+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakodi Péter
2019. január 3. csütörtök, 18:45
Konténerek százai vesztek az Északi-tengerbe. Az érintett rakomány egy része veszélyes vegyi anyagokat tartalmazott.

Mintegy 270 konténer esett a vízbe a világ egyik legnagyobb áruszállító-hajójaként számon tartott MSC Zoe fedélzetéről a Németországhoz tartozó Borkum sziget közelében, miután az óriásbárka viharos erejű szélbe keveredett az új év első napján. Azóta

 

valóságos szemétdombbá változtak a baleset helyszínétől délnyugatra fekvő holland szigetek, az áramlatok ugyanis itt vetik partra az odaveszett árut.

 

A helyzet annyira súlyos, hogy a szabadnapon lévő katonákat is szolgálatba rendelték – számolt be a Telegraaf.

 

 

A szigeteken élők a hadsereggel és önkéntesekkel karöltve próbálják eltakarítani a szeméthordalékot, mely egyebek mellett ruhákat, háztartási eszközöket, bútorokat és gyerekjátékokat is tartalmaz. A környezetszennyezés által érintett Terschelling polgármestere az egyik holland TV-csatornának arról beszélt, hogy bár az utóbi időszakban elszaporodtak az ehhez hasonló konténerbalesetek, de eddig sosem kerültek szembe ekkora problémával.

 

A dagállyal érkező szeméthalmok önmagukban is jelentős kihívás elé állítják a helyieket, de

 

három tengerbe veszett konténer veszélyes vegyszert, szerves peroxidot szállított.

 

A műanyaggyártásban használt rendkívül gyúlékony anyagból egy 25 kilós zsákot már partra mosott a víz, de a hatóságok szerint félő, hogy nem egyedi estről van szó.

 

Az eredetileg a belgiumi Antwerpenbe tartó MSC Zoe a baleset miatt a bremerhaveni kikötőben vesztegel. A szállítóhajót üzemeltető genfi székhelyű MSC – a környezetszennyezést és saját kárait egyaránt mérséklendő – felbérelt egy különleges takarító vállalatot, mely szonárokkal ellátott hajóival észlelni képes a tenger mélyén fekvő konténereket. Szakértők szerint

 

a kárelhárítás hosszú időt fog igénybe venni.

 

FOTÓ: Instagram / VVV Terschelling

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Kifürkészhetetlen utak ezek: miközben egykori párttársa épp életre hívta a Magyar Gárda utódját, Vona még a hiphopos mutogatást is imitálja kicsit.

Persze akkor, ha nem variáltak kicsit a jegyfoglalásokkal, de így is tény: a stadionépítési láz első hullámában átadott Nagyerdei Stadionnak az egyötödét használják csak átlagban.

Az euroszkeptikus politikus fényűző életének hátterét egy öttagú bizottság vizsgálja. Úgy panaszkodott szegénységére, hogy London legmenőbb negyedén fizettek neki lakást.

Vajon idén is lehal a valasztas.hu a szavazás napján? Lesznek kígyózó sorok az urnák előtt? És egyáltalán mennyibe kerül lebonyolítani az EP-választást? Az Azonnalinak a Nemzeti Választási Iroda válaszolt!

A szombaton még Strache mögött álló külügyminiszter, akinek az esküvőjén Putyin is ott volt, végül inkább maradna a Kurz-kormányban. A többi FPÖ-s miniszteren kívül Strache felesége is távozik.

A hét kérdése

Az osztrákok Habonya? Sebastian Kurz? Egy titkosszolgálat? Egy művészcsoport? Néha az élet egészen egyszerű válaszokat ad: itt vannak az Azonnali tippjei!

Azért ide elnéznénk

Kötter Tamás a magyar Houellebecq szeretne lenni, május 21-én mutatja be új könyvét: Nem kijárat.

Kiosztjuk az Azonnali novellapályázatának díjait, és persze lesz egy jó beszélgetés is május 22-én az Aurórában.

Újabb globális klímasztrájkot hirdet a Fridays For Future mozgalom. Május 24-én Budapest belvárosában is!

A Tanácstalan Köztársaság friss eseményének témája, hogy hogyan építették le itthon a környezetvédelmet.

Frissiben kielemzi az EP-választási eredményeket Deutsch Tamás, Donáth Anna meg egy csomó politológus.

Ezt is szerettétek

MSZP? Fidesz? LMP? Momentum? Mi Hazánk? Ha még nem tudod, kire szavazz a május 26-i EP-választáson, akkor a Vokskabin neked szól.

Milyen érzés jobbikosként szeretni az Uniót? Milyen rádió megy a kocsiban? És hogy jön ide Rogán Cecília? Ez, és még sok minden kiderül. Videó!

Volt, aki szerint a klímaváltozás ellen könnyebb tenni, hiszen ha meleg van, akkor nem kell kabátot venni, és kész. Videó!

Míg hosszú ideig Magyarország és a Fidesz volt a német uniópártok első számú partnere, a figyelem egyre inkább Zágráb felé fordul. Elmondjuk, miért.

Twitter megosztás Google+ megosztás