Éjszakai klubok segítenek télen a berlini hajléktalanoknak

Szerző: Illés Gergő
2019.01.05. 20:02

Berlinben a politikusok egyenesen örülnek, ha hasonló civil kezdeményezésekkel segítenek az otthon nélkül maradtakon. Na de mi a helyzet itthon?

Éjszakai klubok segítenek télen a berlini hajléktalanoknak

Két berlini night club is úgy döntött, menedéket biztosít a város hajléktalanjai számára – írja a Tagesspiegel.

Berlinben a politikusok örülnek, ha a civilek segítenek

A város Friedrichshain-Kreuzberg kerületében található Astra Kulturhaus és a Bi Nuu januárban és februárban heti egy napra megnyitják kapuikat a hajléktalanok előtt, együttesen pedig 40 ember számára tudnak hajlékot biztosítani egy-egy éjszakára a klubok backstage-helyiségeiben: hétfőről keddre virradóra a Bi Nuu 15 nőt, az Astra pedig 25 férfit tud ingyenesen elszállásolni területén.

Sara Lühmann, a kerület sajtószóvivője dicsérte a civil kezdeményezést: „remek, mikor a klubok ilyen felajánlásokat tudnak tenni, és részt vesznek a társadalmi felelősségvállalásban”.

„Örülünk minden egyes további helynek, mellyel kibővíthetjük a hideg időben nyitva álló helyiségeink számát” – tette hozzá.

A német fővárosban különösen erős a hasonló civil kezdeményezések szerepe: éjszakai kávézók, leveskonyhák, sőt, a német városokban téli éjszakákon hajléktalanokat felkereső Kältehilfebusok (hideg időben cirkáló kisbuszok, melyekből hálózsákokat, meleg italokat osztogatnak a hajléktalanoknak) is rendszeresen rendelkezésre állnak. Átlagosan 920 ilyen hely áll rendelkezésre a hideg hónapokban, a német főváros azonban szeretné az ilyen helyek listáját tovább bővíteni.

A GEBEWO civil szervezet becslései alapján 6-8 ezer hajléktalan él Berlin utcáin. A hideg időben rendelkezésre álló segítséget idén egy hónappal hamarabb, már október 1-jével megkezdték Berlinben.

Itthon más „megoldást” találtunk

Október közepén ehhez képest egy másik európai országban egészen másképp próbálták megoldani a hajléktalankérdést: Magyarországon egyszerűen betiltották az életvitelszerű közterületen tartózkodást. Bár az aluljárókból, az utcákról azóta valóban eltűntek az otthon nélkül maradtak, a probléma nem szűnt meg: a Magyar Szociális Fórum azt állítja, „a szeptemberi hideg napok és december 20-a között összesen 38-an hűltek ki végzetesen fűtetlen lakásukban, a szabad ég alatt és kórházban, illetve kórházba szállítás közben, mert már nem tudtak rajtuk segíteni.”

A halálesetek közül 31 a hajléktalantörvény hatályba lépése óta történt.

A berlinin felül pedig jó megoldásokból nincs hiány: nemrég írtuk meg, hogy Csehországban egy francia hátterű szervezet közterületre kihelyezhető iglukkal óvja a fagyhaláltól a hajléktalanokat.

(BORÍTÓKÉP: Flickr)

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek