A lelki terror is bűncselekménynek számít Írországban mostantól

2019.01.03. 09:06

Nagyon erős üzenetet küldött Írország azoknak, akik bár fizikailag nem bántalmazzák családtagjukat, lelkileg megnyomorítják őket.

A lelki terror is bűncselekménynek számít Írországban mostantól

Kedden lépett életbe Írországban a családon belüli erőszakról szóló 2018-as törvény, ami alapján a továbbiakban nem csak a fizikai erőszakot kriminalizálják, hanem a pszichológiai és lelki bántalmazást is bűncselekménynek minősül. A törvény a pszichológiai visszaélések és „kényszerítő ellenőrzések” áldozatainak nyújt védelmet, akiknek otthon tudatosan építették le az önértékelésüket. 

Bár a lelki erőszak jelenléte – amiben benne van az irányító magatartás, a másoktól való elszigetelés és az erőszakkal fenyegetés is – nehezebben bizonyítható, mint a fizikaié, a szakértők szerint pontosan olyan káros hatással tud lenni az áldozatra. 

Írország igazság- és esélyegyenlőségi minisztere, Charlie Flanagan szerint ez egy nagyon erős üzenet arra, hogy az ír társadalom nem fogja a továbbiakban tolerálni azt, ha valaki családi körben él vissza a megkapott bizalmával.

Egy 2014-es felmérés szerint az ír nők 31 százaléka élt már át lelki bántalmazást, de a Women's Aid nőjogi szervezet igazgatója, Margaret Martin szerint ezt a változtatást gyorsan meg kell éreznie mindenkinek. 

(via CNN)

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek