Másfélszeres fizetést kapnak, mégsem járnak be a bizottsági ülésekre. Kik ők?

Szerző: Hutter Marianna
2019.01.22. 16:20

Összesítettük, kik lógtak a legtöbbet a parlamenti bizottsági ülésekről az őszi ciklusban azok közül, akik a bizottsági munkáért plusz pénzt is kapnak.

Másfélszeres fizetést kapnak, mégsem járnak be a bizottsági ülésekre. Kik ők?

Ugyan magasabb fizetés jár azoknak az országgyűlési képviselőknek, akik valamelyik parlamenti bizottság elnökei vagy alelnökei,

mégsem sikerült minden politikusnak legalább az ülések többségén részt venni az őszi ciklusban – derül ki az Azonnali összesítéséből.

Az, hogy melyik politikus nem volt jelen személyesen egy-egy ülésen, az adott bizottság honlapján található határozatképességi dokumentumokból derült ki. Miután jellemző, hogy gyakran cserélődnek a politikusok a bizottságokban, ezért csak azoknak a képviselőknek a jelenlétét vizsgáltuk, akik legalább fél évet eltöltöttek már egy-egy bizottságban.

Miért kifizetődő bizottsági vezetőnek lenni?

Azoknak, akik egy-egy állandó parlamenti bizottság vezetői, jóval magasabb adófizetői forintokból fedezett fizetés jár.

Az Országgyűlésről szóló törvény szerint az elnökök a képviselői tiszteletdíj 1,7-szeresére, az alelnökök pedig 1,5-szörösére jogosultak.

Ugyanakkor ha egy bizottsági tag hiányzik ülésszakonként a bizottsági ülések több mint a feléről, vagy legalább három ülésen igazolatlanul nem vesz részt, akkor arányosan csökken a tiszteletdíja, de csak egyszer: mégpedig az adott ülésszakot követően esedékes első havi fizetése. Az ülésen részt nem vevő képviselőnek az számít, aki a bizottsági ülés – teljes vagy részbeni tartamára – eseti képviseleti megbízást adott.

Íme azok a képviselők, akik az ülések maximum felén vettek részt személyesen

+ Az egyik legnagyobb bizottsági hiányzó a KDNP-s volt nemzeti fejlesztési miniszter, Seszták Miklós.

Seszták ugyan a gazdasági bizottság alelnöke június óta, mégis mindössze három ülésen volt jelen az azóta megtartott tizenhét alkalomból.

+ Hozzá hasonlóan a fideszes Tilki Attila sem volt túl gyakori vendége a költségvetési bizottságnak, holott annak ő az alelnöke. A kormánypárti politikus tizenöt ülés mindössze harmadán vett részt.

+ A fideszes Vitányi István – az igazságügyi bizottság alelnökeként – éppen az ülések felén vett részt decemberig.

+ A fideszes Hoppál Péter a kulturális bizottság alelnökeként is az ülések felén vett részt decemberig a határozatképességről szóló dokumentumok szerint, igaz, a jegyzőkönyvekből kiderül, hogy az egyébként vidékről érkező politikus kis késéssel, de akkor is megérkezett az ülések nagy részére, mikor helyettesítését kérte.

+ Selmeczi Gabriella – akiről korábban az Azonnali már megírta, hogy lecserélték a törvényalkotási bizottságból, amit szintén nem látogatott túl sűrűn – a népjóléti bizottság alelnökeként sem volt mindig jelen személyesen: tizenegy ülésből hatszor hiányzott.

Nemcsak kormánypárti, de

ellenzéki politikusok közt is találni olyanokat, akiknek nem sikerült túl nagy rendszerességgel betalálni az általuk alelnökölt bizottságba.

Jó példa erre a szocialista Mesterházy Attila, aki a külügyi bizottság tizennégy üléséből mindössze négyen tette tiszteletét, vagy a DK-s Oláh Lajos, akit az európai ügyek bizottságában hatszor jelent meg személyesen a tizenhatból.

Vajon miért hiányoztak a képviselők?

Az Azonnali megkereste az összes érintett pártot, hogy megtudjuk: igazoltan hiányoztak-e a képviselőik,

elégedett-e az adott frakció a munkájukkal vagy inkább lecserélnék posztjáról a politikust?

Írásos választ cikkünk megjelenéséig csak az MSZP-től kaptunk. A párt hangsúlyozta, Mesterházy Attila nemcsak a külügyi bizottság alelnöke, hanem a NATO Parlamenti Közgyűlésének tagja és az ottani szocialista frakció vezetője, a Szocialista Internacionálé alelnöke, és egy sor más nemzetközi szervezet tagja.

Így szerintük Mesterházy igazolt távolléteikor, halaszthatatlan külügyi és hazai közfeladatainak tett eleget. Hozzátették: az MSZP Mesterházy Attila munkájával teljes mértékben elégedett, ezért fel sem merült képviselőjük cseréje. 

Az Azonnali kereste a parlament sajtóirodáját is a bizottsági ülésekről való hiányzás kapcsán, hogy megtudjuk, a gyakorlatban mennyi pénzt jelent az arányos tiszteletdíjcsökkentés, és pontosan hogyan kell igazolnia a képviselőknek a távollétet, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. 

NYITÓMONTÁZS: Pintér Bence / Azonnali

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek