+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. január 9. szerda, 08:30
Meztelenföld lakóit megbüntették a rendőrök: egyedül az anarchista királyság uralkodója úszta meg a palástja miatt. De szabad-e magánterületen, de a szomszédoknak is láthatóan meztelenkedni? S ha ez művészet?
Svájcban épp néhány meztelenkedő művész próbálja elérni, hogy eltöröljék a meztelenkedés miatt rájuk kiszabott büntetésüket.

 

Svájcban a művészi szabadság az alkotmány védelme alatt áll. Ez sem rettentette el azonban Argau kanton tisztviselőit a fiktív Noselandban (Meztelenföldén) tartott performansz előadóinak megbírságolásától.

 

A „Meztelenföld” nevű performanszot Thomas Zollinger rendezte 2017 nyarán, ugyanaz a Zollinger, aki Zürichben már szervezett meztelen kulturális fesztivált. A Noselandot Zollinger és öt másik társa (köztük Bruno Schlatter író, a terület tulajdonosa) adta elő, az előadók az Argau kantonban található Schöftland egyik mezején voltak áthatóak, amint sétálgattak, gurultak, vagy éppen guggoltak.

 

 

Az eseményről videófelvétel is készült. A projekt részben művészi performansz, részben politikai esemény, és Noselandban, egy képzeletbeli „anarchista királyságban” játszódik.

 

A 2017-es performanszot két helybeli rendőr feltűnése szakította meg, akik az egyik szomszéd hívására érkeztek, és öt résztvevőre fejenként 100 frank (megközelítőleg 30 ezer forint) bírságot róttak ki illetlen magatartásért. Egyedül Schlatter, a képzeletbeli terület királya mentesült a következményektől, mivel ő egy palástot viselt.

 

A svájci 20 Minuten-nek adott interjújában Zollinger felháborodását fejezte ki, azzal érvelve, hogy

 

a meztelenség nem törvényellenes vétek, főleg nem, amikor művészethez kötődik.

 

Zollinger és két kolléganője még megbírságolásukkor kérvényezték az eset újratárgyalását a schöftlandi városházán, azonban kérelmüket elutasították. Január 11-én, pénteken dől el a bíróságon, hogy a kiszabott bírságokat semmisnek nyilvánítják-e, illetve kifizetik-e nekik a hatóságok a kérelmezett 200 frank (nagyjából 60 ezer forint) értékű kártérítést.

 

Azt is szeretnék, ha Schöftland település hivatalosan is engedélyezné, hogy a következő két évben a szóban forgó területen adhassák elő a Noselandot. A 2100 négyzetméternyi területet Schlatter javaslatára nevezték így, és

 

önjelölt királyán kívül Meztelenföld 240 miniszterrel és egy 28 oldalas alkotmánnyal büszkélkedhet, amelynek erős emberjogi fókusza van.

 

Aki körülnézne ott, itt megtekinthet egy csomó videót.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Kifürkészhetetlen utak ezek: miközben egykori párttársa épp életre hívta a Magyar Gárda utódját, Vona még a hiphopos mutogatást is imitálja kicsit.

Persze akkor, ha nem variáltak kicsit a jegyfoglalásokkal, de így is tény: a stadionépítési láz első hullámában átadott Nagyerdei Stadionnak az egyötödét használják csak átlagban.

Az euroszkeptikus politikus fényűző életének hátterét egy öttagú bizottság vizsgálja. Úgy panaszkodott szegénységére, hogy London legmenőbb negyedén fizettek neki lakást.

Vajon idén is lehal a valasztas.hu a szavazás napján? Lesznek kígyózó sorok az urnák előtt? És egyáltalán mennyibe kerül lebonyolítani az EP-választást? Az Azonnalinak a Nemzeti Választási Iroda válaszolt!

A szombaton még Strache mögött álló külügyminiszter, akinek az esküvőjén Putyin is ott volt, végül inkább maradna a Kurz-kormányban. A többi FPÖ-s miniszteren kívül Strache felesége is távozik.

A hét kérdése

Az osztrákok Habonya? Sebastian Kurz? Egy titkosszolgálat? Egy művészcsoport? Néha az élet egészen egyszerű válaszokat ad: itt vannak az Azonnali tippjei!

Azért ide elnéznénk

Kötter Tamás a magyar Houellebecq szeretne lenni, május 21-én mutatja be új könyvét: Nem kijárat.

Kiosztjuk az Azonnali novellapályázatának díjait, és persze lesz egy jó beszélgetés is május 22-én az Aurórában.

Újabb globális klímasztrájkot hirdet a Fridays For Future mozgalom. Május 24-én Budapest belvárosában is!

A Tanácstalan Köztársaság friss eseményének témája, hogy hogyan építették le itthon a környezetvédelmet.

Frissiben kielemzi az EP-választási eredményeket Deutsch Tamás, Donáth Anna meg egy csomó politológus.

Ezt is szerettétek

MSZP? Fidesz? LMP? Momentum? Mi Hazánk? Ha még nem tudod, kire szavazz a május 26-i EP-választáson, akkor a Vokskabin neked szól.

Milyen érzés jobbikosként szeretni az Uniót? Milyen rádió megy a kocsiban? És hogy jön ide Rogán Cecília? Ez, és még sok minden kiderül. Videó!

Volt, aki szerint a klímaváltozás ellen könnyebb tenni, hiszen ha meleg van, akkor nem kell kabátot venni, és kész. Videó!

Míg hosszú ideig Magyarország és a Fidesz volt a német uniópártok első számú partnere, a figyelem egyre inkább Zágráb felé fordul. Elmondjuk, miért.

Twitter megosztás Google+ megosztás