+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2019. január 9. szerda, 08:30
Meztelenföld lakóit megbüntették a rendőrök: egyedül az anarchista királyság uralkodója úszta meg a palástja miatt. De szabad-e magánterületen, de a szomszédoknak is láthatóan meztelenkedni? S ha ez művészet?
Svájcban épp néhány meztelenkedő művész próbálja elérni, hogy eltöröljék a meztelenkedés miatt rájuk kiszabott büntetésüket.

 

Svájcban a művészi szabadság az alkotmány védelme alatt áll. Ez sem rettentette el azonban Argau kanton tisztviselőit a fiktív Noselandban (Meztelenföldén) tartott performansz előadóinak megbírságolásától.

 

A „Meztelenföld” nevű performanszot Thomas Zollinger rendezte 2017 nyarán, ugyanaz a Zollinger, aki Zürichben már szervezett meztelen kulturális fesztivált. A Noselandot Zollinger és öt másik társa (köztük Bruno Schlatter író, a terület tulajdonosa) adta elő, az előadók az Argau kantonban található Schöftland egyik mezején voltak áthatóak, amint sétálgattak, gurultak, vagy éppen guggoltak.

 

 

Az eseményről videófelvétel is készült. A projekt részben művészi performansz, részben politikai esemény, és Noselandban, egy képzeletbeli „anarchista királyságban” játszódik.

 

A 2017-es performanszot két helybeli rendőr feltűnése szakította meg, akik az egyik szomszéd hívására érkeztek, és öt résztvevőre fejenként 100 frank (megközelítőleg 30 ezer forint) bírságot róttak ki illetlen magatartásért. Egyedül Schlatter, a képzeletbeli terület királya mentesült a következményektől, mivel ő egy palástot viselt.

 

A svájci 20 Minuten-nek adott interjújában Zollinger felháborodását fejezte ki, azzal érvelve, hogy

 

a meztelenség nem törvényellenes vétek, főleg nem, amikor művészethez kötődik.

 

Zollinger és két kolléganője még megbírságolásukkor kérvényezték az eset újratárgyalását a schöftlandi városházán, azonban kérelmüket elutasították. Január 11-én, pénteken dől el a bíróságon, hogy a kiszabott bírságokat semmisnek nyilvánítják-e, illetve kifizetik-e nekik a hatóságok a kérelmezett 200 frank (nagyjából 60 ezer forint) értékű kártérítést.

 

Azt is szeretnék, ha Schöftland település hivatalosan is engedélyezné, hogy a következő két évben a szóban forgó területen adhassák elő a Noselandot. A 2100 négyzetméternyi területet Schlatter javaslatára nevezték így, és

 

önjelölt királyán kívül Meztelenföld 240 miniszterrel és egy 28 oldalas alkotmánnyal büszkélkedhet, amelynek erős emberjogi fókusza van.

 

Aki körülnézne ott, itt megtekinthet egy csomó videót.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szájer József ereszcsatornán menekülős botránya elvitte a hetet nem csak az Azonnalinál, de egész Magyarországon. Mit szólnak az ügyhöz a budapesti járókelők? Videó.

Lengyel lapértesülés szerint nem ez a legkomolyabb probléma vele kapcsolatban.

Mindezt ráadásul úgy tették meg a korábbi elnököt, Igor Dodont támogató képviselők, hogy korábban még pont ők szavazták meg Dodonnak, hogy irányíthassa a titkosszolgálatot.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

Mindez válasz a franciaországi iszlám merényletekre. A belügyminiszter szerint az iszlám radikalizmus terjesztésének jeleit fogják keresni a hatóságok.

Kényelmes pozíció ezt leírni, pedig nincs így. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás