Szelfibottal esküdözött az üres parlamentben az ellenzék fele

Szerző: Hutter Marianna
2019.01.03. 09:35

Hová tűnt Orbán Viktor? Miért hozott Szabó Tímea szelfibotot az ülésterembe? Mire tett esküt a baloldal? Kormánypártiak hiányában rekordgyorsan véget ért a parlament rendkívüli ülésnapja.

Szelfibottal esküdözött az üres parlamentben az ellenzék fele

Kormánytagok és kormánypárti politikusok nélkül, ellenzéki performansszal indult a parlament csütörtöki rendkívüli ülése. Az ellenzék ezt a rabszolgatörvény és az MTVA székházban történtek kapcsán kezdeményezte, ám a Fidesz már előre jelezte, hogy nem fog részt venni benne. Ennek ellenére az ellenzék még tegnap is azt közölte, határozat képes ülésre számít.

Míg a kormánypárti padsorok üresen kongtak, az ellenzék nagy létszámmal képviseltette magát: Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke szelfibottal érkezett a terembe.

A napirend előtti felszólalásokat a jobbikos Jakab Péter kezdte, aki arról beszélt:

„Felteszem a klasszikus kérdést: hova tűnt Orbán Viktor?”

Hozzátette: van egy jó híre, ami a Fidesznek rossz: a nép felébredt.

A következő felszólaló Szabó Tímea volt, aki, mint kiderült, nem hiába hozott magával szelfibotot. Ugyanis az ellenzék az LMP és a Jobbik politikusainak kivételével Szabó felszólalásakor egyöntetűen felállt, és közösen felolvastak egy esküt,

amelyben többek közt a rabszolgatörvény visszavonását, független bíróságokat, illetve az Európai Ügyészséghez való csatlakozást követelték. Az eskü olvasása után az LMP és a Jobbik politikusai kivételével az ellenzék kivonult az ülésteremből.

Miután a Fidesz és a KDNP képviselőinek hiányában határozatképtelen volt a parlament, az ülést levezető elnök húsz perc után lezárta azt.

Az ellenzéki képviselők az ülést követően a Kossuth térre siettek ki, hogy a Momentum politikusaival kiegészülve újra elmondják a fogadalmukat a kamerák előtt, újfent a Jobbik és az LMP kivételével. Szél Bernadett élő Facebook-közvetítésében elmondta, ő képviselőként meghívott a parlament ülésére egy momentumos elnökségi tagot, ám az Országgyűlés letiltotta a vendég beléptetését az épületbe. Jakab Péter Jobbik-szóvivő a kormány gyávaságáról beszélt, Gyurcsány Ferenc DK-elnök pedig arról, hogy nem ellenállás kell már, mert az védekezés, hanem több, lázadás.

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek