Márki-Zay Péter: Nemcsak a fideszesek, a barátaim is szurkolnak a vereségemért

2019.01.03. 08:05

Mi az, ami miatt megdicsérné Lázár Jánost, és mi az, ami miatt csak őrá tud gondolni? Összehozza-e őt Tarlóssal a közös ellenség? Mi kell ahhoz, hogy miniszterelnök-jelölt legyen? Nem osztja-e tovább az ellenzéket a Mindenki Magyarországa Mozgalom? Támogatna-e bárhol fideszes polgármesterjelöltet? Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely független polgármestere ezekre is válaszolt az Azonnalinak adott nagyinterjújában még az ünnepek előtt.

Márki-Zay Péter: Nemcsak a fideszesek, a barátaim is szurkolnak a vereségemért

Jobb hely lett Hódmezővásárhely, mióta ön a polgármester?

Összességében jobb hely lett.

Ezt gondolják az emberek is?

Nyilván nem mindenki. Van, akinek kimondottan rosszabb hely lett. Például nemrégen Lázár János L-betűvel díszített borosládáiból találtunk egy nagyobb mennyiséget, a város szolgáltató cégének asztalosműhelyében. Az ilyeneken korábban nem akadt fenn senki, most már igen.

Az L betűből már biztosan tudja, hogy az a láda Lázár Jánosé?

Egészen biztos, mert találtunk olyan exkluzív vacsorára szóló menükártyát is a városházán, amin ugyanaz az L betű és Lázár János lakcíme szerepel.

Ezek közpénzen vásárolt borosládák?

Erre utal, hogy a városi szolgáltató cég asztalosműhelyében dolgoztak ezeken a ládákon. Az előző évben készültekből nagyobb mennyiséget találtunk a városházán is. 

Azokon is voltak monogramok?

Igen. Egy bejelentés szerint még idén is a város autója szállította Lázárnak a borokat – ezt próbáltuk leellenőrizni, de nem sikerült sajnos, bevallom. 

Miért nem kérdezi meg erről Lázár Jánost?

Ebben a kérdésben hallgat.

De egyáltalán megkérdezte?

Nem, őt személyesen nem.

Amikor egyébként felhívom, akkor sem Lázár veszi fel, hanem a titkára.

Volt, hogy elmentem egy kiállítás megnyitóra, ahova az ő érkezése be volt jelentve, de tíz perc várakozás után mégsem jelent meg…

Akkor nem lesz vele újabb találkozójuk?

Találkozunk néha, mert én ettől függetlenül a fogadóórájára elmentem, tehát ha nagyon muszáj, elérem. Visszatérve a kérdésére: igen, sok szempontból jobb lett Hódmezővásárhely, mint korábban volt.

Például érdekes módon a közbeszerzéseken, pályázatokon olyan vállalkozók is nyernek, akik eddig soha.

Viszont akárhogy is nézzük, háborús helyzet alakult ki a városban.

Sokan mondják, hogy elszabadultak az indulatok, a gyűlölet Vásárhelyen. Ez csak annyit jelent, hogy azokat az indulatokat, amik korábban is jelen voltak, csak senki nem merte kimondani, most már szabadon merik kifejezésre juttatni az emberek. Persze megértem, hogy ez sokaknak nem tetszik. Például azoknak, akik eddig nyugodtan gyártathatták a borosládáikat a város asztalosműhelyében, azoknak lényegesen rosszabb hely lett a város. Azok, akik eddig bátran rúghatták ki azokat, akik számukra nem szimpatikus politikai véleményen voltak, azok persze nem szeretik, hogy most ezrek állnak ki a kirúgott emberek mellett.

Ez utóbbival önt is vádolták.

Igen, csak az különbség, hogy én be tudom bizonyítani, hogy ez nem igaz. Megjelent most például a sajtóban, hogy én politikai alapon kirúgtam harminchárom dolgozót. Na már most ebből a harmincháromból egy sem kirúgott dolgozó. Egy ember van, akinek a nyugdíj melletti munkavégzésének megszüntetését kezdeményeztem, az összes többi munkavállaló vagy közös megegyezéssel, vagy áthelyezéssel távozott.

A közös megegyezés azért lehet burkolt kifejezés is a kirúgásra.

A közös megegyezések nem munkáltatói, hanem munkavállalói kezdeményezésre születtek.

Olyan légkört sem teremtettek, hogy úgy érezzék, fel kell mondaniuk?

Nemrég felraktam egy ábrát a Facebook-oldalamra, ami bemutatja, hogy Lázár János leváltásának napjától – amikortól már nem ő felügyelte a kormányhivatalokat Miniszterelnökséget vezető miniszterként – nemcsak hogy megszűnt az elvándorlás, de az utolsó öt ember, aki bejelentette a távozását, még az is meggondolta magát, és maradt. Többségük azóta is ott dolgozik.

Nem lehetett a légkör az oka a távozásoknak, ha Lázár minisztériumi távozásával megszűnt a terror a vásárhelyi városházán.

Sőt, nálunk emelkedtek a bérek, és elkezdtük kiadni a szabadságokat, amik az előző időszakban csak halmozódtak.

Alig beszélünk pár perce, és már rengetegszer említette Lázár Jánost. Mindenről ő tehet, ami rossz Vásárhelyen?

Erről nincsen szó, de nyilván rengeteg köze van Lázárnak Vásárhelyhez. Még azt is kimondom, hogy a város sok pozitív dolgot is köszönhet neki.

Például? Dicsérje meg Lázár Jánost!

Megújult például Hódmezővásárhely belvárosa, rengeteg beruházás jött a városba, még ha azok sajnos nem munkahelyteremtőek, hanem sok esetben látványberuházások voltak. Szökőkutak, múzeumok, utca- és útfelújítások, elkerülő utak, kerékpárutak. Sok szép dolog megvalósult, a sportlétesítményeink nagyon szépek, van egy hatalmas uszodánk, bár azt persze drága fenntartani.

Nem hosszútávra, nem is gazdaságosan, de rengeteg beruházás készült Lázár ideje alatt. Ez pozitívum.

Nem érzi úgy, hogy túl sokat foglalkozik Lázár Jánossal?

De, én is így érzem. Jobb szeretnék kevesebbet foglalkozni vele.

Akkor miért nem engedi el kicsit a Lázár-témát?

Én abszolút elengedném, higgye el, de nem rajtam múlik.

Akkor Lázár János mindig visszalopakodik a hátsó ajtón?

Nem, de

nehéz másra gondolni az L betűs borosládák kapcsán, mint Lázár Jánosra.

A helyi sajtó hazugságai, a politikai lejáratókampány is mind Lázárhoz kötődik, ezzel nem tudok mit kezdeni. Ezzel ellentétben most már nem hetvenkét kilométerre, hanem csak ötre visszük a város kommunális hulladékát, visszaállítottuk a korábban megszüntetett szelektívhulladékgyűjtő-szigeteket, kitisztítottuk a parkerdőt és karbantartjuk a földutakat. Millió példát tudnék még mondani, ahol sikerült előre lépni, de Vásárhely elsősorban szabadabb hely lett. Még mindig sokan félnek, de már sokkal kevesebben, mint egy évvel ezelőtt. És sajnos a megfélemlítést, illetve a korrupciót az emberek többsége Lázár Jánoshoz köti.

Lesz kiegyezés Lázár Jánossal és a Fidesszel?

Nem reménykedem benne.

Érez felelősséget a vásárhelyi feszültségekért?

Mindenképpen. Az én polgármester-jelöltségem előtt is üldöztek embereket a városban, csak akkor a többség nem állt ki az üldözöttek mellett. Most már kiállunk mellettük. Azelőtt is érezte a többség a korrupciót, de senki nem volt, aki harcoljon ellene. Most már van. Az, hogy valaki mer kritizálni, mindenképpen oka a háborús helyzetnek. Ha ezt nem tenném meg, csendben folyna minden tovább.

Lázár János részéről meg az az érv, hogy ön kelti a feszültséget azzal, hogy minden nap olyanokat mond, hogy Orbán Viktor mondjon le, ami nem segíti az együttműködést a Fidesszel.

Nagyon sok vásárhelyi támogat abban, hogy Lázár János visszásságai ellen harcoljak, viszont sokkal kevesebben látják szívesen, ha Orbán Viktort kritizálom.

Ez nem annak bizonyítéka, hogy az országban alapvetően rendben vannak a dolgok? Egy helyi politikus ellen fellázadnak, de az ország vezetésével meg elégedettek az emberek.

Közismert, hogy a vásárhelyi katolikus közösség aktív tagja vagyok. Az ő jelentős részük helyben engem támogat, országosan viszont Orbán Viktort. Általánosságban is sok vásárhelyi van, aki nem szeretne kormányváltást, de még ők sem szeretnének korrupciót a városban, és ők sem akarnak félni. Velem szemben az az egyik – és számomra is érthető – kritika, hogy ne avatkozzak az országos politikába, inkább legyek jó, sikeres polgármester. Nagyon sok vásárhelyi polgár így gondolja. Ez nekem ugyanakkor lelkiismereti kérdés: úgy gondolom, hogy Hódmezővásárhely érdekében az országos politikában is változásra van szükség.

Ha nem szeretném, hogy a várost miattam megfojtsák, jelen kell lennem az országos politikában is.

Én nem csak Hódmezővásárhelyen, hanem az országban sehol sem akarok korrupciót. Engem ráadásul zavar az is, hogy az Unió ellen harcol és az iszlamista török diktátorral, vagy éppen az ex-KGB-s Putyinnal barátkozik az ország vezetése.

A másik, amivel támadnak – amellett, hogy elharapózott a gyűlölet a polgármesterségem alatt a városban –, hogy nincsenek új fejlesztések. Kérdés, hogy vajon a kormány vagy egy kormánypárti politikus meg tudja-e fosztani a fejlesztési lehetőségektől, forrásoktól, támogatásoktól a nem fideszes vezetésű várost. Szomorú példa volt erre Esztergom: láthattuk, törvényt akár egyetlen város miatt is lehet módosítani, bár szerintem erre Hódmezővásárhelyen kisebb az esély. 


Meg lehet oldani a városi problémákat a helyi fideszes testület nélkül?

Nem.

Akkor mégiscsak ki kéne egyezni valahogy velük, nem?

Kellene. Kiegyezés nincs, viszont nyilvánosság van. Lázár és a helyi fideszes frakció az április 8-ai válaszásig békésebb hangot ütött meg velem. Megszavazták mondjuk a helyi szocialista elnököt alpolgármesternek, vagy a programomban szereplő adócsökkentést. Sokszor még többet is megszavaztak, mint amit kértem. Akkor még azt akarták mutatni a választóknak, hogy a Fidesz egy emberarcú párt, amivel lehet együtt dolgozni a város érdekében. Az áprilisi választás napja után ez az együttműködés eltűnt: most már inkább betartanak nekem. Korábban csak leszavazták a javaslataimat, októbertől már a napirendről is leveszik őket. De ezek meddő próbálkozások, mert van Facebook, van önkormányzati újság: amiket ők nem akarnak megtárgyalni sem, én el tudom juttatni a vásárhelyiekhez. Aztán a nyilvánosság hatására néha meggondolják magukat.

Egy Facebook-bejegyzésében megemlítette, hogy Tarlós Istvánnal kétszer is beszélgettek, és csak azt nem értették, hogy a másik miért azon az oldalon politizál, ahol ő. Ön szerint akkor Tarlós István jó főpolgármester?

Ezt Hódmezővásárhelyről nem tudom megítélni. Tarlóst ugyan megválasztották főpolgármesternek, de az ellenzékiek erősen kritizálják az én Facebook-posztom alatt is. Kiraktam egy ugyanilyen posztot a Pokorni Zoltánnal történt beszélgetésemről, de rá pozitívabban reagáltak az emberek, mint Tarlós Istvánra. Ezt furcsállom, mert

Tarlós számomra a Fideszen belül egy pozitív személy. Sok tekintetben független, többször szembe mert szállni a kormánnyal és Lázár Jánossal is.

Nem abból fakad a szimpátia, hogy egyikük sem kedveli Lázárt?

Lehet ebben is valami, akár ez is lehet alapja a kölcsönös nyitottságnak. Valószínű, hogy ahogy Lázár nem kedvel minket, mi sem őt. 

Orbán Viktort hogyan ítéli meg?

Voltak szerintem pozitív cselekedetei, gondolatai. 2002-ben a baráti körömben aktívan kampányoltam mellette és a Fidesz mellett. És rendkívül csalódott vagyok, hogy 2009-től nem Putyin ellen, hanem Putyin érdekében politizál; hogy a bevándorlás ellenesség jegyében kitalált gyűlöletkampánya nem keresztényi cselekedet, miközben húszezer migránsnak – köztük bűnözőknek – adott letelepedési engedélyt, és mellé még egy illegális bevándorlót is becsempésztek a magyar hatóságok az országba.

Gruevszkire gondol?

Igen, rá. Egészen felháborító.

Azt mondták a kormányoldalon, ő politikai üldözött.

Nem, ő körözött bűnöző, egy korrupt politikus. Magyarország meg az ilyen korrupt politikusokat importálja, mintha nem lenne itt belőlük elég.

Térjünk még vissza Tarlós Istvánra. Akkor lehet, nem is kéne őt leváltani?

Az ő elfogadható személyisége egy dolog, de a Fidesz rendszerében politizál ő is.

Egy tisztességes embernek fel kell ismernie, hogy ezzel a kormánnyal nem szabad közösséget vállalni.

Még ha ő maga nem is vesz részt a korrupcióban, emellett a kormány mellett még ilyen szinten sem szabad kiállni.

Jobb lesz Budapestnek, ha úgy jár, mint Hódmezővásárhely? Például lesz egy ellenzéki főpolgármestere, fideszes többségű testülettel.

Ez elvi, erkölcsi kérdés. Lehet azt mondani, hogy van egy korrupt rendszer, amiben ha én nem veszek részt, majd jön valaki más és az fog lopni, és végsősoron a város jár rosszabbul. A gyakorlatban rövidtávon Vásárhely ténylegesen rosszul járhat, ha a korrupt rendszerrel szembeszáll. De ha mindenki szembe szállna vele, akkor nem lenne ez a korrupt rendszer. Nekem pedig ez a célom. Ha ebbe belebukom, azt is vállalom.

Ha jövőre elveszítené a polgármester-választást, azt bukásaként értékelné, és visszavonulna?

Szó sincs róla. Sokan szurkolnak a vereségemért, és hozzáteszem, nem csak fideszesek. Vannak, akik azt gondolják – például a barátaim is a Mindenki Magyarországa Mozgalomban –, hogy az országért sokkal többet tehetnék, ha nem kötné le az időmet Hódmezővásárhely. Ettől függetlenül a konszenzus a mozgalmon belül is az, hogy Hódmezővásárhelyet nem szabad elbukni. Már csak azért sem, mert a város februárban hősiesen mellém állt. És most nem csak arról a tizenháromezer emberről beszélek, akik rám szavaztak, hanem azokról is, akik a polgármesteri hivatalban állást vállaltak, vagy akik az állásukat kockáztatva mellém álltak.

Akkor nincsenek miniszterelnöki ambíciói?

Nincsenek.

2022-re sem lesznek?

Amennyire meg tudom mondani, akkorra sem lesznek.

Na és parlamenti képviselő lenne?

Nézze, ha valakinek felelőssége van az ország sorsának alakításában, akkor ez elől a felelősség elől nem lehet elugrani. Az, hogy mi leszek, a jövő titka, ezt most nem tudhatjuk. De előre nem fogom azt mondani, hogy ez vagy az leszek. Polgármesteri ambícióim sem voltak. A vásárhelyi teendőimmel meg nehezen lenne összeegyeztethető mondjuk egy fővárosi politikai pozíció.

Akkor ha szépen kérik, mégis indulhat a miniszterelnökségért?

Legfeljebb, ha úgy látom, hogy ezen fog múlni bármi… Azt mondtam a Mindenki Magyarországa Mozgalom kapcsán is, hogy nem gondolom, hogy nekem kéne megszerveznem az ellenzéket. Ehhez képest végül mégis elég aktívan részt veszek benne, mert nem látom, hogy más ezt a feladatot helyettem elvégezné.

Ha úgy látom, hogy egy feladat el nem vállalásával az országnak kárt okoznék, akkor nem fogok elugrani a felelősség elől.

Akkor is, ha az kényelmetlen vagy kellemetlen. De én jelenleg nagyon szeretek Hódmezővásárhely polgármestere lenni. Soha nem dolgoztam korábban a szülővárosomban, így nekem élmény az, hogy nem kell autóval menjek egy szomszéd településre dolgozni, hanem besétálok a munkahelyemre. 

Kéne Budapesten is egy ilyen jó sétáló övezet? Támogatná a Mindenki Magyarországa Puzsér Róbertet és a Sétáló Budapest tervét vagy inkább más jelölttel szimpatizálnak?

Nem szeretnék beleszólni a budapesti ügyekbe.

Budapest miért más, mint bármely más település az országban, máshol miért szólna bele a dolgokba?

Nem szólok bele a többi település életébe sem, de a korrupció ellen bárhol, bármikor kiállok. Másrészt engem nagyon sokan és nagyon sok helyről támogattak, ezért cserébe kötelességem az is, hogy ha valaki megkér Balmazújvároson vagy Rákospalotán, akkor az ő kampányában segítek. Ugyanúgy, mint amikor én kértem erre Komlóska, Kübekháza vagy Siófok polgármesterét, hogy támogassa a kampányomat. Igyekszem az egész országot így támogatni.

Kivéve Budapestet.

Budapestet is támogatom, ha tudom, de azt nem én fogom eldönteni, hogy a fővárosban ki tud a leghatékonyabban fellépni a korrupció ellen. Ezt majd a budapestiek el fogják dönteni. Nagyon örülök a sétáló utcáknak, egy élhető, tiszta levegőjű Budapestnek, de ezt akkora területen megvalósítani, mint amit Puzsér Róbert emleget, talán példa nélküli lenne a világon. Abban sem vagyok biztos, hogy ilyen méretekben ez szükséges és hasznos lenne, de magával a koncepcióval egyetértek.

Puzsér amúgy számomra roppant szimpatikus médiaszemélyiség, azt viszont nem tudom megítélni, hogy milyen polgármester lenne. A habitusa miatt lehet, hogy sokan, akik szimpatizálnak a gondolataival, sem biztos, hogy szavaznának rá. Illetve vannak olyan tulajdonságok – mint a vezetői képesség, a kompromisszumkészség –

amiket az emberek elvárnak a politikusoktól, és ezeket nem biztos, hogy a többség Puzsér Róbertben fogja megtalálni. Lehet, hogy ezek miatt ő nem tudná megverni Tarlóst, a szavazatok 15-20 százalékát lenne képes megszerezni.

Hatékonynak tartja az előválasztást arra, hogy szelektálja a jelöltek mezőnyét?

Amerikában jól és régóta működik az előválasztás, nálunk viszont nem volt még ilyen. A Fidesz, ha akarná, megbundázhatná az előválasztást. Szerintem az előválasztás bonyolultabb és drágább módszer ahhoz képest, mintha egy közvélemény-kutató cég felméri pontosan a helyzetet.

Azért április 8-a előtt sem jött ez be.

A Mediánnak elég pontosan bejött.

De az ellenzéknek nem.

Az ellenzékkel az a baj, hogy ők nem közvélemény-kutatók, hanem politikusok. A politikus nem azt mondja, hogy „ez a jelölt fog győzni”, hanem hogy „én fogok győzni”. Ehhez képest az országban talán kettő ember volt, aki tényleg elhitte, hogy le fogja győzni a Fideszt.

Kik?

Simicska Lajosról és Vona Gáborról van szó. Nem gondolom, hogy rajtuk kívül bárki komolyan vette volna, hogy összefogás és visszalépések nélkül az ellenzék legyőzi a Fideszt.

Ha már szóba hozta Vona Gábort: ő azt nyilatkozta az Azonnalinak, hogy attól tart, az önök mozgalma csak bonyolítja a sokismeretlenes egyenletet, és tovább osztja az ellenzéket.

Mi összefogáspártiak vagyunk. Ez nem tudom, hogyan osztaná tovább az ellenzéki térfelet.

Nem vagyunk párt, így például nem indulunk az európai parlamenti választáson,

de azt mondjuk, hogy az ellenzéknek már ott is össze kellene fognia. Ha egy közös, Európa-párti, az európai értékeket védő lista indulna a Fidesszel szemben, akkor az ellenzék sokkal sikeresebb lehetne.

A nagy massza, a közös lista 2014-ben sem jött be.

Nem volt akkor közös lista.

Dehogynem, az MSZP, a DK, az Együtt, a Párbeszéd és a Liberálisok közös listán indultak.

Az nem az a közös lista, az nem az összefogás, amit én szorgalmazok. Az ellenzék meghatározó pártjainak, beleértve a Jobbikot is össze kell állni. Hódmezővásárhelyen se tudtam volna győzni, ha az MSZP és a Jobbik nem áll be mögém.

De egy közös pártlistára leszavazni más, mint egy független jelöltre.

Ha lenne egy Európa-párti közös lista, és azon Európa-párti, hiteles politikus szerepelnének, akkor az hiteles alternatívát jelentene.

Kik lehetnének ezek a hiteles politikusok?

Nagyon sokan, például Jávor Benedek, de szerintem lesznek mások is. A Jobbik mondjuk nyilván nem Morvai Krisztinát vagy Kovács Bélát fogja indítani. Ahogy a Jobbikot is, úgy minden ellenzéki pártot arra biztatok, hogy találják meg ezeket a hiteles jelölteket. Illetve meg kell találni a pártpolitikától független, európai politikában érintett politikusokat is.

Például Jeszenszky Gézával és Róna Péterrel beszélgettem már az EU-ról, persze lehet, ennek a szerepnek nem örülnének.

De az ilyen emberekkel lehetne növelni a részvételi hajlandóságot, amivel meg lehetne szorongatni már a Fideszt.

Április 8-án is magas volt a részvétel.

Igen, az volt. Ezért fontos, hogy a részvételt akkor növelő hazugságról, a Fidesz migrációs hazugságáról le kell rántani a leplet.

El kell juttatni a legkisebb falvakba is az igazságot, hogy a Fidesz csak szavakban bevándorlásellenes, valójában pedig szervezi a bevándorlás minden formáját,

beleértve a gazdasági, az illegális bevándorlást, a menekültek, a bűnözők betelepítését. Másrészt április 8-án azért sem mertek az ellenzékre voksolni a szavazók, mert nem voltak kellően hiteles politikusai az egyes pártoknak. A Mindenki Magyarországa azt szeretné, ha a fideszes szavazók számára is elfogadható ellenzéki jelöltek indulnának.

Nem túl nagy a szakadék a fideszes szavazó és az ellenzéki pártok között?

Nem. Gondoljon bele, hogy a mozgalom alapítótagjai között is – mint például Bod Péter Ákos vagy Mellár Tamás – sokan korábbi Fidesz-szavazók, vagy az MDF-ben politizáltak.

Mellár Tamás most már baloldali frakcióban ül.

Igen, de az első Orbán-kormány alatt ő volt a KSH vezetője.

Azóta azért sok minden változott.

Tény, de Mellár Tamás hitelességéhez azóta sem fér kétség.

A Fidesz-szavazók szemében sem?

Az ő szemükben sem. Mellár Tamás, Bod Péter Ákos, Jeszenszky Géza vagy Holoda Attila hiteles emberek. És még sorolhatnám. Prőhle Gergely mondjuk.

Őt most rúgták ki. Hogy lesz ő hiteles?

Éppen ezért lesz hiteles.

Önnek, de nem egy átlagos Fidesz-szavazónak.

Egy átlagos Fidesz-szavazó mit tud arra mondani, hogy Bod Péter Ákos 2006-ban még Orbán Viktor miniszterelnök-jelöltje volt?

Azt, hogy már nem az. És nem véletlenül.

Nem véletlenül.

Mert Orbán 2006-ban még Putyin ellen volt, most meg már Putyinnal van. Az én számomra ettől éppen hogy Bod Péter Ákos lesz hiteles, és nem Orbán Viktor.

De ön nem egy Fidesz-szavazó.

A Fidesz-szavazók 62 százaléka támogatja az ország csatlakozását az Európai Ügyészséghez. Az, hogy ezt a Fidesz ellenzi, a szavazóik többsége számára sem szimpatikus.

Ha a választási kampány kulcskérdésévé tesszük az Európai Ügyészséghez való csatlakozást, vagy hogy netán vezessük be az eurót, bánjunk felelősen az EU-s forrásokkal, akkor a fideszes szavazók is támogatnák az ellenzéket.

Az április választás estéjén azt mondta az Azonnalinak, hogy a taktikai szavazás működött, és az ellenzéki pártok a hibásak, amiért ez nem volt elég. Mi venné rá a pártokat arra, hogy másképp viselkedjenek 2019-ben, mint tették tavaly?

Nemrég a Momentum és az MSZP vezetőjével találkoztam, pár hete a Jobbik három felsővezetőjével. Ezen beszélgetések alapján azt látom, hogy ők nyitottak az együttműködésre.

Milyen nyitottságról beszélünk? Budapesten például az MSZP előválasztást akar, a Jobbik viszont nem, a Momentum meg várna ezzel EP-választásokig.

Ha emlékszik a Mindenki Magyarországa alapító nyilatkozatára, abban szerepelt, hogy az egyeztetések nélkül megnevezett ellenzéki jelöltek csak nehezítik a helyzetet. Budapesten, ahol a szavazók 52 százaléka baloldali, ellenzéki pártokra szavazott, ha csak a baloldali ellenzék konszenzussal talál egy jó jelöltet, akkor az ellenzék megnyerheti a főpolgármester-választást. 

De a pártoknak miért kéne elfogadniuk, hogy a pálya széléről, különösebb felelősség nélkül kiabálják be az önök szerint hiteles jelölteket?

Mi nem a pálya széléről beszélünk, hanem azokról, akik függetlenként elindulnának a polgármesterségért. Pont ez a tétje az önkormányzati választásnak: hogy tisztességes, korrupcióellenes, a megfélemlítés ellen harcoló emberek vezessék a közösségeket. Mi őket akarjuk támogatni, és azt mondjuk az emberek jelentős részével összhangban, hogy nem szabad pártpolitikát csinálni abból, hogy ki legyen a jelölt. A pálya széle már csak azért sem áll meg, mert a mozgalom jelenlegi tizenkét tagjából kettő országgyűlési képviselő, három gyakorló polgármester.

Nekünk és a családjainknak ebből még bajunk is származhat.

Technikailag hogyan fogják megtalálni ezeket a hiteles embereket? Nem lehet az ország több ezer településén közvélemény-kutatást végezni.

Úgy, ahogy Hódmezővásárhelyen is történt.

Egy példa nem reprezentatív.

Hódmezővásárhelyen sem volt reprezentatív felmérés.

Pont ezért nem kéne messzemenő következtetéseket levonni egy települési választás példájából.

Arról van szó, hogy rengeteg sikeres ellenzéki polgármester van jelenleg is, akiket szeretnénk támogatni.

Botka Lászlót például?

Igen, őt is.

Botka László a fideszeseknek is jó jelölt lesz?

A fideszesek jelentős része is Botkára szavaz már évek óta. De például Sárváron voltam néhány héttel ezelőtt, ahol nem csak helyi jobbikos és MSZP-s politikusok sorakoznak fel egy független jelölt mögé, hanem a fideszes megyei közgyűlés volt elnöke is. Ebből is látszik, hogy ha helyben van egy alkalmas jelölt – mint Balmazújvároson Hegedűs Péter, vagy Siófokon Lengyel Róbert – akkor a helyiek is könnyen tudnak dönteni.

Ez is nagy különbség az országgyűlési választáshoz képest. Akkor csak pártjelöltekből lehetett válogatni, akiket igyekeztünk megmérni, most pedig olyan embereket kell találni, akik lehet, hogy egyáltalán nem párttagok.

Akkor egyáltalán nem is fog a Mindenki Magyarországa közvélemény-kutatásokat megrendelni?

Ez a budapestiek számára izgalmas kérdés lehet. Vidéken sokszor az is szerencse lesz, ha akad egy polgármester-jelölt. Nem kell majd felmérni, hogy a tíz jelölt közül ki a legesélyesebb. Meg kell találni azt a jelöltet, aki a családját, az egzisztenciáját, mindenét félretéve fel meri venni a harcot a felkészült, korlátlan anyagi és emberi erőforrásokkal rendelkező ellenféllel szemben a meglopott, megnyomorított, megfélemlített magyarságért.

A Mi Hazánk Mozgalommal is fognak egyeztetni?

Érdekes kérdés, ellenzéki-e az a Dúró Dóra, aki az Echo TV-ben szidja Botka Lászlót. Az én véleményem szerint

a Mi Hazánk egy roppant gyanús formáció, és a Fidesz érdekében politizál. Attól tartok, Magyarországon ma két rasszista párt van. És a Jobbik nincs köztük.

De az ellenzéki politikusok amúgy is folyton ütik egymást, nem csupán Dúró Dóra.

Elítélem, ha az ellenzék ezt csinálja, nem ez a feladata.

Kizárt, hogy leüljön Toroczkai Lászlóval beszélgetni?

Teljesen kizárt, de ez a Mi Hazánk Mozgalom tagjaira már nem igaz. Nekem nem kell beszélgetnem velük, mert nálunk nincsenek: Hódmezővásárhelyen a jobbikosok megmaradtak jobbikosoknak. De például Balmazújvároson a jobbikosok egy része átpártolt a Mi Hazánk Mozgalomhoz, létrehozták a maguk szervezetét, és ennek ellenére mind a jobbikos, mind a mi hazánkos szervezet Hegedűs Pétert támogatta. Attól még, hogy a Mi Hazánk helyben őt támogatta, még nem fogunk elhatárolódni Hegedűs Pétertől. Azokat a pártokat, akik valójában nem ellenzékiek, onnan lehet majd felismerni, hogy önálló jelölteket fognak indítani, megosztva az ellenzéki szavazatokat.

Aki nincs velünk, az ellenünk van?

Nem erről van szó, hanem arról, hogy

azok a pártok, amik kimondottan az ellenzék, és nem a kormány ellen vannak, azok nem ellenzékiek.

És ezt ki dönti el?

Ezt az ő magatartásuk dönti el.

Az ön megítélése alapján?

Meg kell nézni, hogy Dúró Dóra mikor szidta a kormányt, és mikor Botka Lászlót. Amikor azt látom, hogy csak Botkát vagy mondjuk a Jobbikot szidja, és a Fidesszel semmi baja nincs, akkor számomra Dúró Dóra már nem ellenzéki képviselő.

Tehát akkor az ön megítélése alapján.

Igen, az én megítélésem alapján Dúró Dóra nem ellenzéki politikus. Lehet, hogy ő annak vallja magát. A Mi Hazánk nyugodtan koalícióra léphetne a Fidesszel, és ehhez minden joga meglenne, ezért nem is ítélném el. Ideológiailag közel állnak ugyanis a Fideszhez, akár kívülről, akár belülről támogatják a Fidesz-kormányt.

Körülbelül novemberben jelentették be a Mindenki Magyarországa megalapítását. Azóta viszont nem nagyon hallani Önökről. Hogy állnak most a dolgok a mozgalommal?

Kicsit idejekorán jött a bejelentésünk, legalábbis a mi szempontunkból. Kiszivárgott ugye az információ, valaki észrevette, hogy ezt a mozgalmat bejegyezték.

Igen, az Azonnali.

Le a kalappal! Erre volt reakció nyilván, hogy tájékoztattuk az embereket a mozgalom alapítóiról. A mozgalom még kialakulóban van, elsősorban szakembereket kerestünk abban az időben, például hogy megfelelő legyen az informatikai hátterünk. A mozgalom honlapja és Facebook-oldala már le volt foglalva, de még nem volt feltöltve tartalommal, az arculati kézikönyvet még ezután kell kidolgozni. Ezek fontos és időigényes dolgok. Nálunk mindenki ingyen dolgozik, így anyagi háttér is csak annyi van, amennyit mi, alapító tagok befizettünk.

Mennyit fizettek be?

Nem emlékszem pontosan, de olyan húszezer forintot fejenként. Ez nem sok, arra elég, hogy bejegyezzünk mondjunk egy honlapot. Aztán reméljük, hogy amikor már tagként belépnek hozzánk az emberek, akkor a tagdíjakból befolyó összeggel már szervezetszerűen tudunk működni.

Mikortól lesznek aktívak?

2019 elejével ezt elkezdtük. Kétfajta belépési lehetőségünk van: az egyik esetén bárki beléphet, a másikat a polgármestereknek tartjuk fenn. Az ellenzéki polgármesterek felé nyitott a mozgalom, főleg úgy, hogy a helyi közösség egyszer már megszavazta őket. Közülük is sokan kifejezték már a csatlakozási szándékukat. Az nehezebb kérdés, amikor egy fideszes vezetésű településről akar majd valaki csatlakozni, aki úgy gondolja, legyőzhetné a Fideszt. Ekkor ugyanis egy egyeztetésre fog először is sor kerülni annak érdekében, hogy megbizonyosodjunk róla: nem egy önjelölt, jószándékú, de esélytelen valaki akar csatlakozni.

Az kizárt, hogy fideszes politikust támogassanak?

Egyáltalán nem. Ez extrém helyzet lenne, de kisebb településeken ez előfordulhat.

Mondana példát?

Tudnék mondani olyan fideszes politikust, akit támogatnék, de nem akarok nevet mondani, mert nem akarom ezeket az embereket zavarba hozni. Pokorni Zoltán nevét már említettem, őt egy hiteles, gerinces politikusnak tartom. Persze ez nem azt jelenti, hogy a Mindenki Magyarországa őt fogja támogatni, és nem az ellenzéki jelöltet a 12. kerületben. Vagy mondhatnám Bencsik János volt tatabányai polgármestert, akit még az energiaszektorból ismerek.

Emberileg nekem nagyon sok fideszes politikus szimpatikus, akiknek szerintem nem a Fideszben lenne a helye.

Mit fog tenni a mozgalom egy olyan helyzetben, amikor több ellenzéki párt is azt állítja, hogy az ő jelöltje a jobb? Megpróbál mediálni a felek között, vagy a leteszi a voksát az egyik jelölt mellett?

Minden pártnak joga van saját jelöltet állítani. Én nem tudom eldönteni, hogy kik a hiteles jelöltek, de arra buzdítok minden szereplőt, hogy minél szélesebb együttműködést hozzon létre. Ahhoz, hogy mi támogassunk valakit, erre a széles összefogásra van szükség.

Miben fog megnyilvánulni ez a támogatás? Beszállnak a jelölt kampányába humán vagy akár anyagi erőforrással?

A támogatásunk elsősorban úgymond hitelességi pecsétet ad az adott jelöltnek. Ez hasonló, mint amit április 8. előtt csináltunk az esélyes ellenzéki jelöltek megnevezésekor. Akkor pusztán kommunikációval támogattuk a jelölteket, azt kértük az ellenzéki pártoktól, hogy ezt a jelöltet támogassák. Ez most is meglesz. A különbség, hogy most még nincsenek zárt listák,

most még befolyással is lehetünk arra, hogy kik legyenek azok a jelöltek, akikről elkezdődnek az ellenzéki pártok közötti egyeztetések.

A már pozícióban lévő ellenzéki polgármesterek számára elsősorban kommunikációval tudunk segíteni. A mozgalom helyi tagjait arra fogjuk buzdítani, hogy vegyenek részt ezeknek az embereknek a kampányában. Viszont ha olyan jelölt indulna, aki korábban nem volt politikus, nekik a kommunikációs, jogi, szakmai tudásunkkal is segítünk.

Kisebb településeken az is elképzelhető, hogy a jelölő szervezet is a Mindenki Magyarországa lesz annak érdekében, hogy ne kelljen helyben a semmiből létrehozni egy egyesületet, aminek a színében indulhat a jelölt.

FOTÓ: Petróczi Rafael / Azonnali

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől
Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek