+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. január 9. szerda, 08:30
Meztelenföld lakóit megbüntették a rendőrök: egyedül az anarchista királyság uralkodója úszta meg a palástja miatt. De szabad-e magánterületen, de a szomszédoknak is láthatóan meztelenkedni? S ha ez művészet?
Svájcban épp néhány meztelenkedő művész próbálja elérni, hogy eltöröljék a meztelenkedés miatt rájuk kiszabott büntetésüket.

 

Svájcban a művészi szabadság az alkotmány védelme alatt áll. Ez sem rettentette el azonban Argau kanton tisztviselőit a fiktív Noselandban (Meztelenföldén) tartott performansz előadóinak megbírságolásától.

 

A „Meztelenföld” nevű performanszot Thomas Zollinger rendezte 2017 nyarán, ugyanaz a Zollinger, aki Zürichben már szervezett meztelen kulturális fesztivált. A Noselandot Zollinger és öt másik társa (köztük Bruno Schlatter író, a terület tulajdonosa) adta elő, az előadók az Argau kantonban található Schöftland egyik mezején voltak áthatóak, amint sétálgattak, gurultak, vagy éppen guggoltak.

 

 

Az eseményről videófelvétel is készült. A projekt részben művészi performansz, részben politikai esemény, és Noselandban, egy képzeletbeli „anarchista királyságban” játszódik.

 

A 2017-es performanszot két helybeli rendőr feltűnése szakította meg, akik az egyik szomszéd hívására érkeztek, és öt résztvevőre fejenként 100 frank (megközelítőleg 30 ezer forint) bírságot róttak ki illetlen magatartásért. Egyedül Schlatter, a képzeletbeli terület királya mentesült a következményektől, mivel ő egy palástot viselt.

 

A svájci 20 Minuten-nek adott interjújában Zollinger felháborodását fejezte ki, azzal érvelve, hogy

 

a meztelenség nem törvényellenes vétek, főleg nem, amikor művészethez kötődik.

 

Zollinger és két kolléganője még megbírságolásukkor kérvényezték az eset újratárgyalását a schöftlandi városházán, azonban kérelmüket elutasították. Január 11-én, pénteken dől el a bíróságon, hogy a kiszabott bírságokat semmisnek nyilvánítják-e, illetve kifizetik-e nekik a hatóságok a kérelmezett 200 frank (nagyjából 60 ezer forint) értékű kártérítést.

 

Azt is szeretnék, ha Schöftland település hivatalosan is engedélyezné, hogy a következő két évben a szóban forgó területen adhassák elő a Noselandot. A 2100 négyzetméternyi területet Schlatter javaslatára nevezték így, és

 

önjelölt királyán kívül Meztelenföld 240 miniszterrel és egy 28 oldalas alkotmánnyal büszkélkedhet, amelynek erős emberjogi fókusza van.

 

Aki körülnézne ott, itt megtekinthet egy csomó videót.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A parlamenti ülésen volt ideje gondolkodni a témáról, és kifelé menet elárulta nekünk, ki mögé sorakozik fel a kérdésben.

A The Who frontembere annyira gyűlöli Brüsszelt, hogy ennyi erővel a FIFA-ra is rábízhatnák az emberek a kormányzást.

Hetven percig tartott az athéni derbi, de már az ötödik percben meg kellett szakítani a játékot. Tavaly már beleszólt a kormány a helyzetbe, akkor az egész bajnokságot bezárta.

A török elnök „a Nyugat iszlamofóbiájával” igyekszik mobilizálni a helyhatósági választások előtt.

Hogy miért, azt másképp tudja a párt EP-listavezetője és másképp a sajtóosztálya.

A hét kérdése

A miniszterelnök beígérte a térség újjászületését, de mi elképzelni sem tudjuk, mire gondolhatott. Szerintetek?

Azért ide elnéznénk

Az interaktív kiállítás Da Vinci halálának 500. évfordulóján érkezik, március 16-tól látogatható az Élményüzemben.

Beszélgetéssorozat indul a magyarországi proletárdiktatúra legfontosabb aspektusairól március 18-án este.

Na jó, ennél valamivel fancy-bb névvel fut a kolozsvári, március 29-31. közötti kóstoló.

Művészeti est március 30-án több, mint százötven slammer, költő és zenész társaságában. Helyszín: Négyszoba Galéria.

A branding hatásait járják körül magyar alkotók Pozsony egyik legmenőbb kiállítóterében, a Kunsthalléban, április 14-ig!

Ezt is szerettétek

Leginkább a még hezitáló német, spanyol és lengyel pártokon fog múlni a Fidesz sorsa az Európai Néppártban, de a kormánypártnak is vannak erős szövetségesei.

Alexisz Ciprasznak elég volt az első vörös vonalat átlépnie, hogy Berlin alig fél év alatt padlóra küldje. Ciprasz ugyanis, ellentétben Orbánnal, egy tényleges vörös vonalt érintett: a német bankok érdekeit.

Először az európai zöldpolitikában válhatna természetessé Európa újraegyesítése és az európai politika dekolonizálása.

Az AB az igazságügyi miniszter kérésére olvasott az igazságügyi miniszter korábbi gondolataiban! Sci-finek hangzik? Elmagyarázzuk!

Twitter megosztás Google+ megosztás