Még népszerűbb lett tavaly a bakelit meg a kazetta

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.01.06. 19:20

Nagyon nőnek az eladások, és a régi albumokat is brutálisan vásárolják.

Még népszerűbb lett tavaly a bakelit meg a kazetta

Jelentősen növekedett az Egyesült Államokban a lemezeken és audió-kazettákon is kapható albumok eladása a tavalyi évben, számol be a BuzzAngle Music jelentéséről a The Verge. A lemezek eladása 12 százalékkal nőtt (8,6-ról 9,7 millió eladott példányt számolhattak a gyártók), az eladott kazetták számában pedig 19 százalékos növekedést számoltak (99 400-ról 118 200 példányt adtak el 2018-ban).

Ezek a számok kissé nevetségesnek tűnhetnek a streamelésben tapasztalt 41,8 százalékos növekedéshez képest, de ne felejtsük el, hogy évtizedekkel ezelőtti technológiákról van szó.

A formátumok iránti kereslet a korábban piacra dobott albumok népszerűségének is betudható. A BuzzAngle beszámolója szerint az eladott lemezek 66 százaléka három évesnél idősebb albumok hordozója. Michael Jackson, The Beatles, Fleetwood Mac és a Pink Floyd lemezei a tavalyi toplistákon is kiemelkedő helyen szerepeltek. Habár a 2014-ben megjelent, A galaxis őrzői-válogatás lett az első helyezett, ez inkább kuriózumnak számít, mint szabályszerűségnek. A kazetták eladása szorosabban függ a friss megjelenésekkel, de 52,5 százalékuk a lemezekhez hasonlóan, ugyancsak hároméves, vagy annál régebbi albumokat tartalmaz.

A vintage formátumok iránti kereset megnövekedése ellenére a fizikai formátumban eladásra kínált albumok iránti kereset csökkent, és ez nagy valószínűséggel a CD-knek tudható be, hiszen a fizikai formátumban tárolt média összes hátrányát hozzák, mindenféle retro utánérzéstől mentesen, olyannyira, hogy egyes cégek (például a Best Buy) már nem is vállalják értékesítésüket. Piacvezető eladottsági arányuk ellenére (hatvanmillió eladott példányról beszélhetünk) 18,5 százalékos csökkenést mutattak 2018-ban a CD-eladások.

Azért sikeres évet zárhatott a zeneipar,

hiszen csak az Egyesült Államokban 41,8 százalékos növekedést mutat a streamelés, és ez 2018 szeptemberében a zeneipar bevételeinek háromnegyedét tette ki.

FOTÓ: pexels.com

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek