Csíksomlyóra látogat Ferenc pápa

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.01.10. 18:22

Három napot tölt Romániában Ferenc pápa, és ellátogat Székelyföldre is.

Csíksomlyóra látogat Ferenc pápa

Ferenc pápa néhány hónap múlva Csíksomlyóra fog érkezni, no nem a myagyarországiak által is szép számban látogatott csíksomlyói búcsúra, hanem korábban. A pápa ugyanis három napot fog Romániában tölteni május 31-től.

Román lapok úgy tudják, hogy a székely zarándokhely mellett Ferenc pápa Balázsfalára is el fog látogatni, itt van ugyanis a román nyelvű, de Rómához tartozó görögkatolikus egyház érseki központja. Ide a püspöki szinódus tavaly májusban hívta meg. A görögkatolikusok abban reménykednek, hogy maga a pápa fogja celebrálni azt a szentmisét, amelyen boldoggá avatnak hét mártír püspököt: Valeriu Traian Frenţiut, Iuliu Hossut, Alexandru Rusut, Ioan Bălant, Ioan Suciut, Vasile Afteniet és Tit Liviu Chinezut, akik a sztálinista diktatúra éveiben lelték halálukat börtönben. 

Klaus Johannis román államfő 2017-ben egy vatikáni vizit alkalmából hívta meg Romániába a pápát, aki akkor meg is ígérte, hogy elmegy. Az ország utoljára 1999-ben látta vendégül Vatikán és a római katolikus egyház fejét, akkor még a II. János Pál pápa személyében. Az erdélyi magyarok némiképp sérelmezték is akkor, hogy a lengyel származású pápa csupán Bukarestbe látogatott el,

holott Romániában sokkal több magyar nemzetiségű római katolikus él, mint román, így Gyulafehérvár számít országon belül a legnagyobb római katolikus központnak.

Most úgy tudni, hogy a pápa a moldvai Jászvásárba is el fog látogatni, itt van ugyanis a román nyelvű hívek egyik püspöki központja, a másik a fővárosban.

FOTÓ: Wikimédia

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek