Több száz német politikus személyes adatai kerültek nyilvánosságra egy hackertámadás miatt

Szerző: Bakodi Péter
2019.01.04. 14:55

A privát mobilszámok és bankkártya-adatok mellett a parlamenti pártok belső dokumentumai is kiszivárogtak. Az elkövetők egyedül a szélsőjobboldali AfD-t kímélték.

Több száz német politikus személyes adatai kerültek nyilvánosságra egy hackertámadás miatt

Az érzékeny adatokat már december elsején elkezdték szivárogtatni a Twitteren keresztül, de szélesebb körben csak azután vált ismertté a hackertámadás ténye, hogy a német közszolgálati rádió berlini helyi csatornája, az RBB Inforadio péntek reggel beszámolt róla

A politikusok mellett ismert közéleti személyiségek privát mobilszámai, lakcímei, bankkártya-adatai, sőt privát chatbeszélgetései is szerepelnek a nyilvánosságra hozott dokumentumok között.

Ezen felül még – a szélsőjobboldali Alternative für Deutschlandon (AfD) kívül – az összes parlamenti párt egyes belső dokumentumai is napvilágot láttak. Utóbbiak a beszámolók szerint nem tartalmaztak túlságosan érzékeny adatokat.

Az elkövetőről vagy elkövetőkről ezidáig nem sokat tudni. A Deutsche Welle úgy értesült, hogy az azóta felfüggesztett Twitter-fiókot Hamburgból szerkeszthették. A Spiegel pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a kevés követővel rendelkező felhasználói profil olyan orosz propagandaoldalakat követett, mint az anonymousnews.ru. Emellett a bevándorlókat, vagy a közismert német humoristát, Jan Böhmermannt támadó bejegyzéseket kedvelt. Böhmermann ugyancsak szerepel a hackertámadás kárvallotjai között.

Bár jelenleg még csak találgatni lehet, de a tényből, hogy a hackertámadás nem érintette se a radikális AfD politikusait, se magát a pártot,

sokan arra következtetnek, hogy szélsőjobboldali elkövető, vagy elkövetők állhatnak a hackertámadás mögött.

FOTÓ: Flickr / Ivan David Gomez Arce

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek