Románia pozitív üzenettel kezdi az EU-elnökséget, azaz befogad öt menekültet

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.01.08. 19:59

Két menekültekkel teli hajó várakozik Máltánál, és bár több ország jelezte, hogy segítene, a helyzet egyáltalán nem látszik megoldódni.

Románia pozitív üzenettel kezdi az EU-elnökséget, azaz befogad öt menekültet

Nagy a gebasz a máltai pártoknál, ugyanis nemrég érkezett egy csomó menekült, és a máltaiak nem hagyják kikötni a két hajót. A Sea-Watch nevű civil szervezet hajóján 32 menekült tartózkodik, a Sea-Eye szervezet hajóján pedig 17. Jelenleg mindkét hajó Málta felségvizein várakozik, írja a román Agerpres hírügynökség.

Románia közben elvi beleegyezését adta, hogy öt menekültet befogadjon azok közül, akik nemrég érkeztek, közölte kedden a román külügyminisztérium. A közlemény szerint Románia az Európai Unió Tanácsának soros elnökeként egy

„pozitív üzenetet” akart közvetíteni a tagországok irányában, hogy hasonló módon járjanak el.

Margaritis Schinas, az Európai Bizottság szóvivője ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy az Unió tagállamainak „konkrét szolidaritásról'” kell tanúbizonyságot tenniük, mert a két alapítványi hajón lévő menekülteknek biztonságban és késedelem nélkül partra kell szállniuk.

Az AFP azt írja, hogy Németország, Franciaország, Hollandia, Luxemburg, Írország, Románia, Málta, Portugália és Olaszország jelezte, hogy hajlandó lenne átvenni a menekültek egy részét.

A helyzetet bonyolítja, hogy Málta azt kéri, a menekültek elosztására vonatkozó egyezménybe foglalják bele annak a 249 menekültnek az elhelyezését is, akik mintegy tíz nappal ezelőtt szálltak partra a dél-európai szigetországban. A felsorolt államok viszont a most érkezett  menekülteknél több személy befogadására tettek ajánlatot, de az összes menekült teljes létszámánál kevesebbre.

A tárgyalás során Spanyolország is nyitottnak mutatkozott, ugyanakkor emlékeztetett, hogy nemrég fogadott be több mint 300 menekültet egy spanyol alapítványi hajóról.

Ha még olvasnál a januártól június végéig tartó román EU-elnökségről, ebből a cikkünkből minden fontosat megtudsz róla.

FOTÓ: Wikimedia Commons

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek