Katar 100 százalékos adót vet ki az alkoholra, alakul a 2022-es foci-világbajnokság

Szerző: Fekő Ádám
2019.01.02. 13:10

Végre itt egy rendezvény, amire jobb is, ha nem jut ki a magyar válogatott: egy tálca sör 30 ezer forint körüli összegbe kerül januártól Dohában.

Katar 100 százalékos adót vet ki az alkoholra, alakul a 2022-es foci-világbajnokság

Katar laza 100 százalékos adót vetett ki az alkoholtartalmú italokra, aminek köszönhetően a muszlim ország eddig is horribilis piaárai az egekbe emelkednek 2019-től: egy hatos csomag sört átszámolva úgy 7500 forintnyi riálért lehet majd kapni a kevés alkoholt is áruló boltban, tehát ha magyar mértékegységgel számolunk,

egy tálca sör nagyjából 30 ezer forintba kerül majd.

Az adóemelés csak a külföldieket érinti, hiszen katari állampolgárok eleve nem vásárolhatnak alkoholt az országban.

A hír önmagában annyira nem is vágna földhöz senkit, csakhogy Katar rendezi 2022-ben a részegek legfontosabb ünnepét, a futball-világbajnokságot. Az érdeklődők már eddig is rettentően kiakadtak az amúgy semmiféle sporthagyománnyal nem rendelkező olajállam feltűnésén, hiszen a klíma miatt a szokásos nyár helyett télen rendezik a tornát, aminek a megrendezési jogát bizonyítottan csalással ítélték oda.

A vadiúj stadionok építésébe már most több munkás is belehalt, de a pontos számok nem ismertek, mivel a szegény ázsiai államokból érkezett munkásokat jórészt feketént foglalkoztatják.

Közben a lakosságnak bevallottan pénzt ajánlanak a helyi klubok azért cserébe, hogy kimenjenek a meccsekre, ugyanis a sport továbbra sem érdekel senkit az országban.

Azt már korábban bejelentették, hogy az alkoholfogyasztási lehetőségek korlátozottabbak lesznek, mint a többi világbajnokságon, de egyes italokat majd lehet kapni az arra kijelölt zónákban, és a bíróságok is megengedőbbek lennének a részeg külföldiekkel.

Ahogy azt várni lehetett, a szurkolóknál nem a korrupció vagy az emberi jogok hiánya verte ki a biztosítékot, hanem az alkoholpara: a hagyományosan óriási létszámban utazó angolok nagyrésze a közvélemény-kutatások szerint az egész vébét bojkottálná, de valószínűleg úgy általában csak kevesen fognak elutazni minden idők legdrágább bulijára. 

(via NY Times)

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek