „Nekem nem esik rosszul, ha rosszat írnak rólam, de jól sem” – válaszolt a miniszterelnök. Arra a felvetésre, hogy a Tesco nem alkalmazza a túlóratörvényben lehetővé tett 400 órás túlórakeretet, Orbán azt mondja, ez is azt mutatja, hogy a törvény működik, azt ugyanis nem kötelező alkalmazni. Az ATV kérdésére, miszerint ki váltja majd a Fidesz EP-választási listáját vezető Trócsányi Lászlót az igazságügyminiszeri poszton, Orbán azt válaszolta, a következő Európai Bizottság ősszel alakul meg, addig a kérdés nincs napirenden.

Hutter Marianna

Nem módosítják megint a Munka törvénykönyvét

12:03 Hutter Marianna

A Munka törvénykönyvéről kérdezik ismét Orbánt, ezúttal az RTL Klub: van-e esély annak újabb módosítására? Orbán szerint tekintettel arra, hogy most fogadták el a törvényt, és a vitákat annak előtte kellett lefolytatni, nincs napirenden a módosítás. „Amikor ledolgoztam a melómat, várom a munkabéremet" – mondja Orbán arra rávilágítva, hogy a munkavállalók követelhetik, hogy fizessék ki őket.

A TAO-val kapcsolatban Orbán azt mondja, a kövektező évben sem lesz kevesebb a sportcélú TAO, közmegelégedésre szüntették meg a kulturális TAO-t. A sport-TAO két célra használható: működésre és fejlesztésre. A pénzügyminiszter szerint ezekből 300 milliárd forint értékű a megítélt, de meg nem valósított beruházás, ha ilyen ütemben nyitottak volna meg új TAO-kat, akkor kétséges, ezekből mi valósulna meg, ezért mondta a kormány, hogy lassítsanak.

Orbán arról is beszélt kérdésre,

azért közérdek a jobboldali sajtóalapítvány, mert olvasta, hogy nonprofit lesz, ha a baloldali sajtó is akar ilyet, az esetén is hasonló döntést fog hozni.
Bukovics Martin

Már másfél órája beszél Orbán

11:56 Bukovics Martin

Vlagyimir Putyin tavaly decemberi éves sajtótájékoztatóján bő négy órán keresztül állt az újságírók rendelkezésére.

Hutter Marianna

Orbán nem akar bikaviadalt az újságírókkal

11:54 Hutter Marianna

Több ezren tüntettek Budapesten, az ő hangjukat miért nem hallja meg? – kérdezik. „Szerintem általában a kormányt, de személy szerint engem biztosan nem lehet azzal vádolni, hgy nem figyelnénk arra, amit az emberek mondanak. Például ilyen a nemzeti konzultáció vagy az alkotmánymódosítás” – válaszol Orbán. Ő a mostani tüntetőkre is figyel, bár van olyan dolog, amit jobb lenne nem meghallani, mert „undok dolgokat” dobálnak az emberre. Szerinte a túlóratörvény-módosítást is megvitatták a szakszervezetekkel és a parlamentben, minden vitának állnak elébe.

A Népszava arról kérdezi Orbánt, miért nem ad interjút az ellenzéki sajtónak és például a sajtótájékoztatóra se engedték be minden médiumot, így az Azonnalit sem. Orbán elmondja, neki nem az a célja az interjúkkal, hogy bikaviadalt vívjon az újságírókkal, olyan szituációt nem vállal, ahol látható, hogy eleve rosszindulatú ember kérdez, de egyébként mindenkinek áll a rendelkezésre, aki meg szeretne vitatni több oldalról bizonyos kérdéseket. Hozzátette: az ellen nincs védekezés, mikor a hölgyek levadásszák a parlamenti folyosón. Kovács Zoltán azt jegyezte meg a mai sajtótájékoztatóval kapcsolatban: ahova az újságírókat nem hívják, oda nem érdemes jelentkezniük.

Bukovics Martin

A 888 sorosoztatja Orbánt

11:47 Bukovics Martin

A 888 arra kíváncsi, hol tart az Orbán Viktor és a nemzetállamok, valamint a „rendkívüli anyagi forrásokkal rendelkező” Soros György, „a liberalizmus lovagja és utolsó képviselője” közötti harc? Orbán szerint róluk lehet tudni, kicsodák és mennyi pénzük van, Sorosékról nem: ők a víz alatt vannak. Orbán állítja: tudták, hogy romlani fog Magyarország megítélése, ha beleállnak ebbe a vitába, de úgy érezték, felszínre kellett hozniuk, transzparenssé kellett kényszeríteniük ellenfeleiket ebben a vitában. A „Soros-terv” ugyanis olyan veszély volt Magyarországnak, ami ellen úgy érezték, harcolni kell. Szerinte az nem adja, hogy ebben a vitában előhúzzák az antiszemita kártyát: Soros György ugyanis magyar származású magyar állampolgár.

Hutter Marianna

Magyarországon az emberek felnőttek

11:45 Hutter Marianna

Az Index is kérdezheti a kormányfőt arról, hogy ő elmondta, 2030-ig tervez és illiberális demokráciát akar, szerinte milyen illiberális fordulatok kellenek még? Orbán szerint az is érdekes kérdés, hogy ő mit szeretne, de az a fontos, hogy a magyarok mit akarnak. Úgy látja, a magyar emberek illiberális álláspontot foglalnak el több kérdésben is: mi nem vagyunk bevándorláspártiak, a mi alkotmányunkban a házasság egy férfit és egy nőt jelent, illetve meg kell védeni a keresztény kultúra megvédését.

Hogy áll az alkotmányrevízió?

Kezdetlegesen, lassan haladunk, mert számos olyan kérdés volt ősszel, amit korábban kétharmad híjján nem tudtak szabályozni. Az alkotmányjogászoknak a kétharmaddal módosítható, nem alkotmányszintű törvények módosításával foglalkoztak. Nagy baj nincs, csak később fognak végezni a revízióvval.

Végül az Index azt is kérdezte azzal kapcsolatban, hogy sorosozás megy az egyik politikai oldalon, a másikon O1G-zés van, mit gondol, abban, hogy a közbeszéd ilyen szélsőséges, van személyes felelőssége? Orbán úgy válaszol, ezt a paternalista megközelítést nem szereti, Magyarországon az emberek felnőttek, nagykorúak, senkire nem hárítható a felelősség.  

Hutter Marianna

Mikor lesz euró?

11:36 Hutter Marianna

Orbán szerint azért nincs céldátuma az euró bevezetésének, mert mikor Magyarország belépett az unióba, még nem olyan volt az eurózóna, mint a mostani, amiről senki nem tudja, hova fog fejlődni a következő időszakban. Ezért ő szíve szerint „a kivárás és az óvatos duhaj politikáját” folytatná. Szerinte ma egyébként 

nem két- (ezen mindig mosolyog), hanem háromsebességes Európa: van az eurózóna, a schengeni zóna, és az alap uniós tagság.

A miniszterelnök lehetségesnek tartja, hogy így folytassa tovább az unió az életét. De amint érdekünk lesz, belépünk az eurózónába. 

Bukovics Martin

Orbán: Bepalizták Manfred Webert

11:35 Bukovics Martin

A Euronews a Sargentini-jelentés EP-beli szavazását idézi fel: Manfred Weber, a Fidesz által is támogatott Európai Néppárt-csúcsjelölt megszavazta a Magyarország ellen 7-es cikkelyt kezdeményező holland EP-képviselő által készített jelentést. Az Euronews szerint nehéz átlátni így, ki bevándorlásellenes, és ki nem, ezért arra kérte a magyar miniszterelnököt, tegyen rendet a kérdésben. Orbán erre azt válaszolta: van olyan, hogy az ember barátját bepalizzák, ez történt az ő barátjával, Manfred Weberrel is. Szerinte ugyanis a CEU össze-vissza kommunikációja összezavarta a bajor CSU-s politkust.

Hutter Marianna

A korrupciónak nincs elfogadható szintje

11:26 Hutter Marianna

A korrupció magyarországi szintjéről mit gondol Orbán? – kérdezi a Menedzsment Fórum. A kormányfő szerint a korrupciónak nincs elfogadható szintje, zéró toleránciának kell lennie ebben az ügyben. Szerinte érdemes elgondolkodni, hogy 2010 előtt nőtt az államadósság, nem volt gazdasági növekedés, mert a pénz nagy részét ellopták. Ma csökken a kötlségvetési hiány, nőnek a bérek, így kizártnak tartja, hogy ilyen gazdasági eredmények közepette jelentős méretű korrupció lenne.

Arról is beszélt, a politikának nincs szüksége pénzre, mert ma a pártok támogatását az adófizetők kifizetik. Ezért Magyarországon nem kell egyetlen pártnak sem üzleti forrást bevonnia, hogy választást nyerjen, persze nem árt, ha adományokat gyűjtenek. Hozzátette: alig van olyan politkus Európában, aki kibírná, hogy 30 éven át ilyen részletesen számoljon be a vagyonáról, mint amilyen szigorúan hazánkban kell. 

Bukovics Martin

Legyenek végre jobboldali szövetségesei az Európai Néppártnak!

11:24 Bukovics Martin

A Matteo Salvinivel és Jarosław Kaczyński való szövetségéről kérdezi Orbánt a Financial Times. Orbán emlékeztet, tavaly tavasszal a hősének nevezte az olasz belügyminisztert, amiért tengeren is meg akarja állítani a migrációt. Orbán ezzel lényegében lelki társát látta meg az olasz Liga-vezérben: ő ugyanis magát a szárazföldi migráció megállítójaként tartja, eltagadva Sebastian Kurz érdemeit. Az Európai Néppárttól jobbra lévő kormányképes bevándorlásellenes erők erősödése szerinte jó hír az Európai Néppártnak is, hiszen így nem csak liberális-szocialista szövetségesei lehetnek a jobbközép európai pártcsaládnak, hanem a Róma-Varsó tengelyen is. Szerinte ezért nagyszerű fejlemény a Salvini-Kaczyński találkozó.

Hutter Marianna

„Többen vannak ellenem önök közül, mint velem”

11:23 Hutter Marianna

Mostanra milliárdos a veje (Tiborcz István), az apja (Orbán Győző), a szomszédja (Mészáros Lőrinc), a volt kollégiumi szobatársa (Simicska Lajos) és a kötélbarátja (Garancsi István), ez véletlen? – kérdezi a 444. Sokadszor találkozom azzal a helyzettel, hogy önök üzleti kérdésekben akarnak tőlem véleményt kérni – kezdi a miniszterelnök hozzátéve, hogy most sem fognak sikerrel járni. 

A kormányfő szerint a politika alapvetése, hogy a politika és az üzlet egymástól el legyen választva.

A következő 444-kérdés az volt, hogy miért jó a magyar nyilvánosságnak, hogy nem vizsgálhatta a GVH, hogy egy jobboldali médiaalapítvány alá kerül több száz sajtóorgánum? Orbán erre azt mondaná, hogy az a meglepetés, hogy ez a döntés a kormánynak szokatlannak tűnik. Szerinte tény, hogy baloldali-liberális, kormánykritikus médiatöbbség van, ezt indulat nélkül mondja, nem rázza az öklét, de ha felkel, napról napra azt látja az elé rakott hazai-nemzetközi sajtószemlékben, hogy a mai napon is ellenszélben fog dolgozni.

„Többen vannak ellenem önök közül, mint velem” – mondja, hozzátéve, hogy ő csak rögzíti ezt az ő nézőpontjából unfair körülményt.

És hogy Varju László bántalmazásához mit szól az MTVA-ban?

A kormányfő jogászként válaszol, a magyar törvények egyértelműek, a parlamenti képviselők sem állhatnak a törvény fölött, joguk van tájékozódás céljából bemenni közintézményekbe, de arra nincs, hogy megzavarják a működésüket. 

Bukovics Martin

Orbánt kórházakról, propagandáról, közmédiáról kérdezik, migrációval válaszol

11:17 Bukovics Martin

Most az AFP kérdez a budapesti kormányellenes tüntetésekről: korrupcióról, rohadó kórházokról, propagandának használt közmédiáról, hiszen az Orbán ellen tüntetők ezt tematizálják, ezt tartják fontosnak. A hírügynökség kérdése az, hogy Orbán ignorálja-e ezeket a véleményeket azzal, hogy azt mondja, a bevándorlás kérdése foglalkoztatja a magyarokat? Orbán elmondta, nem ignorálja, ezért is áll most itt, de saját felelősségének érzi, hogy inkább azt hangoztassa: az afrikai-ázsiai demográfiai tendenciák miatt migráció az európai kontinens legnagyobb sorskérdése.

Hutter Marianna

Mi is nemzetköziek akarunk lenni

11:13 Hutter Marianna

Milyen összefüggést, „parancsszóra ugrást” lát abban, hogy Belgrádban, Bécsben, Rómában, Varsóban és Budapesten egyszerre robbantak ki kormányellenes tüntetések? – kérdezi a PestiSrácok. „Mindig meglepődöm, amikor meglepett írásokat olvasok arról, hogy az ellenfél nemzetközi, ezt eddig is tudtuk, és mi is azok akarunk lenni. Mi azt akarjuk, hogy Európában a bevándorlásellenes erők összefogjanak” – mondta Orbán, hozzátéve, üdvözli a lengyel-olasz kísérletet erre, ami tegnap történt, vagyis a Kaczyński-Salvini találkozót. Szerinte Magyarország ma Európát stabilizáló külpolitikát folytat, biztatónak látja a helyzetet. 

Bukovics Martin

Orbán megvédte a rabszolgatörvényt

11:10 Bukovics Martin

A miniszterelnök szerint a 2012-ben elfogadott új Munka törvénykönyve bevált: 800 ezerrel többen dolgoznak azóta. Szerinte ilyen hatással lesz ennek módosítása is, a rabszolgatörvényként elhíresült túlóratörvény.

Bukovics Martin

A cseh miniszterelnököt és a nyugaton dolgozó magyarokat dicséri Orbán

11:07 Bukovics Martin

Andrej Babiš cseh oligarchát, Csehország második leggazdagabb emberét, az országot kisebbségi kormány élén kormányzó cseh miniszterelnököt a régió legjobb gazdaságpolitikusának nevezi Orbán. Szerinte vele nehéz ugyan felvennie a versenyt a magyar pénzügyminiszternek, de meg kell próbálni, a kormány célja ugyanis az, hogy az élen járjon a régióban. Orbán úgy látja, ma fordult a kocka, és nem a munkaadó, hanem a munkavállaló van itthon jobb alkupozícióban, ebből az következik, hogy a munkaadóknak több fizetést kell adnia a munkásoknak, és magasabb minőségű képzést kell nekik biztosítaniuk.

A Magyarországról való munkavállalói célból történt elvándorlásról Orbán azt mondta, egészen vállalható számban mentek el innen a külföldön dolgozni akarók, a régióban tőlünk vándoroltak ki ezért a legkevesebben. Orbán szerint

aki elment innen Nyugat-Európába, hogy idegen nyelvű környezetbe dolgozzon magyarként, az elismerést érdemel ezért a bátorságáért.
Hutter Marianna

Orbánnak nem kötelessége megakadályozni, hogy az ellenzék a saját sírját ássa

10:58 Hutter Marianna

Mit gondol az esetleges egységes ellenzéki EP-listáról? – kérdezi az Origo munkatársa. Orbán azt mondta, „nem azért állok itt, hogy gyepáljam az ellenzéket, nem lenne helyes így kezdeni az évet”. De megjegyezte: ha az ellenzék a saját sírját ássa, neki nem kötelességem megakadályozni őket ebben. Arról, hogy Judith Sargentinivel, a Magyarország elleni 7-es cikkely megindítását szorgalmazó jelentés szerzőjével tüntetett az ellenzék, Orbán azt mondta: ez egy újabb bizonyíték arra, hogy az EP-választás fő kérdése a bevándorlás témája, hiszen az Európai Parlament zöldfrakciójában ülő Sargentini „egy holland bevándorláspárti politikus”. 

Bukovics Martin

Matolcsyt illetően nem lesz meglepetés, ígéri a miniszterelnök

10:56 Bukovics Martin

A Reuters kérdez másodiknak az MTVA után – a moderátor Kovács Zoltán külön közli, hogy rövidinterjúkat nem engedélyez, csak egy-egy kérdést. A Reuters arra kíváncsi, Matolcsy György marad-e még egy ciklusra a Magyar Nemzeti Bank élén. Orbán villámválasza: nem várható meglepetés. Későbbi visszakérdezésre ugyanezt válaszolta a miniszterelnök. A hírügynökség a Budapest Bank vevőjét illető kormányzati tervekre is kíváncsi, a miniszterelnök erre azt mondta, hogy a kormány szándéka egyértelmű: a Budapest Bankot visszaadják a magánszektornak.

A harmadik Reuters-kérdés Paks 2-re vonatkozott: hogyan áll az orosz gigahitelből épülő projekt, van-e szükség a szerződés újratárgyalására? Orbán azt mondta, a paksi beruházásért felelős minisztere tájékoztatása szerint minden technikai részletkérdés az oroszok felelőssége, ők ugyanis egy kulcsrakész erőművet kell, hogy átadjanak Magyarországnak a szerződés szerint. A szerződéses feltételek módosítására pedig nem lesz szükség.

Hutter Marianna

Az MTVA kérdezhet először

10:54 Hutter Marianna

Mi a véleménye Orbánnak, hogy Verhofstadt szerint ő se nem keresztény, se nem demokrata? – kérdezi a közmédia riportere.

„Azon kell elgondolkodnom, hogy kell-e, hogy erről egyáltalán véleményem legyen, de talán jobb, ha nem hagyjuk az ilyemsit lógni a levegőben” – kezdi a választ a kormányfő. A nyers megfogalmazásért előre is elnézést kér, de szerinte a liberális gondolkodás odajutott, hogy a szabadság első számú ellenségei lennek. Nemcsak azt akarják megmondani, hogy ők kik, hanem hogy kik a kereszténydemokraták. „A kölcsönös tisztelettel messzibbre jutnánk” – jegyezte meg. 

Hutter Marianna

Migráció, migráció, migráció

10:50 Hutter Marianna

„A modern médiaviszonyok közepette a félmondatos mondatokban van az erő!” – mondja a miniszterelnök, de azért elmondja, hogy a bevándorlás kérdése mélységében alakítja át az európai politikát. Szerinte a pártok felosztása, ami jobb- és baloldali szokott lenni, átalakul bevándorláspárti és bevándorlásellenesre. Szerinte a migráció olyan erejű kérdés, hogy megbonthatja az uniót, példaként erre a brexitet hozza. „Jól láthatóan minden lliberális demokrata bevándorláspárti” – mondja hozzátéve, hogy a kérdés más kontinensen élő politikai erőket is összehoz, a brazil elnök üzenete magyarra lefordítva az volt, hogy az ország mindenek előtt és Isten mindenek fölött. 

Hutter Marianna

Legyenek többségben a bevándorlásellenes erők!

10:41 Hutter Marianna

Orbán szerint adottak a technikai feltételek a májusi európai parlamenti választások lebonyolítására, majd egy kormányülésen is témává tett közvélemény-kutatást ismertet, mely szerint az emberek 52 százaléka a bevándorlás kérdését tartja a legfontosabbnak a májusi EP-választáson. Hozzátette: két célt fogalmazott meg a kormány az európai parlamenti választásra:

1. Az Európai Unió minden intézményrendszerében legyenek többségben a bevándorlást ellenző erők.

2. A Fidesz legyen a legsikeresebb párt Európában, de a jobbközép Európai Néppártban mindenképpen.

Hutter Marianna

Kezdődik!

10:38 Hutter Marianna

Megérkezett a miniszterelnök, vele Kovács Zoltán volt kormányszóvivő, jelenlegi nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár. Orbán Viktor gazdasági jó hírekkel kezd: „Ahogy mi szoktuk ezt mondani a Fideszben, Magyarország jobban teljesít!” A családról szóló nemzeti konzultációval kapcsolatban pedig arról beszélt: közel 1,4 millió kérdőívet küldtek vissza, a kitöltők 8 százaléka interneten válaszolt. Abban bízik, február 10-e körül tudja ismertetni az eredményeit. 

Pintér Bence

Jó reggelt, jó szurkolást!

10:24 Pintér Bence

Orbán Viktor ma délelőtt akár a kormánytól független sajtó kérdéseire is válaszolhat, és mivel nincs a közelben semmilyen fontosabb keresztény ünnep, ezért valószínűleg nem fogja annyival elütni a válaszokat, hogy boldog karácsonyt vagy kellemes húsvéti ünnepeket kíván. Az Azonnalin percről percre követjük a sajtótájékoztatót, ha be nem is engedtek minket: ceremóniamestereink Hutter Marianna és Bukovics Martin lesznek.

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől
Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek