Politikai hiba lenne az Alstom-Siemens fúzió megakadályozása a francia gazdasági miniszter szerint

Szerző: Bakodi Péter
2019.01.07. 09:15

Ha az Európai Bizottság elkaszálja a két vállalat egyesülését, azzal csak az európai ipart gyengítik Kínával szemben – véli Bruno Le Maire.

Politikai hiba lenne az Alstom-Siemens fúzió megakadályozása a francia gazdasági miniszter szerint

A francia tárcavezető szerint a múlt században megalkotott európai versenyjog elavult. 

Ma a 21. századi ipari óriások megjelenésével kell szembenézni, és a hatályos szabályozás lehetetlenné teszi, hogy Európa létrehozza a saját ipari bajnokait

– fakadt ki Le Maire az Europe 1 nevű rádióadónak adott interjújában. A francia Alstom és a német Siemens néhány éve még a vasútipar vezető cégei voltak, de mára a CRRC nevű kínai vállalat megelőzte őket.

A francia gazdasági miniszter úgy látja, ha az Európai Bizottság (EB) megakadályozná az Alstom és a Siemens fúzióját azzal nem csak gazdasági, hanem politikai hibát is vétenének. Ezt azzal indokolta, hogy 

a két cég egyesülésének megakadályozása az európai megosztottság és a gyengeség üzenetét közvetítené az egyre nagyobb globális szerepre törő Kínának.

Le Maire félelmei nem alaptalanok, ugyanis az Európai Bizottság novemberben arra az előzetes megállapításra jutott, hogy az Alstom és a Siemens fúziója nem kompatibilis az európai belső piaccal. A Bizottság versenyügyekért felelős dán biztosa, Margrethe Vestager szerint a két cég egyesülése csökkentené a versenyt a vasútipar területén.

Az EB-nek február 18-ig kell döntenie, hogy engedélyezi-e az Alstom és a Siemens fúzióját.

Az Alstom és a Siemens vállalat termékeit a fővárosi tömegközelekdést igénybe vevők is jól ismerhetik. A 4-6-os villamos vonalán közlekedő Combinokat a Siemens, míg a 2-es és a 4-es metró szerelvényeit az Alstom gyártja.

FOTÓ: Instagram / Josué Darío Ortega Céspedes

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek