Handó nem hajlandó aláírni az őt ellenőrizni hivatott OBT költségvetését

Szerző: Bakó Bea
2019.01.09. 15:27

Nem írta alá az Országos Bírói Tanács idei költségvetéséről szóló megállapodást Handó Tünde, helyette azt mondja az őt elvileg ellenőrző bírói önigazgatási szerv a tagjainak: kérjenek pénzt a bíróságtól, ahol dolgoznak! Az indok, hogy az OBT működése Handó véleménye szerint jogellenes, de ezt eddig semmilyen bíróság nem mondta ki.

Handó nem hajlandó aláírni az őt ellenőrizni hivatott OBT költségvetését

Újabb fordulat történt az Országos Bírósági Hivatal elnöke, Handó Tünde és a bírók harcáról szóló szappanoperában. A konfliktus lényege, hogy a bírói önigazgatási szervnek, az OBT-nek az a feladata, hogy ellenőrizze Handó Tündét, bár a jelenlegi jogszabályok így is sok kiskaput rejtenek, amik segítségével Handó megkerülheti a bírókat például a kinevezéseknél.

Az OBH és az OBT konfliktusának eldurvulásával néhány OBT-tag (az akkori elnök szerint felső nyomásra) lemondott, így az OBT tavaly tavasz óta a törvényes létszámnál kisebb létszámmal működik, azonban a szabályok által előírt határozathozatali többséget tudja teljesíteni. Ettől függetlenül Handó illegitimnek tekinti az őt ellenőrizni hivatott OBT-t, a helyzetet azonban mégsem igyekezett orvosolni.

Az ősszel nagy sokára összehívott póttagválasztó gyűlésen végülis sikerült megakadályozni az új OBT-tagok megválasztását, így a bírói ellenőrző testület továbbra is tizenegy fővel működik, amire Handó továbbra is azt mondja, hogy jogellenes – mondjuk ezt semmilyen hatóság vagy bíróság nem mondta eddig ki.

Kifogása nem volt, pénzt mégsem ad

A törvénytelen működéssel érvelt most is az OBH elnöke, amikor nem írta alá a szervezet költségvetéséről szóló megállapodást, amint az az OBT szerdán közzétett közleményéből kiderül. Az OBT nem elkülönült jogi személy, ami azzal is jár, hogy gazdaságilag erősen függ a Handó elnökölte OBH-tól (ami visszás helyzet, hiszen az OBT elvileg az OBH-t ellenőrzi). Gyakorlatilag az OBT finanszírozása úgy néz ki, hogy az OBT minden év vége felé megtárgyalja és elfogadja a saját költségvetését, ezt Handó véleményezésére bocsátják, majd az OBT és az OBH aláír egy megállapodást az OBT költségvetéséről.

Az idei évre harminchétmillió forint lenne az OBT költségvetése: ebből fizetnének például egy titkárnőt, utazási költségeket, a fordítási- és postaköltségeket, az internetet, és az OBT-tag bírók nyelvismereti pótlékát. A közlemény szerint a dokumentumot

Handónak el is küldték véleményezésre decemberben, de ő nem jelzett semmilyen kifogást. Ennek ellenére a költségvetési megállapodást Handó most mégsem hajlandó aláírni.

Erről egy január 7-i feljegyzésben értesítette az OBT-t. Eszerint mivel az OBH elnök úgy gondolja, hogy az OBT tavaly április óta nem működik törvényesen, ezért a költségvetésről szóló megállapodás feltételei nem teljesültek.

Handó a bíróságokkal fizettetne

A feljegyzés arra is kitér, hogy az OBT-tagok szolgálati helyének – vagyis azon a bíróságokénak, ahol az OBT-tag bírók amúgy dolgoznak – költségvetésében biztosítva lesz a működéshez szükséges költségek fedezete. Ez magyarul azt jelenti, hogy ha az adott bírónak el kell utaznia egy OBT-s ülésre vagy konferenciára, akkor a saját bírósága fogja mondjuk az útiköltségét megtéríteni.

Ez a logika egyébként azt a kérdést veti fel, hogy 

ha Handó teljesen törvényellenesnek tekinti az OBT működését, akkor miért utasítja gyakorlatilag arra a bíróságokat, hogy mégiscsak hozzájáruljanak annak a „törvényellenesen működő” szervezetnek a finanszírozásához?
Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek