A Vidi kereste eddig a 38. legtöbb pénzt Európában

Szerző: Fekő Ádám
2019.01.07. 18:24

10,5 millió eurót szedett össze európai kupaszereplésével a székesfehérvári focicsapat, ami ezzel sztárcsapatokat is meg tudott előzni.

A Vidi kereste eddig a 38. legtöbb pénzt Európában

Mivel magyar focicsapatok csak ritkán élik meg az európai kupaőszt, a magyar szokások szerint pedig a klubok egyáltalán nem számolnak be a saját pénzügyeikről, ezért általában minimális képet sem kaphat arról a nagyközönség, micsoda összegeket is mozgat meg még egy NB I-is. Ennek fényében érdemes nézni, hogy az idén az Európa-liga csoportköréig jutott Videoton mennyi pénzzel gazdagodott összesen, márpedig a Footbal-coefficienten listázva vannak többek közt ők is! Eszerint Garancsi István csapata összesen

10 527 150 eurót zsebelhetett be az európai szerepléséért.

Érdemes kiemelni, hogy ez a nagyjából 10,5 millió euró nem csak a csoportkörért járt, hanem úgy gyűlt össze, hogy a fehérváriaknak négy selejtezőkört is kellett futnia, és értelemszerűen az ott lejátszott meccsekért is jár pénzdíj. 

Hogy milyen szép összeg ez, azt jól jelzi, hogy a jelenleg 38. legtöbbet keresett magyar csapat valamivel több pénzt szedett össze, mint a Chelsea, az Arsenal, a Sevilla vagy a Bayer Leverkusen, bár ezeknek a csapatoknak még nem ért véget a szereplése. A legtöbbet amúgy a Barcelona és a Real Madrid kaszálták, ők már most 60 millió euró felett járnak, de foglalkozzunk inkább továbbra is a magyarokkal!

Az Újpest és a Budapest Honvéd 500 ezer eurót kapott az UEFA-tól idén, a Ferencváros pedig azonnali kiesésével 240 ezer eurót focizott össze.

Az összegek átláthatósága különösen ismeretlen érzés annak tükrében, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség épp most akar 400 ezer forintot és egy titoktartási szerződést kérni azért cserébe, hogy kiadja az Transparency International munkatársainak azt az amúgy jogerősen közérdekű adatot, hogy melyik klub pontosan mennyi TAO-támogatást kapott, és ezek mire lettek költve. 

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek