A gyomrába rejtette volna a kenőpénzt egy ukrán határőr a beregsurányi átkelőnél

Szerző: Bakodi Péter
2019.01.10. 17:39

A leginkább B-kategóriás filmekből ismert trükk nem igazán jött be.

A gyomrába rejtette volna a kenőpénzt egy ukrán határőr a beregsurányi átkelőnél

Az ukrán rendőrség letartóztatott egy ukrán határőrt a Beregsurány-Luzsanka határállomáson (lenti térkép), aki a gyanú szerint összesen 1000 dollárnyi (278 ezer forint) kenőpénz fogadott el cigarettacsempészektől, akik Ukrajnából szállították Magyarországra az illegális portékát – számolt be a Kyiv Post.

A férfin az utolsó részlet elfogadása közben ütöttek rajta az ukrán hatóságok.

Az ukrán határőr a szájába tömve próbálta meg eltüntetni a két darab százdolláros bankjegyből álló tárgyi bizonyítékot,

ám az akcióban résztvevő ukrán rendőrök még azelőtt kiszedték a szájából a pénzt, mielőtt lenyelhette volna. A vesztegetés elfogadásával vádolt férfi akár 10 éves börtönbüntetést is kaphat. Az ukrán rendőrség vizsgálja, hogy az ukrán határőrség helyi állománya közül érintett lehet-e még valaki a vesztegetésben.

Regionális probléma

A cigarettacsempészet az ukrán, a magyar és a szlovák hatóságoknak egyaránt komoly kihívást jelent a Kárpátaljával határos régióban.

A magas jövedéki adók miatt népszerű illegális termék jelentős hasznot termelnek a helyi orgazdáknak, akik aztán a szervezett bűnözés egyéb területeibe fektetik be az így megszerzett összegeket.

Emiatt pedig ezek a bűnözői körök akár hosszú távon is megerődöshetnek a térségben. Gazdasági erejüket jól mutatja, hogy a hagyományos módszerek mellett újabban már nagyobb teljesítményű drónokat is igénybe vesznek a csempészáru mozgatása során.

Az ukrán vezetés a csempészet okozta problémákat érzékelve – a szigorúbb ellenőrzések mellett – az utóbbi időszakban folyamatosan növelte a határőrök fizetését, így próbálva meg kevésbé vonzóvá tenni a kenőpénz elfogadását. Legutóbb január elsejével emelkedett az illetmény nagysága, átlagosan 30 százalékkal.

A legénységi beosztásban szolgálók fizetése így már meghaladja a nagyjából 9000 hrivnyás (88 ezer forint) országos átlagfizetést.

FOTÓ: Instagram / ua_border_service

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek