Az életét félti az Erdoğan-kritikus török kosárzseni

Szerző: Bakodi Péter
2019.01.07. 07:43

Az NBA-ben játszó Enes Kanter inkább kihagyja klubja londoni mérkőzését, mivel attól tart, hogy politikai nézetei miatt az életére törhetnek a brit fővárosban.

Az életét félti az  Erdoğan-kritikus török kosárzseni
Imádom a Harry Pottert, és nagyon meg szeretném nézni Londont, de nem tudom vállalni a kockázatot

– így magyarázta döntését Enes Kanter a BBC-nek. A New York Knicks centere úgy látja, hogy a török kormány megszállott módon viszonyul személyéhez a török elnököt, Recep Tayyip Erdoğan-t célzó kritikái miatt.

Nem azt mondom, hogy Erdoğan maga fog egy akciót szervezni ellenem, hanem inkább a temérdek őrült követője közül valaki

– részletezte félelmeit a kosaras. Kitért arra is, hogy a Knicks biztonsági részlege még a hotelszobája elhagyását sem engedélyezné neki, a meccs kivételével, ha Londonba utazna.

Kanter a 2016 júliusi puccskísérlet óta elég határozottan kiáll Erdoğan-nal szemben, akit egyebek mellett az évszázad Hitlerének is nevezett. A kosaras közeli kapcsolatot ápol az államcsíny megtervezésével vádolt, szintén az Egyesült Államokban élő hitszónok Fethullah Gülennel, gyermekként egy Gülen-alapítvány finanszírozta iskolában tanult.

A török kosárzseninek már eddig is komoly árat kellett fizetnie politikai megnyilvánulásaiért.

Törökországban élő apját tavaly letartóztatták a hatóságok, és terrorszervezet működésében való részvétellel gyanúsítják.

A biztonsági problémák ellenére a New York Kincks a tervek szerint le fogja játszani a Washington Wizards elleni találkozóját a brit fővárosban január 17-én. Az amerikai profi kosárlabdaliga, az NBA évtizedek óta igyekszik globálisan is népszerűsíteni a sportágat a külföldön rendezett meccsekkel. Az Egyesült Királyság mellett Japánban és Mexikóban is játszottak már szezonbeli meccseket.

Bónuszként pedig egy kis összeállítás Enes Kanter legjobb megmozdulásai, a tavalyi szezonból:

FOTÓ: Instagram / Enes Kanter

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek