Három olasz nagyváros polgármestere nem akarja alkalmazni a szigorúbb bevándorlási törvényeket

Szerző: Kulcsár Árpád
2019.01.06. 08:52

Meggyűlt Salvini belügyminiszter baja a polgikkal, akik szerint alkotmányellenesek, és az emberi jogokat sértőek az új törvények.

Három olasz nagyváros polgármestere nem akarja alkalmazni a szigorúbb bevándorlási törvényeket

Három olasz nagyváros polgármestere visszautasítja Matteo Salvini belügyminiszter bevándorlásellenes törvényeinek alkalmazását, mondván, hogy ők azt alkotmányellenesnek tartják.

Salvini nemrég felszólította Firenze, Palermo és Nápoly polgármestereit, hogy nyújtsák be felmondásukat, ha nem akarják alkalmazni a törvényeket, a konfliktus odáig eszkalálódott, hogy a városvezetők szóltak, ők befogadnák azokat a tengeren hánykolódó menekülteket, amelyek elől az ország lezárta a kikötőket.

„A bevándorlási törvény inkább ösztönzi a bűnözést, mintsem valóban küzdene ellene” - mondta a palermói polgármester, Leoluca Orlando.

„Ez a törvény sérti az emberi jogokat, hiszen több ezer személy van, aki legálisan letelepedett Olaszországban, fizetnek a szállásukért, fizetik az adókatt, és néhány héten belül illegálisassá válnak”

- háborgott a polgármester.

A november 28-án elfogadott bevándorlási törvény megkönnyíti az Olaszországba újonnan érkezők kiutasítását, valamint limitálja az országban kiadható letelepedési engedélyeket. Olaszországban tavaly rekordméretű volt a bevándorlás az Észak-Afrikából tengeren érkezőknek köszönhetően.

Az új törvények értelmében jelentősen korlátozták azt a humanitárius okokból kibocsátható tartózkodási engedélyt, amelyet sérülékeny személyek, családok, vagy egyedülálló nők számára állíthatott ki eddig az állam, szigorúbb büntetéseket szab ki a bevándorlók által elkövetett bűncselekményekre, valamint bővítette az Olaszország által biztonságosnak tartott országok listáját is

Salvini, a szélsőjobboldali Liga párt vezetője a palermói polgármester szavaira dühösen válaszolt, mondván, hogy

a polgármester inkább törődjön a városa problémáival, mintsem az országéval.

Ez azonban nem oldotta meg a helyzetet, mert a firenzei és a nápolyi polgármesterek is csatlakoztak kollgájukhoz, és elkezdtek hangot adni nemtetszésüknek.

FOTÓ: Palermo kikötője/Wikimédia

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek