Vučić megtalálta a szerbiai kormányellenes tüntetések okát: a horvátok állnak mögötte

Szerző: Techet Péter
2019.01.02. 12:53

Most szombaton egymás után ötödik alkalommal vonulnak több tízezrek Belgrád utcáira Aleksandar Vučić szerb államfő politikája ellen. A kifelé EU-barát, befelé autoriter politikus megtalálta a tüntetések felelősét: a horvát televíziót és a horvát pártokat.

Vučić megtalálta a szerbiai kormányellenes tüntetések okát: a horvátok állnak mögötte

Amint arról az Azonnal is beszámolt, öt hete minden szombaton utcára vonulnak több tízezrek Belgrádban. A felháborodást az váltotta ki, hogy januárban megöltek egy koszovói szerb politikust, november végén pedig három ellenzéki szerb politikust vertek meg ismeretlenek. Tettesek nincsenek, az ellenzék Vučićot sejti a háttérben. Közben a Vučićhoz közelálló lapok címlapon gyalázzák az ellenzéket, a közszolgálati RTS pedig nem hajlandó tudósítani a megmozdulásokról.

Mivel egyetlen napilapon és hetilapon kívül mára alig van fóruma Vučić ellenzékének, sokan a horvát közszolgálati televíziót nézik, ahol Belgrádból élőben, korrekten szoktak beszámolni az eseményekről. Ezt már fel is rótta Zágrábnak Vučić belügyminisztere: Nebojša Stefanović szerint a horvát média „erőszakra heccel Belgrád utcáin“.

Az év elején Vučić interjút adott a hozzá közelálló Espreso hetilapnak, ahol a főszerkesztő negédeskedő alákérdezéseinek fejthette ki két részben is a véleményét. Itt kitért a tüntetésekre is. Továbbra is fenntartja a véleményét, hogy „ha ötmillióan vonulnak az utcára, akkor sem teljesítem egyetlen követelésüket”. Szerinte ugyanis az ellenzék ne az utcán, hanem a választáson akarja őt legyőzni. Választási győzelemre azonban a magyarországihoz hasonlóan megosztott és népszerűtlen ellenzéknek egyelőre nincs esélye, és a média majdnem teljes kormányzati kontrollja is csak nehezíti a helyzetüket.

Ebben tud számukra segítségükre lenni a horvát közszolgálat, amit Aleksandar Vučić fel is rótt az interjúban. Az ellenzék egészének azt üzente:

„Ha összeadjátok a Djilasra, Jeremićre, Obradovićra, Stefanovićra, Veselinovićra, Živkovićra [azaz az ellenzék vezéreire] adott voksokat, és még hozzáveszitek a [horvát] SDP és HDZ szavazatait, még akkor sem tudtok együtt legyőzni engem.”

Vučić az interjúban is megemlíti – és ez igaz –, hogy a vele szemben álló ellenzékben számos egykori korrupt politikus van, és a felvonulók is nagyon sokfélék: szélsőjobbosoktól liberálisokon át szélsőbalosokig. Vučić például emlékeztet arra, hogy a tüntetők egy része a rigmusokban egyszerűen lebuzizta őt.

Sergej Trifunović szerb színész, a tüntetések egyik vezérszónoka a fiumei Novi List napilapnak adott interjúban

maga hasonlította a helyzetet a magyar ellenzéki tüntetésekhez, ahol szintén – mint Belgrádban – a Jobbiktól a szocialistákig mindenki ott van.
Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek