Van elég düh és utálat az országban, felesleges ezt fokozni – A Kutyapárt elnöke az Azonnalinak

2019.01.04. 08:00

Nyolc és fél éve úgy kéne viselkednie az ellenzéknek a parlamentben, ahogyan azt a rabszolgatörvény elfogadásakor tette – véli Kovács Gergő, a Kétfarkú Kutyapárt elnöke. Elmondta: amíg az MSZP és a Jobbik a két legnagyobb ellenzéki erő, addig nem fog csökkenni a kormány népszerűsége, a kétfarkúak pedig a jelenlegi pártok közül senkivel sem kívánnak közösködni. Arról még nem döntöttek, hogy indítanak-e főpolgármester-jelöltet, de szerinte Tarlós István egy „morcos, öreg bácsika”, Karácsony Gergely pedig a „tökéletesen elvtelen politizálás iskolapéldája”. Nagyinterjú!

Van elég düh és utálat az országban, felesleges ezt fokozni – A Kutyapárt elnöke az Azonnalinak

Tud mondani egy önöknél viccesebb pártot?

Azon gondolkodom, hogy a külföldiek közül van-e jobb fej, mint mi. A német viccpárt, a Die Partei ugye van, de a német humor miatt nehéz megítélni. Nem is értettük a plakátjukat, amikor mutatták nekünk. A probléma viszont létező: tényleg elég vicces a többi párt is, úgyhogy nehéz helyzetben vagyunk. És nem csak ezért, hanem a politika miatt is.

Például amikor megszűnt a Népszabi, elkezdtünk kormánypropaganda-paródiát nyomni. Megírtuk este viccből, hogy a Fidesz azt mondja, hogy Gyurcsány Ferenc összefog Vona Gáborral, és ez még meg sem jelent, a Fidesz már kihozta az erről szóló közleményét. És tényleg az volt, hogy a Ripost – jó, tudom, az nem pártújság – jóval viccesebb volt annál, mint amiket mi csináltunk. „Egyre több a migráns a menekültek között” – meg hasonló csodás mondatokat írtak le.

Ezért aztán abbahagytuk ezt a paródiát, mert sokkal jobb az eredeti.

Van ideológiája a Kétfarkú Kutya Pártnak?

Nem is tudom. Leginkább centrális-demagóg-populista vonalat viszünk. Mi tényleg nagyon szívesen megígérünk bármit, bármikor.

Adóemelést is? A nép sanyargatását is?

Ha arra van szükség, ha a nép ezt szeretné… De egyébként viszonylag népszerű a kormány az ilyen intézkedéseivel, szóval lehet, rossz irányba indultunk el. Mi alapból a teljes adócsökkentésre gondoltunk, de nem biztos, hogy az emberek ezt szeretik. Ezen el kell gondolkodnunk.

Eltörölnének mindenkinek minden adót? Még a gazdagoknak is?

Persze. A teljes adócsökkentésből finanszíroznánk az ingyen sört, és az ingyen sör vezetne el az örök élethez, amiből pedig le lehet vezetni a teljes adócsökkentést. Ez egy ilyen önmagát gerjesztő folyamat.

Mondta, hogy egyre népszerűbb a kormány. Mi az oka ennek?

Ha még a maradék újságot is megvennék, ami létezik, valószínűleg még népszerűbbek lennének. Ha tied az egész média, és nem te vagy a legnépszerűbb, az nagyon furcsa lenne, bár lehet, az MSZP-nek még ez is sikerülne. Az biztos, hogy a választás óta az ellenzék kicsit fura lett, és nem igazán győzi meg a szavazókat. Meg amíg a legnagyobb ellenzéki pártok az MSZP meg a Jobbik, addig szerintem nem nagyon fog csökkenni a kormány népszerűsége.

Mi a baj velük?

Az MSZP-t ugye már láttuk kormányon, a Jobbik meg nagyon érdekes jelenség.

Ha jól tudom, két és fél éve nem cigányozik a párt, és megdöbbentő, sokan mennyire gyorsan elfelejtették a Jobbik múltját.

Köztük balos megmondó emberek, újságírók is, akik azt mondják, hogy „ó, ezek most már két és fél éve nem cigányoznak, akkor most már tök jó fejek”.

Akkor nem hisz abban, hogy megtisztulhat a Jobbik? Nem kaphat megbocsátást?

Vannak emberek, akik megtisztulnak, persze, kapnak megbocsátást is, de azért nehéz elfelejteni, hogy tíz éven át ez a párt tette a legtöbbet azért, hogy tele legyen az ország rasszistákkal, hogy az emberek utálják a cigányokat, és hogy össze akarják írni a zsidókat a parlamentben. Ugyanarról a pártról van szó, és ugyanazokról az emberekről. Persze ezt most már nekik nem kell csinálni, a kormány megteszi helyettük sokkal több pénzből.

Azért azoknak az embereknek egy része már elment a Mi Hazánk Mozgalomba.

Pont valamelyik nap próbáltuk megnevezni a Jobbik vagy az LMP valamelyik vezetőjét, és a társaság nagy része nem tudott valamiféle elnökségi tagot se mondani.

A DK-ról mit gondol?

Ők is voltak már kormányon mondhatjuk, túl sok jót abban nem láttam. Vannak, akik szerint még kicsi közük is van a kétharmadhoz.

Nem szeretném, ha újra olyan kormányunk lenne. Persze, teljesen máshogy volt rossz, mint a mostani.

Milyen kormányt látna szívesen?

A Kutyapárt az egyetlen, ami normális, megvalósítható programmal rendelkezik. Tervezzük, hogy majd több pártot alakítunk, és akkor majd esetleg összefogunk egymással.

Kétfarkú Kutya Párt 1, 2, 3, 4, így tovább, ez lenne a nevük ezeknek a pártoknak?

A hármat és a négyet már bejegyeztettük, és úgy tízig szeretnénk elmenni.

Miért pont tízig?

Tíz párt azért már egy komoly erő tud lenni. Akkor már az emberek is néznek egyet, hogy „hú, figyelj, ez tíz párt”. Egy párt vagy kettő az nem olyan sok, de tíz párt már meggyőző.

A Momentumról még nem esett szó. Ők szimpatikusak önöknek?

Alapvetően szimpatikusak ezek a csillogó szemű fiatalok. Azzal a fajta politikával viszont nem tudok mit kezdeni, amit a pártok szoktak csinálni: hogy mondanak dolgokat ahelyett, hogy megcsinálnák.

Nem igazán látom értelmét, amikor egy párszázalékos párt követel dolgokat a kormánytól: például azt, hogy legyen ilyen vagy olyan az oktatás. Tök mindegy ennél a kormánynál, hogy mit mondasz.

Most végre észrevette az ellenzék, hogy esetleg tud is valamit csinálni.

Önnek tetszett akkor a parlamenti akciójuk a munka törvénykönyve módosítása kapcsán?

Szerintem ezt kéne csinálniuk nyolc és fél éve.

Fütyülni, szirénázni és trollkodni?

Ennek szerintem jóval több értelme van, az emberek is ezt várják tőlük. Megakadályozni törvényeket nem tudnak, így az a dolguk, hogy legalább a nyilvánosság elé tárják ezeket a nem szimpatikus javaslatokat. Ezt most sikerült elérniük, erről a törvényről tudnak az emberek, és tudják, hogy mi történt a parlamentben. Ez nyilván köszönhető a szakszervezeteknek is, de ha a pártok nem akcióznak így az ülésteremben, akkor ez most nem feltétlen lenne egy fontos téma abban a két híradóban, ami még erről beszámol.

Kutyapártilag amúgy nem szeretjük nagyon ezt a sípolást meg fütyülgetést.

Miért nem?

Abban tényleg különbözünk a többi párttól, hogy semmiképpen nem akarunk dühös embereket csinálni ebbe az országba; van elég düh meg utálat amúgy is, felesleges és káros ezt fokozni. A még pár éve az általunk szervezett békemeneten tök jó élmény volt, hogy oda nem dühös emberek jöttek; a rendezvény befejeztével nem ment el ötszáz ember kiabálni az őrökkel a Kossuth térre, hanem boldogan hazamentek. Míg például 2006-ban még ígértek pozitív dolgokat a pártok, ma nem ez van, most azt szeretnék, ha azért szavaznánk rájuk, mert a többit annyira utáljuk.

Az egy nagyon különös dolog, amikor a kormánypárti plakátokon Gyurcsány Ferenc szerepel, és fordítva, az ellenzéki plakátokon meg Orbán Viktor. És szomorú látni, hogy ez működik.

Vágó István például napi szinten adja a lovat azok alá, akik dühöngeni akarnak, és az ő posztjai alatt nagyon boldogan dühöngenek is az emberek. Értem én, hogy ez valamiféle örömforrás, de ez oda vezetett, hogy tényleg nem lehet már semmit sem megbeszélni a politikában. Még az sincs, hogy a pártok szakértői leülnének egymással beszélgetni az egészségügyről vagy az oktatásról. És a témák is, amik felmerülnek a mai politikában – hála ennek a Soros-kampánynak – teljesen irrelevánsak Magyarország szempontjából.

Van olyan ellenzéki politikus, akit tisztel, becsül?

Ja persze, meg azért helyben is találni ilyen politikust. Amikor elmegyünk vidékre, és találkozunk helyi LMP-sekkel és momentumosokkal – ők szoktak általában eljönni –, akkor a nagy részük számomra tök szimpatikus ember, és el is hiszem nekik, hogy jót akarnak. A pártok teteje az, ami valamiért egy fokkal kevésbé szimpatikus. De mondjuk Juhász Petit én szerettem, barátom is tizenéve. Azt nem mondom, hogy egyetértettem azokkal a módszerekkel, amiket használt.

Juhász Péter politikusként megbukott.

Persze, nem is működött az, amit az Együtt csinált. Igaz, ha nem lett volna a Momentum, szerintem egy picit jobban szerepeltek volna. Meg persze, ha mi nem lettünk volna.

Van felelőssége a Kétfarkú Kutyapártnak a Fidesz kétharmadában?

Nekem ez a kétharmadozós vád egészen érthetetlen, mert a demokráciákban vannak pártok, és ezek el szoktak indulni a választásokon.

Furcsa, hogy az ellenzéki sajtó – én legalábbis az utóbbi években úgy láttam – szeretett minket, de amikor rájöttek, hogy tényleg elindulunk a választáson, hirtelen mi lettünk a gonoszok.

Biztos vettünk el valamennyi szavazót az ellenzéktől is, de aki ránk szavazott, az nem hiszem, hogy szavazna a Jobbikra vagy az MSZP-re. Tényleg azt gondolom, hogy ez tök mindegy addig, amíg az MSZP és a Jobbik a legnagyobb ellenzéki pártok. És minden olyan törekvés, hogy a kicsit is normálisabb pártok helyett szavazzunk rájuk, meg a DK-ra, elodázza, hogy ezen pártok nélkül is el lehessen valamit érni.

El fognak indulni az európai parlamenti választáson?

Mindenképpen.

Ki lesz a listavezető?

Még több esélyes van. Januárban eldöntjük. Az önkormányzati választáson meg praktikusak leszünk, nem fogunk mindenhol elindulni. Kinéztünk pár várost meg budapesti kerületet, és ott a töredékszavazatokkal van esélyünk bejutni önkormányzatokba. Ennek még valami értelme is lehetne. Bár azután, hogy ellenzéki képviselő ismerőseimet kérdeztem arról, hogy mit tudnak csinálni egy önkormányzatban, elég szomorúan mentem haza.

Az önkormányzati működésben a kormánypárt ugyanúgy viselkedik, mint az országos politikában: minden a kommunikációról szól.

Az ismerőseim olyanokat meséltek, mint hogy például meggyőzték a fideszes képviselőt, hogy adja be ő a biciklitároló megépítéséről szóló javaslatot, mert ezt egy ellenzékitől nem fogadták volna el. Ezt a fideszes megtette, majd a fideszes testület boldogan megszavazta, és lefotózkodtak az új biciklitárolóval. A mi helyzetünk annyival jobb, hogy ha a javaslatunkat leszavazzák, akkor mi azt ettől függetlenül még meg tudjuk csinálni.

Ha bekerülne a párt az EP-be, melyik pártcsaládba ülnének a képviselőik?

Nem tudom.

A Néppárt tetszene?

Ott az a jó, hogy azt csinálsz, amit akarsz, és úgyis bennmaradsz a Néppártban. A zöld frakcióból kerestek meg páran, hogy beszéljenek velünk, de azért az is egy elég vegyes társaság. De amúgy nem hiszem, hogy bármilyen frakcióba belépnénk.

Tök jó lenne egy viccpárti EP-frakció.

Segíteni kéne a többi viccpártot is Európa-szerte, hátha. Most Németországban is van Martin Sonnenborn meg a Die Partei, de ők igazából túl sok mindent nem csinálnak. Vannak vicces felszólalásaik, adnak néha interjút, és ennyi.

Sonnenborn és a Die Partei tanulhatna önöktől?

Poénokat szerintem igen. Az áprilisi választás előtt ők segítettek nekünk, jöttek a passzivistáik kampányolni a Kutyapártnak. De hát képzelhetik, mekkora segítség itthon valaki, aki nem beszél magyarul. Az aláírásgyűjtés nekünk elég durva időszak volt, ezért a németeket hagytuk kallódni, mert nem láttuk túl sok értelmét velük foglalkozni. Ennek ellenére ők mindig felbukkantak valahol; egyszer csak azt láttuk, hogy most Jászberényben vannak, aztán hogy Sopronban csinálnak valamit.

Sokan szeretik a városszépítő programjaikat, de ezek nem ritkán illegálisak. Nem lenne jobb a hivatalos utat járni?

Próbáltuk ezt párszor, csak nem működik. Nem ragaszkodunk betegesen ahhoz, hogy törvénytelen dolgokat csináljunk, sőt! Utólag kiderül, hogy a legtöbb dolog, amit csinálunk, legális.

A felcsúti kátyúzás legális volt?

Ha valamit olyan állapotban hagysz, ahogy annak lennie kéne, az törvénytelen? Egyébként azt kérték tőlünk, hogy a szakszerűtlen kátyúkat állítsuk helyre, ezt végül nem tettük meg. Az egyetlen hiba, amit vétettünk, az volt, hogy el kellett volna hozni azt az aszfaltdarabot, és elárverezni. Mégiscsak az ország legismertebb darabjáról van szó.

Mi lett a kátyúkkal végül? Helyreállította őket az önkormányzat?

Nem, körbefújták valami zöld sprayvel, hogy ott majd valamit fognak csinálni. Aztán nem csináltak semmit, szerintem mostanra már a zöld festék is lekopott. A sajtóban meg ez nem így jön le mindig. Mert az a hír, hogy jön ránk a rendőr, feljelentgetnek minket, meg ilyenek. És amúgy gyakorlatilag az összes pert megnyerjük, nem emlékszem, hogy az akcióink miatt büntetést kellett volna fizetnünk. Ezek szerint mégsem illegális, amiket csinálunk, sőt, sokan még örülnek is neki.

Márki-Zay Péter egyenesen kérte, hogy építsünk olyan buszmegállót, mint Felcsúton. Leányfaluban a polgármester is örült nekünk, a többi helyen meg csönd van. Pécsett bontották le a buszmegállónkat, de ott mindent eltakarítanak egy fél órán belül, amit csinálunk. Volt ott az erdőben egy feldőlt furgon, ami szemlátomást évek óta ott állt, az embereink ráírták, hogy buszmegálló, és még azt is elvitték.

Amíg máshol a vonatozó Orbánnal tudod elérni, hogy valamit kitakarítsanak, lemossanak vagy lefessenek, addig Pécsett elég valamire ráírni, hogy buszmegálló.

Most hány passzivistája van a pártnak?

Nem tudom. Az aláírásgyűjtésben 1200-1300 ember segített nekünk. Nagyon meglepődtem, hogy sokan olyanok is segítettek, akiket amúgy nem szoktam látni kutyapártos rendezvényeken. Azóta nagyjából az ezer körüli szám lehet a valós. Van tizenkétezer ember, aki kitöltötte a passzivista jelentkezési lapunkat, de nyilván ennek a nagy része soha semmit se fog csinálni. Mondjuk helyes, nem is tudnánk tizenkétezer emberrel csinálni a dolgokat.

És hány párttag van?

Az bonyolultabb. A többi párttal ellentétben hozzánk nem lehet belépni. Párttagnak meghívásos alapon lehet lenni.

Mint ahogy az iWiW-nél volt régen?

Igen, az iWiW rendszerét vettük át. Aki mondjuk fél évig jól végzett szervező munkát, megkérdezzük, hogy akar-e párttag lenni. Ez nem jelent sok embert, körülbelül negyven főt. Erre azért is van szükség, mert a párttagság alapvetően a döntéshozatalba enged beleszólást, és logikusabb, ha azok döntenek, akik csinálják.

Hogyan néz ki a Kétfarkú Kutyapártban a döntéshozatal?

Nem szavazgatunk. Vagyis de, egyszer történt ez meg, a „Tudta?”-kampányunk előtt, a nemigenes népszavazásnál. A többség akkor azt mondta, hogy ne csináljuk azt a kampányt. Én meg meggyőztem őket, hogy az mégiscsak jó lesz. És azóta nem szavazunk.

Azt szoktam mondani, hogy bázisdiktatórikusan működünk: megbeszéljük egymással a dolgokat, aztán én eldöntöm, mi legyen.

Ezt szebben is meg lehet fogalmazni: konszenzusos a döntéshozatalunk. De igazi döntéseket nagyon kevésszer kellett még meghoznunk. Az nem igazi döntés, hogy hova kerüljön egy buszmegálló, vagy milyen színű legyen egy pad, milyen vicces posztot írjunk Facebookra. És nagyon remélem, hogy soha nem is kell majd érdemi döntéseket hoznunk. Mert csomószor nem tud az ember a politikában jó döntéseket hozni. Egy ilyen döntés volt még a „Tudta?”-kampányon túl, hogy nem közösködünk senkivel. Ezzel mindenki egyetértett.

Nem lesz kivétel?

Ha lesz valami tök jó párt pár év múlva, lehet, de a jelenlegi pártok közül senkivel sem akarunk közösködni.

Az önmagukat 21. századinak nevező pártokkal sem?

Ez borzasztóan hangzik. Mi meg akkor leszünk 22. századi párt. Visszatérve, nagyon sok olyan helyzetet látok a többi pártnál, amikor tényleg nincs jó döntés. Az LMP-nek ez a baja évek óta. Amikor kettészakadt a párt, nem volt jó döntés sem az, hogy összefognak az MSZP-vel, sem az, hogy nem. A mostani választáson is hasonlóan jártak szegények: a párt egyik fele ezt akarta, a másik fele azt.

Lenne arra igény a kutyapártban, hogy Puzsér Róbertet támogassák a főpolgármesteri választáson?

Ha elkezdenénk őt támogatni, kilépne a pártunk fele.

Egy csomó ember imádja Puzsért, speciel én is, de tiszteletben tartom, hogy sokan meg nem szeretik.

Lesz saját főpolgármester-jelöltje a Kétfarkú Kutya Pártnak?

Meglátjuk, hogy mi lesz, hány jelölt lesz. Ha egy ellenzéki jelölt lesz, és az nem MSZP-s, akkor szerintem nem fogunk.

Akkor ha Puzsér Róbert lenne az egyetlen talpon maradó jelölt, rá nem indítanának saját jelöltet?

Bevallom, még nem beszéltünk az önkormányzati választásról, olyan sokára lesz az még. Szóba jött lehetséges jelöltként Horváth András, aki ugye a legrosszabb politikus néven futott nálunk korábban, de ez még nincs eldöntve. Puzsér mindenesetre szerintem jobb főpolgármester lenne, mint Tarlós.

Mi a baj Tarlós Istvánnal?

Hát ő egy ilyen morcos, öreg bácsika, akitől elmegy az ember életkedve. Hallgatom őt egy öt percig, és azon kapom magam, hogy vágom fel az ereimet. Abba az irányba meg pont nem tett lépéseket, amerre Puzsér vinné a fővárost. Volt Tarlósnál korábban szó dugódíjról, ez eltűnt. Mondjuk autóval járok mindenhova, úgyhogy ez nekem elég rossz lett volna. Belegondolva: de, egész jó a Tarlós.

Mi történne, ha Karácsony Gergely maradna az egyetlen talpon maradó jelölt?

Rá indítanánk jelöltet. Ha jól tudom, nála mindegy, ő úgyis polgármester lesz jövőre, bármi történjék.

De Karácsony Gergelyt semmilyen szinten sem szeretném támogatni. Ő az iskolapéldája a tökéletesen elvtelen politizálásnak.

Amikor bármit megszavazol, bárkivel összefogsz azért, hogy a pártodat helyzetbe hozd. A frakciójukban van egy MSZP-s meg egy független, miközben a párt maga nulla százalékos. Értem én, hogy ők abból élnek, hogy az MSZP-ben nincsen három ember, akiket a színpadra lehetne állítani anélkül, hogy felsírna a közönség fájdalmában. Ám ez az elvtelen politizálás nem működik. Igaz, például azok is, akiknek régen volt ideológiájuk – függetlenül attól, hogy mondjuk az LMP vagy a Jobbik mennyire szimpatikus nekem – úgy tűnik, mintha már azt elvesztették volna.

Ön szerint ennek köszönhető, hogy egyes közvélemény-kutatásokban már megelőzik az LMP-t?

Ezt én se értem, hogy miért van. Sajtónk a többi párthoz képest meglehetősen kicsi van; én kétszer voltam az ATV-ben az elmúlt fél évben. Ezt hasonlítsuk össze az MSZP, a Párbeszéd vagy az LMP megjelenésével. Vannak újságok, amik rólunk egyáltalán nem írnak; balos újságokra gondolok, a jobboldaliak hál’ Istennek nem is akarnak írni rólunk. Ez a legkedvesebb gesztus, amit kaphatunk tőlük.

Így mostanra az utca meg az online tér maradt, ahol meg lehet szólítani a szavazókat és az oligarchákat. És ezeken a felületeken mi viszonylag jól állunk. Tudunk csinálni nagyobb tüntetéseket, ha akarunk, és számítanak az apróságok is, minthogy van kilenc buszmegálló, amit mi építettünk, van három, amit felújítottunk, másik hármat pedig kifestettünk.

Van a Kétfarkú Kutyapártnak egy Habony Árpádja, aki kitalálja az ilyen akciókat?

Ha majd gonosz dolgokat akarunk kitalálni, akkor kelleni fog egy Habony Árpád. Mi a Facebook-csoportokban felmerülő ötletekből igyekszünk ihletet meríteni. És ennek megfelelően projektalapon is működik a párt. Van egy ötlet, ami lehet bármi, és van egy ember, aki azt megszervezi, és megcsinálja. Szóval nincs is szükség arra, hogy habonyizálódjunk. Visszatérve még: nyilván nagyon sokat köszönhetünk az ellenzéki pártoknak. Ezt meg is köszönöm, fontos, hogy vannak, akik jót tesznek nekünk.

Tényleg sokszor volt viccesebb az elmúlt hónapokban az LMP, mint bármi más. Hatalmas ötlet volt ez az etikai bizottság, ezt irigylem. Bánom, hogy nem mi találtuk ki.

Lesz kétfarkús etikai bizottság is?

Mindenképp kéne. 

FOTÓ: Petróczi Rafael / Azonnali

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől
Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek