Minden eldobott füstgránát Orbán Viktor felelőssége! Fekete-Győr András az Azonnalinak

2019.01.09. 07:11

Szeretné-e Fekete-Győr András, hogy forradalom legyen? Kinek drukkolt 2006-ban? Hogyan szélesítette ki a Momentum Puzsér Sétáló Budapestjét? Miért tüntet a liberális ALDE tagjaként a Momentum a rabszolgatörvény ellen? Szóba állnának-e a Fidesszel, ha új politikusok érkeznek oda? Fekete-Győr András Momentum-elnök ezt is elárulja az Azonnalinak.

Minden eldobott füstgránát Orbán Viktor felelőssége! Fekete-Győr András az Azonnalinak

Önt sokan hasonlítják a fiatal Orbán Viktorhoz. Megtisztelve érzi magát emiatt?

Hallottam már ezt, de nem érdekel. Engem Fekete-Győr Andrásnak hívnak, 1989. április 13-án születtem, és egy demokratizálódó Magyarországon nőttem fel, teljesen más körülmények között, mint Orbán Viktor.

Arra utal, hogy Orbán a szocializmus időszakában szocializálódott, vagy hogy vidékről származó, egyszerű fiú?

Arra, hogy ő a Kádár-rendszer gyermeke. Az 2010 utáni Orbán-rendszer pedig a kádári reflexekre épült. Orbán Viktor valószínűleg a ’89-es önmagát először arcul csapná, majd szembe köpné. 

Az indulásakor a Fidesz fő üzenete a generációváltás volt. A Momentum esetében is szokás Momentum-generációról beszélni. Mennyire szerencsés eleve generációs alapon pártot szervezni, vállalva, hogy kizárják a generációs élményből az idősebbeket?

Embereket a közösségből kizárni általában nem szerencsés. A szélsőséges, rasszista, korrupt, tolvaj embereket viszont ki kell zárni. Az pedig egy természetes folyamat volt, hogy a Momentum generációs alapon szerveződött meg.

Ez vegytiszta hálózatelmélet: a tanuló fiatalok, vagy akik éppen pályakezdők, egyszerűbben találták meg először egymást, mint az idősebb korosztályt.

De maga a kifejezés, hogy Momentum-generáció, azt sugallja, mintha ez csak a huszonévesek pártja lenne.

Ez egyáltalán nem igaz. Az biztos, hogy nekünk van a legfiatalabb tagságunk, és a fiatalok körében is a Momentum a legnépszerűbb ellenzéki párt. De a legidősebb tagjaink kilencvenévesek.

Ők is a Momentum-generáció részei?

Ők is momentumosok.

Lehet így különbséget tenni? Van a Momentum-generáció, és vannak, akik tiszteletbelileg támogathatják ezt a generációt?

A Momentum-generáció olyan embereket takar, akik politikai békére vágynak, már nem bal- vagy jobboldalban gondolkodnak, európai elköteleződésűek, van valami kötődésük mondjuk az Erasmus-programhoz, és Magyarországon egy 21. századi államot, társadalmat képzelnek el. Egy 21. századi társadalomban az emberek versenyeznek egymással, és nem az urambátyám mentalitás uralkodik.

Egy 21. századi társadalomban senki sem másodlagos állampolgár, legyen akár cigány, meleg vagy zsidó.

Illetve alapvetően partnerségi kapcsolatokat építünk, nem pedig hierarchikus rendszerekben gondolkodunk, mint a Fidesz. Aki ezekkel azonosulni tud, legyen húsz- vagy kilencvenéves, az a Momentumban politikai otthon talál magának.

Egy kilencvenéves valószínűleg nem utazott Erasmussal sehova.

Ezt csak hozzátettem, mintegy példaként.

Azt mondja, a Momentum-generáció politikai békére vágyik. Önök viszont a mostani tüntetéshullám egyik fő motorjai voltak. Ez hozzájárul a politikai békéhez?

Az mennyire járul hozzá a békéhez, hogy kopaszok állják el az utat a népszavazást benyújtani kívánó emberek elől? És az, hogy Orbán Viktor több, mint a magyarok felét lesorosbérencezi? Ezek azok, amik nem járulnak hozzá a békéhez, és nem az, hogy valakik ennek ellenállnak.

Akkor önök csak visszaütöttek a hatalomnak?

Minden eldobott füstgránát, petárda Orbán Viktor és a kormány felelőssége.

Ha nem egy elnyomó, múlt századi rendszerben élnénk, amit a Fidesz épített magának kádári mintára, én nem politizálnék. Ez az interjú sem készülne el. A húgom aneszteziológusként nem ment volna el múlt héten Angliába, holott az aneszteziológusokból borzasztó hiány van a magyar egészségügyben. És ha nem olyan lenne az Orbán-rendszer, amilyen, akkor az emberek sem állnának neki ellen az utcán. Ezt egyedül magának köszönheti a kormány, egyedül őket terheli ezért a felelősség.

Akkor kijelenthetjük, hogy ha egyszer a NER megbukik, akkor visszavonul a politizálásától, és keres valami civil szakmát?

Nem, mert nem gondolom, hogy a NER bukása után egyik pillanatról a másikra politikai béke lesz az országban. Nem áll meg ott a munkánk, hogy Orbán Viktor Putyin valamelyik oroszországi rezidenciájába szökik. Nekem és a Momentumnak is van felelőssége abban, hogy utána egy korszerű, európai Magyarországot építhessünk fel.

A rendszerváltás nem úgy sikerült, ahogy a legtöbben szerettük volna: felelősségünk van abban, hogy a következő jól végződjön.

A Momentum célja, hogy Orbán Viktornak menekülnie kelljen a népharag elől?

Nem nagyon lesz más választása.

Tehát ha elveszíti a választást, szükségszerűen menekülnie is kell majd.

A kormány minden egyes nappal feszíti a húrt, ami decemberben elszakadt. Olyan dühöt, elszántságot éreztünk, ami 2010 óta nem volt tapasztalható.

Ez alapján nem gondolom, hogy Orbánnak vagy Rogánnak lenne jövője Magyarországon. Az emberek tudják, hogy Mészáros Lőrinc valójában Orbán Viktor, és hogy Orbán egy korrupt tolvaj.

A lopás bűncselekmény, a jövő Magyarországán pedig még büntetendő is lesz. Nem úgy, mint most, Polt Péter Magyarországán.

Csak olyan forgatókönyv képzelhető el, ahol Orbánnak vagy Rogánnak menekülnie kell?

Én lennék a legboldogabb, ha a Fideszen belül elindulna a változás, és a jelenlegi pártelitet belülről váltanák le, nem pedig a dühös, haragos dolgozók, diákok, tanárok és orvosok. Orbánnal, Rogánnal, Kövérrel és a többiekkel nem lehet együttműködni, de

ha a váltás megtörténik, és más emberek érkeznek a Fideszbe más politikai célokkal, akkor miért ne férhetnénk meg egymás mellett?

Az nem kérdés, hogy a Fidesz-szavazókkal együttműködésre, politikai békére kell törekedni, de a jelenlegi fideszes pártelittel semmiképpen sem.

A fideszes szavazó miért akarna együttműködni valakivel, aki az ő idolját el akarja üldözni?

Nem azt mondtam, hogy Orbánt el kell üldözni, hanem hogy – Gruevszkihez hasonlóan – nem lesz más választása.

Megvan ehhez a kellő társadalmi nyomás?

Nem bagatellizálnám el a jelenlegi tüntetéseket már csak azért sem, mert több tucatnyi vidéki városban több tízezer ember mozdul meg. Tatabányán szerintem az elmúlt nyolc évben még nem láttak együtt, egy helyen, politikai rendezvényen több, mint ezer embert. Decemberben ez is megtörtént. Több tucat, magyarok lakta európai világvárosban száz fős tüntetések voltak. Például Münchenben. És ez csak a kezdet.

Nem holnap fog fülét-farkát behúzva elmenekülni a kormány Oroszországba, de efelé haladunk.

A tüntetések a túlóratörvényről szólnak. A Momentumnak mint a liberális pártcsalád, az ALDE tagjának is ez a fontos? Vagy ez most egy jó ürügy arra, hogy a rendszerellenességet kifejezzék?

Mi rendszerváltást szeretnénk, de most a rabszolgatörvény visszavonása elsődleges cél kell, hogy legyen. Viszont nem véletlen, hogy megfogalmaztuk az öt pontot, amelyek magát a rendszert is alapjaiban kérdőjelezik meg.

Eredetileg úgy volt, hogy az Európai Néppártba tart a Momentum, ehhez képest az ALDE tagja lett. Valóban az ALDE-hoz tartozónak érzi a Momentumot?

Inkább úgy fogalmaznék, hogy minden irányba építettünk ki kapcsolatokat. Egyébként elég gyorsan világossá vált, hogy az ALDE-ban vannak a Fidesz és Orbán Viktor legkérlelhetetlenebb ellenfelei Európában. Így úgy érezzük, természetes szövetségeseinket találtuk meg bennük.

Liberális politikusként a túlórát valóban rabszolgaságnak tartja?

Nem vagyok liberális politikus, ahogy a Momentum sem egy liberális párt.

De a liberális ALDE tagja.

Az ALDE-ban ott van a jobboldali holland kormánypárt, a VVD is.

Az egy liberális párt.

Az egy polgári párt. De ALDE-tag az Andrej Babiš vezette cseh ANO is. Nem mindegyik párt értelmezi ugyanúgy a liberalizmust, és nem is ugyanolyan szimpatikus nekem mindegyik, de a céljaink közösek. Az ALDE egy színes, progresszív pártcsalád. Pont úgy, mint a Momentum politikai közössége.

Félreértés ne essék, a liberalizmust nem pejoratív jelzőként használom. Viszont ön eltolja magától ezt a kifejezést. Azért van ez, mert a liberalizmusnak ma van egy negatív konnotációja? 

Ha valami olyat írunk a dobozra, amit nem érzünk magunkénak, akkor azt nem fogjuk elfogadni. Nincsen bajom a liberalizmussal, csak nem vagyok liberális.

Én polgári-konzervatív vagyok, a rendezett haladásban hiszek, és tisztelem a nemzeti liberális magyar hagyományainkat.

Gazdaságilag sem liberális a Momentum? Mindig hangsúlyozza a párt a szabadverseny fontosságát, ami gazdaságpolitikailag azért nem egy szociáldemokrata program.

A Momentum gazdaságpolitikailag jobboldali.

Akkor ismét feltennénk a kérdést: a túlóra rabszolgaságot jelent?

A rabszolgatörvény a rendszernek leginkább kiszolgáltatott embereknek árt a legtöbbet. Azoknak, akik olyan helyen élnek, ahol egy-két munkaadó van csak. Vagy azoknak, akik a nyugdíjkorhatárhoz közeledve nem engedhetik meg maguknak, hogy konfliktust vállaljanak a munkaadóval. A Momentumnak értük is küzdeni kell.

Egy olyan Magyarországon, ahol tömegek élnek a kiszolgáltatottság és a létminimum környékén, a Momentumnak lehet egy teljesítményelvű gazdaságpolitikai víziója, de egyelőre nincs miből ezt megvalósítani.

Ezért is szorgalmazzuk például a progresszív adórendszert, ami egy baloldali, a szolidaritás elvén alapuló elem. Amúgy a Momentum is átalakulóban van.

Milyen szempontból?

Egyre több tagunk él falvakban, kistelepüléseken, dolgozik gyártósorok mellett, így igen, a rabszolgatörvény egyre több momentumost is érint.

Ez a változás kihat a párt irányvonalára?

Ez hatással van arra, hogy a párt mivel azonosul. A CEU-ügybe például már csak azért is állt bele olyan vehemensen a Momentum, mert a tagjaink egy része most vagy korábban ott tanult, akár tanított – amellett persze, hogy Magyarország legjobb egyetemét elzavarni rendszerváltás óta nem tapasztalt barbárság, ami ellenkezik a magyarok alapvető érdekével.

A mostani tüntetések egyik hozadéka, hogy az ellenzéki pártok, Jobbiktól a DK-ig egymásra találtak, ahogy a Momentum is. Összeegyeztethető ez azzal, hogy a Momentum is annak ígéretével indult, hogy az elmúlt harminc évet meg kell haladni?

Nem érzem, hogy összemosódtunk volna a többi ellenzéki párttal. Mindennek megvan a maga ideje.

Amíg Magyarországon évi harmincezer ember hal meg – a kormány saját bevallása szerint – az orvoshiány miatt, vagy amíg Orbán Viktor a leggazdagabb magyar, addig van egy közös ellenfél és egy közös kihívás.

A Momentumnak viszont sikerült önállóan is meghatározó szerepet betölteni a tüntetéshullám során, mind a keretek, mind pedig a célok és eszközök kijelölésében.

Melyik a rosszabb, a 2010 előtti vagy utáni világ?

Mint volt Fidesz-szavazó is mondom, hogy a 2010 utáni.

Gyurcsány Ferencet le lehetett váltani viszonylag rövid időn belül, Orbán Viktor viszont minden percben azon dolgozik, hogy még a múmiája is a budai várban legyen.

Ha egyszer ez már majdnem diktatúra, van értelme demokráciásat játszani? Hadházy Ákos a HVG-ben például azt írta, hogy semmilyen választáson nem kéne elindulnia az ellenzéknek. 

El tudom képzelni, hogy demokratikus úton leváltható ez a kormány.

De akkor ez nem egy kvázi-diktatúra.

Nem is mondtam ilyet. Ez egy elnyomó, nemzetvesztő rendszer, egy áldemokrácia. Hatszázezer honfitársunk már elment innen. A diktatúra vagy nem diktatúra kérdésébe viszont nem mennék bele, egyébként sok tekintélyelvű rendszer végül választások útján dőlt meg szerte a világon.

Az európai parlamenti választásokon fontos mindenkinek önállóan megmérettetnie magát, mert régen volt a magyaroknak lehetőségük arra szavazni, akiben látják a reményt, a jövőt, és akiben valóban megbíznak.

Tavaly április 8-án minden a taktikai szavazásról szólt, és sokan a pártszimpátiájuktól eltérően szavaztak. Május 26-án, az EP-választáson ez nem így lesz.

Ahogy mondja, az EP-választás az egyszerűbb kérdés. Az önkormányzati választás viszont bonyolultabb. Ott mit tervez a Momentum? Újra lesz taktikai szavazás?

Pozitív tapasztalataink vannak: nyár óta számtalan helyi közösségben, településen ültünk egy asztalnál civilekkel, jobbikosokkal, szocialistákkal, DK-sokkal, és gondolkodtunk azon, hogy ki lehetne a közös polgármester-jelölt, illetve hogy ki induljon az egyes választókörzetekben. Ezek egyrészt unalmas taktikai dolgok, másrészt viszont pozitív fejlemények. Remélem, hogy Budapesten is sikerül majd közös főpolgármester-jelöltet állítani.

A budapesti előválasztáson a Momentum részt fog venni? Egyáltalán: van momentumos jelölt?

Bízom benne, hogy lesz. A Momentum az egyik legerősebb ellenzéki párt a fővárosban, így feladatunk egy olyan jelöltet találni, aki esélyes a győzelemre, és nem osztja meg a változást akaró választókat. A jó jelölt megtalálásához viszont idő kell, amivel mi élni is fogunk.

Ötlet sincs, hogy ki lehetne ez a személy?

Hogyne lenne. 

Az előválasztás mindkét körében részt akar venni a Momentum?

Az elsőben semmiképpen sem. Az egy baloldali előválasztás lesz. De nincsenek még tervek arra, hogy pontosan hogyan veszünk részt. Mi most az ellenállás évét szervezzük, két óra múlva megyünk is egyeztetni a civilekkel, a szakszervezetekkel és a pártokkal. Az erőforrásaink nagy részét most ez foglalja le, és ennek így is kell lennie.

Az előválasztás szerintem most senkit sem érdekel.

A Momentum be tudna állni Puzsér Róbert mögé a második fordulóban?

Szerintem van jobb jelölt Puzsér Róbertnél Budapest vezetésére.

Puzsér Róbert a Facebookon elég sokszor illeti kritikával a Momentumot. Önök számára ez mennyire teszi szimpatikussá Puzsért?

Őszinte leszek: nem követem Puzsér Róbert facebookos tevékenységét. Egyébként hetek, de lehet, hogy hónapok óta nem is olvastam, hallottam róla semmit.

Azt állítja, hogy még csak nem is hallott ezekről a posztokról? Miután visszautasították, hogy leüljenek vele tárgyalni, Puzsér Szarvas Koppány Bendegúzt meg általában a pártot is megsorozta.

Koppány jól bírja az ütéseket, már ami a tüntetéseket illeti. Elég elhivatott volt az első sorokban. Viszont tényleg nem követem Puzsér Róbert tevékenységét. Bízom benne, hogy ő is részt vesz az ellenállásban, és minimum az események követésére biztatja a támogatóit is, mert nagyon fontos, a NER-ben még sosem látott dolgok történnek most Magyarországon.

Rengetegen most kezdenek visszatérni a kiábrándultságból, a hitehagyottságból. Közösségek jönnek létre Szolnokon, Debrecenben, Nyíregyházán, Vácott. Ez most szerintem sokkal fontosabb, mint a Facebook-posztok.

Puzsér Róbert kampányfőnöke egy volt momentumos, Zaránd Péter. Ez nem érinti kellemetlenül a pártot?

Péter már – ha jól tudom – nem tagja a Momentumnak. Szíve joga máshol posztot viselnie, sok sikert kívánok neki! 

Összefoglalva: Puzsér azt állítja, hogy a Momentum egy neoliberális párt, és ezért hiteltelen, hogy a rabszolgatörvény ellen tüntet. Másrészt azt is mondja, hogy önök – mert olyan széles összefogásban gondolkodnak – ellehetetlenítik a Gyurcsány nélküli új Magyarország lehetőségét. Mit reagál erre?

Ezeket a kérdéseket korábban már megvitattuk.

Puzsér mégiscsak egy releváns ellenzéki szereplővé kezd válni. Nem is akarják meggyőzni arról, hogy téved önökkel kapcsolatban? Annyira nem érdekli önt Puzsér, hogy még Momentumról szóló posztjait sem olvassa el?

Engem most a tüntetések és a mindennapos vezetés, szervezés, ötletelés köt le. De

örülök annak, hogy Puzsér Róbertnek ennyire megtetszett a Momentum cselekvő aktivizmusa.

Puzsér Sétáló Budapest programjáról hallott?

Persze.

És szimpatikus önnek? Ha Puzsér nyeri az előválasztást, be tudnak állni a programja mögé?

Mi nagyon sokat sétáltunk Budapesten az elmúlt hetekben. Sőt, nem is csak az ötödik vagy az első kerületben, amire Puzsér Róbert a programját alapozta.

Mi még a harmadik kerületbe is elsétáltunk, a Kunigunda utcához. Ha úgy tetszik, a Sétáló Budapest programját a Momentum kiszélesítette. Bízom benne, hogy Puzsér Róbert örült ennek.

Elrugaszkodva Puzsértól: több ellenzéki szereplő részéről, köztük a Momentumtól is elhangzott, hogy most már nincs mit veszteni, el kell menni a falig. Ez mit jelent?

Szerintem ez mindenkinek mást jelent. Nekem már az is a falig történő elmenés volt, hogy olyan emberek kezdtek el politikával, közösségszervezéssel foglalkozni, akik egyébként külföldön akartak dolgozni, mint mondjuk én magam. De mondhatnám Donáth Annát is, aki miután hét évet élt Hollandiában, visszatért Magyarországra a Momentum és az ország miatt.

Mondhatjuk, hogy az Orbán-rezsim hazahozza a tanult fiatalokat.

Az Orbán-rezsim miatt politizálni kell, azt meg leginkább magyar földön lehet megtenni.

De miért ne akarnának politizálni, ha nem lenne Orbán-rezsim? Ez kicsit ellentmondásos: azért harcolnak az Orbán-rezsim ellen, hogy aztán elmehessenek Hollandiába. 

Nem. Én azért harcolok, hogy minél több, a jövőben megszülető magyarnak olyan élete lehessen, mint amilyen az enyém is lehetett: szerencsés oktatási környezetben, gondoskodó családban és jó lakhatási körülmények között. Nem kéne, hogy ez szerencse kérdése legyen. Mindenkinek más a háttere, mindenkinek mások a motivációi, de mindenki valamiért csinálja ezt az egészet. Van, aki például hátrányos helyzetből jön, és azért csinálja, hogy az emberek ne kerüljenek olyan rossz helyzetbe.

Tehát ezt jelenti, hogy el kell menni a végsőkig?

A végsőkig elmenésen nem azt kell érteni, hogy Molotov-koktélokat dobálnak a momentumosok. Én se szeretném, hogy forradalom legyen.

Kint voltam 2006-ban 16-17 évesen, kivittem a tévészékházhoz a svájci cserediákot, aki éppen látogatóban volt nálunk. Láthatta ő is, hogy hogyan működik egy népfelkelés, és nem volt olyan szép látvány. Kockakövet nem dobtam természetesen. Mondjuk nem is biztos, hogy akkor elbírtam volna.

Kinek drukkolt akkor?

A Fidesznek. Kőkeményen. Annak drukkoltam, hogy Gyurcsány Ferenc fogja magát, menjen nyugdíjba, és jöjjön a Fidesz. De nem szeretnék égő autókat látni Budapesten, és holttesteket sem, mint a francia sárgamellényes forradalomban.

Macron egyik európai szövetségeseként mennyire érintette kellemetlenül, amikor a magyar szocialisták bejelentették, hogy sárga mellényben fognak tüntetni? Tóth Bertalan, Karácsony Gergely és Ujhelyi István még képet is posztolt arról, ahogy egymás mellett állva viselik a sárga mellényt.

Ez egy nagy félreértés. A francia kormány környezetvédelmi megfontolásokból emelt volna üzemanyagadót. Karácsony Gergely – ha jól tudom – zöld politikus. Némi ellentmondást érzékeltem abban a képben. Az tény, hogy Franciaországban rengeteg munkás ember felvette a sárga mellényt, csak nem biztos, hogy ennek okait mindenki alaposan megvizsgálta.

Ettől függetlenül lehet alapja a tüntetéseknek, nem tudom, nem vagyok francia állampolgár, most már francia barátnőm sincs, már magyar van, nem kapok első kézből információkat.

A sárgamellényesekről olyat is lehet hallani: az oroszok mozgatják őket, hogy megbuktassák a jó Macront, és olyat is, hogy végre fellázadtak a népnyúzó Macron ellen. Önnek mi a véleménye?

A francia belpolitikáról nincs véleményem, csak a magyarról.

Még egyszer: Macron pártja, az En Marche testvérpártja a Momentumnak az ALDE-ban. Nem is érdekli a pártot, hogy az En Marche mit csinál belföldön csak azért, mert nem érinti a Momentumot?

Ők egy európai szövetséges párt, nem többek, és nem kevesebbek.

De hogy mit csinálnak otthon, az tök mindegy.

Nem tök mindegy. Tartsa be azokat az elveket, amelyekhez hűek akar maradni.

Mik ezek az elvek?

Progresszió, demokratikus értékek, a kkv-k és a start-upok támogatása. Ha jól tudom, a nagy techcégeket komoly adóval fogja sújtani Macron, amivel a minimálbér-emelést akarja fedezni. Ezen túlmenően nekünk nincs dolgunk a francia belpolitikával. Az EP-választásokon együtt kell majd küzdenünk a progresszív szövetségeseinkkel egy nagyobb, erősebb és összetartóbb Európáért.

Macron mag-Európa tervéről mit gondol?

Azt, hogy aki kimarad, az lemarad. Ez azzal fenyegeti Magyarországot, hogy perifériaországgá fog válni.

Nem azok vagyunk már most is?

Akkor úgy mondom, hogy intézményi szinten is a periféria részévé fogunk válni, nem csak informálisan. Ezt nagyon nem szeretnénk. 

Összeurópai érdek viszont lehetne, hogy a problémásabb országok maradjanak le. 

Lehet, de én elsődlegesen magyar vagyok, a magyar érdek pedig ezzel ellentétes.

Ha már EP-választás: lesz egy nagy közös európai liberális kampány, aminek a Momentum is része lesz?

Biztosan lesz közös kampány, mindenhol fel kell venni a kesztyűt a populistákkal. Jelenleg egyedül a Fidesznek és a Momentumnak van európai parlamenti listája, de a Fideszét az a Trócsányi László vezeti, aki derékba törte a jogállamiságot. Ráadásul ő valószínűleg uniós biztos szeretne lenni, ami összeférhetetlen az európai parlamenti képviselőséggel, így az ő listás jelenléte önmagában egy hazugság. Ezzel szemben a mi listánkat dr. Cseh Katalin vezeti, aki szülész-nőgyógyász, illetve Donáth Anna, aki szociológus végzettségű, és dolgozott Brüsszelben is. A huszonegy fős listánkon öt külföldön élő magyar is szerepel egyébként. 

A külföldi magyarok nem tudnak szavazni magyar listára.

De tudnak, csak kétszer is regisztrálniuk kell. Ez esetben pedig egy berlini magyar nem szavazhat német pártokra. 

Már nem opció az, hogy a Momentum a néppárti frakcióba üljön be az EP-ben, ahogy eredetileg tervezte?

A Néppárt ma nem egy olyan hely, ahova az ember tartozni szeretne.

Pont a Momentum által is fémjelzett európai progresszív, illetve a Matteo Salvini és Orbán Viktor vezette Európa-ellenes szárny az, ami komolyabb előretörésre számíthat májusban. Mi a szövetségeseinkkel azért fogunk dolgozni, hogy a progresszív szárny legyen a meghatározó erő.

Sokszor használja a progresszív jelzőt. Mit jelent ez?

Az EU kontextusában könnyű ezt értelmezni.

Vannak az egyik oldalon a kevesebb, kisebb, gyengébb, széthúzóbb Európát akarók, és vannak, akik hisznek egy európai szuperhatalomban, ami sokkal meghatározóbb szereppel bír a világban.

Ez utóbbihoz egy erősebb, összehangoltabb európai együttműködés kell.

Ez az Európai Egyesült Államokat jelenti?

Nem gondolom ezt, de azt igen, hogy az Európai Tanácsban ne legyen vétójoga az államoknak, hanem háromnegyedes vagy négyötödös többséggel szülessenek a döntések. Vagy hogy mi magunk, európai állampolgárok közvetlenül válasszuk az Európai Bizottság elnökét. Ezek hatékonyabbá tennék az EU-s működést.

Egy biztos: egy mélyebb integráció, egy nagyobb, erősebb Európa nagyobb teherviseléssel is jár egyes országok számára. Németországra gondolok itt elsősorban.

Hogyan ítéli meg Németország szerepét? Vannak, akik tartanak a Németország által túlságosan irányított Európától, mások szerint a németek egyáltalán nem irányítanak, csak a saját érdekeiket nézik.

Időre van még szükségem ahhoz, hogy tényleg megértsem a német politika mozgatórugóit, Európához, vagy Magyarországhoz fűződő tényleges viszonyulását. Dolgoztam valamennyit a német parlamentben, és rendszeresen járok Berlinbe, ahol mindkét, a kérdésben megfogalmazott vádra láttam, hallottam utaló jeleket

Kinél dolgozott?

A bajor CSU-nál. Ők választottak, nem én. Érdekes találkozás volt. Idő kell még, hogy lássuk, a német politikának ténylegesen milyen hatása van a magyar viszonyokra. Nyilván lát az ember adatokat, tisztában vagyok a német multik GDP-termelő képességével. Soha nem utasítanám vissza, hogy nálunk legyen a BMW-gyár, hiszen Debrecenben fog magyar munkahelyeket teremteni.

A BMW azért jön ide, mert alacsonyak a bérek.

Ezért is, meg mert jó a Debreceni Egyetem. Az oktatás sokkal jobb, mint mondjuk Bulgáriában vagy Romániában.

Reálisan nézve mégiscsak a közepesen jó egyetemeinket és azt tudjuk felmutatni, hogy fele- vagy negyedannyiért csináljuk meg ugyanazt a munkát, mint a bajorországi ingolstadtiak.

Volt élvonalba tartozó egyetemünk nem is olyan rég, két hónappal ezelőttig. A CEU-ra gondolok. Ha jól tudom, ötvenezer forinttal keres többet egy pénztáros, mint egy egyetemi oktató. Nem sajnálom a pénzt a pénztárosoktól, de az egyetemi oktatók fizetését keveslem. Nem beszélve arról, hogy a Magyar Tudományos Akadémiától, a kutatások finanszírozásától mennyi pénzt vonnak el. Ezek mind-mind olyan lépések, amikkel versenyképtelenebbé teszik Magyarországot.

A mostani kormány azt közvetíti, hogy legyünk a kilencmillió kétkezi munkás országa, jöjjenek ide a nagy cégek, mert olcsóbbak vagyunk. Ez szerintem egy szellemileg lusta hozzáállás.

Nem a multikkal van baj, hanem azzal, hogy nincsenek helyben olyan innovatív magyar vállalkozások, amikkel sikeresebb ország lehetnénk.

Az olcsó munkaerő is vonzza a tőkét.

Addig, amíg szükség van kétkezi munkásokra. Ez még öt-tíz év. Utána

a gépesítés miatt egyre kevésbé lesz szükség az emberekre, és ott leszünk egy elnéptelenedett puszta közepén egy „Állítsuk meg Brüsszelt!” táblával a kezünkben.

Az EP-kampányra visszatérve: használná szlogenként azt az elhíresült mondatát, hogy „Azt kell átadni az európai választóknak, hogy a mi DNS-ünkben európai vér van”?

Nem biztos, hogy ezt használnám szlogenként. Azt viszont igen, hogy „A magyar vérben európai vér van”. Magyarországon elég komolyan jelen van az európai identitás, és én ennek nagyon örülök.

Orbán Viktor meg pont amiatt nem engedi be Magyarországra a menekülteket, mert ezt az európai identitást védi a nem európai vértől.

Határvédelemről van értelme beszélni, és szükség is van rá, de aki etnikai homogenitásról beszél, az rasszista. Pont. Amerikát az tette sikeressé, hogy beengedte a kapuin azokat, akik többet akartak tudni, tanulni, dolgozni.

Japánt meg az, hogy nem engedett be senkit.

Lehet, de Japán is óriásit változott azért az elmúlt években.

Szerintem az elöregedő Európát az teheti sikeressé, hogy azokat a példaértékű elveket, amik ebben az európai közösségben kifejlődtek, másoknak is átadja.

Ez másként nem megy, csak ha fenntartható módon, vállalkozó szellemű embereket fogad be a kontinens. Ha így teszel, egy win-win helyzetben találod magad.

Tehát mondjuk jöjjenek zöldkártyával Magyarországra emberek?

Magyarországnak az az elsődleges célja, hogy a kivándorolt magyarok közül minél többen hazajöjjenek.

Nekünk, a mi családjainknak, a mi gazdaságunknak nem az afrikai vagy szír menekültek hiányoznak, hanem a kivándorolt magyarok.

Lásd egészségügy. A kórházainkból a SOTE-n tanult orvosok hiányoznak, akik nem magyar kórházakban gyógyítanak, hanem angliaiakban. Mert itthon nem tudtak boldogulni, ott viszont befogadták őket.

Az Erasmus-generációnak Európa végülis erről kellene szóljon: Attól még, hogy Magyarországon születtél, kimehetsz Amszterdamba és alapíthatsz családot a spanyol pároddal. Miért kéne az embereket visszahívni Magyarországra? A szabad mozgás az EU egyik lényege.

Ez nem zárja ki egymást. Az, hogy az ember tapasztalatot szerez külföldön, ahogy én is tettem Németországban és Franciaországban, az Magyarországot teheti jobb hellyé. Az EU-nak is az az érdeke, hogy Magyarország erősebb, innovatívabb legyen, és minél több értéket termeljen Európának. Ez úgy fog megvalósulni, ha az egyébként külföldön tapasztalatot szerző magyarok visszajönnek. Arra tudunk építeni, ha tőke, tudás és technológia együtt jönnek Magyarországra. Lehet persze Nagy-Britanniát is fejleszteni, de hát azért Nagy-Britannia és Magyarország között sajnos van egy kis különbség.

A határon túli magyarok is jöjjenek vissza? Vagy ők most már maradjanak, és legyenek a magyarság bástyái?

Én nagyon örülök annak, hogy ha a határon túli magyarok jönnek dolgozni, tanulni hozzánk. A Momentumnak is van határon túli szervezete. Sajnálom, hogy Kolozsvárról nem Budapestre, Miskolcra vagy Debrecenbe mennek az erdélyiek, hanem Amszterdamba.

De nem az lenne jó, ha eleve helyben maradnának?

Romániának az lenne a jó.

A határon túli magyarságnak nem az lenne a legjobb, ha a kolozsvári magyar értelmiség Kolozsvárott maradna?

De. A legjobb az, hogy ha helyben erősödnek mint magyar közösség. De én azt sajnálom, hogy ha már egyszer elmennek, akkor Magyarország helyett Londont választják.

Ha már egyszer el akarnak menni Romániából, mert az rossz hely, akkor Magyarország lehetne sokkal jobb hely. Csakhogy Magyarország nem sokkal jobb hely, hanem lassan rosszabb hely, mint Románia. Ez kellemetlen és kínos.

A határontúli magyarok támogatása nagyon erős hazafias gondolat. Miért nem hangsúlyozza ezt a párt jobban?

Nem hiszem, hogy baj lenne a hazafias gondolkodással.

Miért nem derül ez ki általában?

Ehhez elsősorban beszélgetni kell velünk. Mikor máskor derülne ki valakiről a hazafiassága, ha nem egy beszélgetés alkalmával? De erre is jó lesz az európai parlamenti kampány, hogy erről többet beszéljünk és beszélgessünk.

Az EP-választáson mi a párt célja? Hány momentumos képviselőt tud elképzelni az Európai Parlamentben?

Egyszerű: minél többet. Minél több momentumost, és minél kevesebb fideszest. 2014-ben száztízezer szavazat kellett egy mandátumhoz, a Momentumra áprilisban százhetvenötezren szavaztak. Ismerve a momentumos szimpatizánsok magas szavazási hajlandóságát, egy mandátumot biztos szerzünk. De április óta megduplázódott a Momentum szavazótábora.

Okozhat konfliktust, hogy Cseh Katalin kanadai kettős állampolgár, aki az EP-ben potenciálisan majd a kanadai érdeket is képviselheti?

Én magyar állampolgár vagyok, mégis francia kettős ügynöknek nevezett a kormányzati hazugsággyár, mert francia barátnőm volt a NOlimpia kampányunk idején. Nekünk teljesen mindegy, hogy Habony Árpádék milyen lejáratókampányt találnak ki, ettől még a jelöltjeink Magyarországot fogják képviselni.

Buzinkay Györgyhöz hasonlóan egyébként Ön is elszámoltatná a propagandistákat?

Egyszer ellátogattam az Origo szerkesztőségébe, ami nem elszámoltatás, de azért egy erős célzás volt arra, hogy a propagandista nem újságíró, hanem hazugsággyáros.

Arra, hogy valaki tudatosan állít hamis tényeket, és hoz rossz helyzetbe embereket, nincs büntetőjogi tényállás. A polgári jog ismeri a rágalmazás és a becsületsértés fogalmát, de ez csak polgári peres kérdés. Mindenképpen érdemes arról beszélni, hogy a propagandistákkal, a pappdánielekkel mi lesz a Fidesz után. Amit ők csinálnak a tájékoztatás nevében, az valójában népbutítás, hazugság és az emberek hülyének nézése. Ez szerintem nem maradhat büntetlenül. 

FOTÓK: Pintér Bence / Azonnali

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől
Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek