Hiába nem az ő szimpatizánsai szavazták meg, úgy tűnik, a Munkáspárt szívja meg jobban a brexitet

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.01.06. 18:53

Corbynék tíz százalékpontot is veszíthetnek, ha megszavazzák a brexitről szóló megállapodást.

Hiába nem az ő szimpatizánsai szavazták meg, úgy tűnik, a Munkáspárt szívja meg jobban a brexitet

Főhet Jeremy Corbyn, a brit Munkáspárt vezetőjének feje, ugyanis egy új felmérés azt mutatja, komoly elfordulás várható a szavazói részéről, amennyiben pártja támogatni fogja Theresa May miniszterelnöknek a brexitről szóló megállapodását.

A felmérést karácsony és újév napja között végezték, eszerint a Munkáspárt támogatottsága jelenleg 34 százalékon áll, hat százalékponttal van lemaradva a Konzervatív Párttól. Amennyiben viszont Corbynék megszavazzák a brexit-megállapodást, a támogatottságuk 26 százalékra fog visszaesni.

A Politico erről szóló cikkéből az is kiderül, hogy a munkáspárti szavazóknak háromnegyede új népszavazást szeretne a brexitről, egyébként némileg az összlakosság felénél kicsivel többen akarják ugyanezt.

Egy előző, még karácsony előtt, a Queen Mary University és a University of Sussex egyetemek által készített felmérésekből az jött ki, hogy a Munkáspárt szavazóinak 88 százaléka támogatná, hogy Nagy-Britannia az EU-ban maradjon.

Sőt, minden hatodik munkáspárti tag azon gondolkodik a brexit közeledtével, hogy elhagyja a baloldali pártot.

A párt parlamenti képviselői között is egyre élesebb hangnemben kritizálják Jeremy Corbynt. David Lammy például egy írásban kiadott állásfoglalásában azt írta: „A brexit körüli szöszmötölés és tapogatózás ideje rég lejárt, nekünk most a többséget kell képviselnünk, akik a végső döntést várják.” Lammy egyébként nyíltan a népszavazás megismétlése mellett kampányol.

A párt számára szerdán jön el a teszt időszaka, amikor egy országos fórum keretein belül fognak dönteni a brexittel kapcsolatban, valamint megválasztják a különböző árnyékminisztereket és más párthivatalnokokat is.

FOTÓ: Wikimedia Commons

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek