Hol fog gyorsabban megbukni a kormány?

2019.01.07. 12:27

Macron, Merkel vagy Orbán? Vučić vagy Dăncilă? Esetleg Teresa May? Ki fog előbb megbukni? Ez a hét kérdése!

Hol fog gyorsabban megbukni a kormány?

Ez itt az Azonnali hét kérdése rovata, ahol minden héten felteszünk egy friss, aktuális kérdést mindenféle vicces és komoly válaszokkal!

Rég nem látott tüntetési hullám van Európában: Párizstól Budapesten át Belgrádig elégedetlen tömegek vonulnak hetente utcára, hogy megpróbálják elkergetni a kormányukat.

Franciaországban a sárgamellényesek követelték a Macron által kivetett adók eltörlését, aztán amikor az elnök kijelentette, hogy visszavonják, tovább folytatták a tiltakozást, követelve, hogy Macron mondjon is le. Amennyiben kitartanak a tüntetések, sanszos lehet, hogy Macron kénytelen lesz meghátrálni.

Budapesten (és egyre több vidéki városban is) a hétvégén az elmúlt időszak legnagyobb tüntetését tartották, dacára a hidegnek és a havazásnak. Ez már nem csak a rabszolgatörvényről szól, sokkal inkább kormánybuktatás lebeg a terekre kivonulók szeme előtt. Ráadásul a szakszervezetek belengették a sztrájkot, ami megbéníthatná az országot, az meg elég kellemetlen helyzetbe tudná hozni Orbánékat.

Olaszországban is vannak ám tüntetések, igaz, ott nem olyan hatalmas nagy mértékben, de az új bevándorlási törvény ellen ezrek meneteltek decemberben Rómában. Olaszországban azért nem kell hatalmas elégedetlenség ahhoz, hogy bukjon a kormány, azt a pártok el szokták intézni önmagukban elég gyakran. Vajon most is el fogják?

Londonban amellett, hogy ezrek tüntetnek a brexitről szóló új népszavazást követelve, Theresa May miniszterelnök egy olyan megállapodással tért haza Brüsszelből, amit még a toryk közül is sokan elfogadhatatlannak tartanak. Egy parlamenti bizalmi szavazást már túlélt May decemberben, de elképzelhető, hogy addig folytatja a totojázást, míg megbukik?

Romániában megszűnt az alsóházban a kormánypártok többsége, s bár a decemberben a parlamentben benyújtott bizalmatlansági indítványt lazán megúszta a szociálliberális kormány, a románok azért tudják, hogyan kell tüntetni, és bármikor képesek több tízezren utcára vonulni. Ráadásul a hamvaiból éledező Victor Ponta már megmutatta, hogy egy szociáldemokrata képviselő le tud mondani, ha kéri a nép. Liviu Dragnea, a kormányzó PSD elnöke meg megmutatta, hogy lazán leváltja a saját pártja kormányát, ha az túl önjáróvá válik. Bár Viorica Dăncilă miniszterelnök nem a saját gondolatairól híres, az inkompetenciája simán okozhatja a vesztét.

Belgrádban is egyre nagyobbak a tüntetések, gyakorlatilag mindenki Aleksandar Vučić elnök vesztét szeretné, a putyinista szélsőjobbtól az EU-párti ellenzékig. Ki azzal vádolja, hogy nem elég putyinista, ki azzal, hogy túl putyinista. Plusz, hogy még Koszovóról is le akar mondani az ellenzék szerint. Szóval nem lesz könnyű megtartani a hatalmat, vajon sikerül-e neki?

Németországban tömegtüntetés ugyan nincs, van viszont helyette izgalmassá váló belpolitika. Most van ugyanis az időszaka a pártok évindító találkozóinak. Amióta Angela Merkel lemondott a CDU-elnökségről, és a hozzá közel álló irányvonalat vivő, ám Merkelnél azért konzervatívabb Annegret Kramp-Karrenbauer lett a kereszténydemokraták vezetője, a német sajtó intenzíven cikkez arról, hogy az új Muttinak a kancellári székben is le kell váltania a régit ahhoz, hogy stabilizálja hatalmát. Ez persze a már csak nevében nagy nagykoalíció felbomlásával járna: jönne a Jamaika-koalíció, azaz a szociáldemokrata SPD helyett a centrum felé tolódó Zöldek, illetve a polgári-liberális FDP lenne a CDU/CSU partnere. Utóbbi szívesen tenné ezt, előbbi nem annyira – de benne lesz idén a pakliban.

Ki bukik meg előbb? Szavazz!

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek