Szemétkatasztrófa sújtja a holland partokat

Szerző: Bakodi Péter
2019.01.03. 18:45

Konténerek százai vesztek az Északi-tengerbe. Az érintett rakomány egy része veszélyes vegyi anyagokat tartalmazott.

Szemétkatasztrófa sújtja a holland partokat

Mintegy 270 konténer esett a vízbe a világ egyik legnagyobb áruszállító-hajójaként számon tartott MSC Zoe fedélzetéről a Németországhoz tartozó Borkum sziget közelében, miután az óriásbárka viharos erejű szélbe keveredett az új év első napján. Azóta

valóságos szemétdombbá változtak a baleset helyszínétől délnyugatra fekvő holland szigetek, az áramlatok ugyanis itt vetik partra az odaveszett árut.

A helyzet annyira súlyos, hogy a szabadnapon lévő katonákat is szolgálatba rendelték – számolt be a Telegraaf.

A szigeteken élők a hadsereggel és önkéntesekkel karöltve próbálják eltakarítani a szeméthordalékot, mely egyebek mellett ruhákat, háztartási eszközöket, bútorokat és gyerekjátékokat is tartalmaz. A környezetszennyezés által érintett Terschelling polgármestere az egyik holland TV-csatornának arról beszélt, hogy bár az utóbi időszakban elszaporodtak az ehhez hasonló konténerbalesetek, de eddig sosem kerültek szembe ekkora problémával.

A dagállyal érkező szeméthalmok önmagukban is jelentős kihívás elé állítják a helyieket, de

három tengerbe veszett konténer veszélyes vegyszert, szerves peroxidot szállított.

A műanyaggyártásban használt rendkívül gyúlékony anyagból egy 25 kilós zsákot már partra mosott a víz, de a hatóságok szerint félő, hogy nem egyedi estről van szó.

Az eredetileg a belgiumi Antwerpenbe tartó MSC Zoe a baleset miatt a bremerhaveni kikötőben vesztegel. A szállítóhajót üzemeltető genfi székhelyű MSC – a környezetszennyezést és saját kárait egyaránt mérséklendő – felbérelt egy különleges takarító vállalatot, mely szonárokkal ellátott hajóival észlelni képes a tenger mélyén fekvő konténereket. Szakértők szerint

a kárelhárítás hosszú időt fog igénybe venni.

FOTÓ: Instagram / VVV Terschelling

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek