Román vizekről üzen az amerikai haditengerészet az oroszoknak

Szerző: Bakodi Péter
2019.01.08. 15:48

Tengerészgyalogosokkal megpakolt hadihajót küldtek Konstancába az amerikaiak. A november végi kercsi ukrán-orosz összetűzés óta most először jelent meg amerikai hadihajó a Fekete-tengeren.

Román vizekről üzen az amerikai haditengerészet az oroszoknak

Tegnap kötött ki Konstancában, Románia Fekete-tengeri kikötővárosában a USS Fort McHenry partraszállító hajó, fedélzetén egy nagyjából kétezer fős tengerészgyalogos kontingenssel. Az illetékesek szerint

rutin kikötőlátogatásról van szó, amely a vonatkozó nemzetközi jogszabályok és egyezmények maradéktalan betartása mellett valósul meg.

Az előzetes tervek szerint a partmenti műveletekre specializálódott hadihajó csütörtökig marad a konstancai kikötőben. Ez idő alatt a román haditengerészet vezetése, s a haderőnem egyetlen – zászlóalj nagyságról (300-500 fő) fél éve ezred szintűre felminősített – tengerészgyalogos egységének különítménye is látogatást tesz majd az amerikai hadihajó fedélzetén.

A USS Fort McHenry január 10-én kihajózik, és a román haditengerészet zászlóshajójával, a Regele Ferdinand fregattal fog közös hadgyakorlatot végrehajtani a román felségvizeken és a Fekete-tenger nemzetközi vizein.

Forrósodik a hangulat a Fekete-tengeren

Az amerikai hadihajó látogatását nagy várakozások előzték meg egy november végi súlyos incidens miatt. A Kercsi-szorost ellenőrző orosz haditengerészet feltartóztatott, majd lefoglalt három, az Azovi-tenger legnagyobb ukrán kikötővárosába, Mariupolba tartó ukrán hadihajót, és foglyul ejtette azok összesen 24 fős legénységét. A Kreml szerint az ukrán katonák provokációt követtek el és megsértették az orosz fél által támasztott szabályokat. Kijev viszont azzal védekezett, hogy az ukrán haditengerészet minden vonatkozó nemzetközi jogi szabályt betartott.

Az incidens csak még tovább növelte az egyébként is rendkívül feszült diplomáciai konfliktust Ukrajna és Oroszország között. Az elfogott ukrán katonák kiszabadításáért több nyugati vezető is felszólalt. Petro Porosenko ukrán elnök egy hónapos hadiállapotot vezetett be az Oroszországgal határos közigazgatási egységekben.

Az Ukrajna és Oroszország közötti konfliktusban már a kezdetektől fontos szerepet játszik a Fekete-tenger térsége,

amely az orosz katonai stratégiai gondolkodás egyik kulcsterületének számít. A Krím-félsziget 2014-es orosz annexiója is elsősorban katonai szempontból volt indokolt, hiszen a földnyelv legnagyobb városában, Szevasztopolban található a Fekete-tengeri orosz flotta főhadiszállása. Az itteni hadikikötőből a Szovjetunió felbomlását követően sem vonultak ki, hanem Kijevtől bérelték a katonai létesítményt. A félsziget elhelyezkedése komoly stratégiai előnyt biztosít Moszkvának a tágabb régióban.

A USS Fort McHenry legénysége partraszállást gyakorol a csendes-óceáni Guámban – FOTÓ: USMC / Penny Surdukan

A USS FORT MCHENRY LEGÉNYSÉGE PARTRASZÁLLÁST GYAKOROL A CSENDES-ÓCEÁNI GUÁMBAN – FOTÓ: USMC / PENNY SURDUKAN
„A USS Fort McHenry Fekete-tengeri útja megerősíti a közös eltökéltségünket a térség védelme iránt, és még tovább növeli szoros kapcsolatunkat NATO-szövetségeseinkkel és regionális partnereinkkel”

magyarázta bővebben az amerikai hadihajó romániai látogatását Lisa M. Franchetti altengernagy, az európai és afrikai vizeken való amerikai haditengerészeti jelenlétért felelős hatodik flotta parancsnoka.

Az amerikai hadihajó mozgását az orosz haditengerészet is árgus szemekkel figyeli. Az orosz állami hírügynökség, a TASS beszámolója szerint az orosz Fekete-tengeri flotta egyik fregattját, a Pitlivijt jelölték ki a USS Fort McHenry monitorozására. 

FOTÓ: US Air Force / Tech. Sgt. Scott Reed

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek