Ismét a monarchiáért és a Habsburgokért tüntettek Prágában

Szerző: Techet Péter
2019.01.06. 19:21

Az idei évben is aktív marad a cseh monarchista közélet: szombaton száznál is többen vonultak fel Prága belvárosában a monarchia visszaállítását követelve.

Ismét a monarchiáért és a Habsburgokért tüntettek Prágában

A magyar sajtóban az Azonnali egyedül számolt be arról, hogy tavaly október végén a cseh monarchista párt szervezésében százak vonultak fel fekete-sárga zászlók vagy Ferenc József-portrék alatt. A prágai monarchista felvonulások – többek között a politikailag aktív, a konzervatív-liberális TOP09 párttal együttműködödő Cseh Korona pártnak köszönhetően – rendszeresek:

az idei év első szombatján is a prágai Vencel térről monarchista zászlók alatt indult el száznál is több ember a belvároson át fel a várba.

A Prága belvárosán átvonuló tömeget – amint arról a cseh Novinky hírportál beszámolt – a turisták érdeklődéssel, a prágaiak pedig tetszésnyilvánító bekiabálásokkal fogadták: „Éljen a királyság”, és hasonlók voltak hallhatóak.

Mivel a beszédet Petr Placák monarchista író-történész tartotta, egyesek – utalva arra, hogy most a nacionalista-baloldali Miloš Zeman ül a cseh várban – azt kiabálták: „Miloš, szedd a hálózsákod, a Placák a várba tart”.

Placák azon a véleményen van, hogy a monarchiát népszavazáson kéne bevezetni. Jelenleg a történelmi jog értelmében a Habsburg-család – mégpedig az elsőszülött, Salzburgban élő Habsburg-Lotharingiai Károly – lenne hivatott a cseh királyi posztot betölteni, de Placák nem zárkózna el attól, hogy – egy esetleges sikeres referendum után – a parlament szabadon válasszon királyt.

A Novinky hírportál háromezer fős online felmérésen amúgy a monarchia hívei kisebbségben vannak:

a köztársaságra ötvenkilenc, a monarchiára pedig harminchét százalék ikszelt,

másfél százaléknyian teokráciában élnének a legszívesebben.

Az októberi prágai monarchista felvonuláson az Azonnali is jelen volt, az ott készült itt képeket itt nézhetitek vissza.

FOTÓ: Szakács András / Azonnali

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek