Templomépítés, leprás császár, szilveszter: itt az Azonnali újévi mixe!

2018.12.31. 18:08

Mi köze a templomépítéseknek, egy leprás császárnak, a szilveszter estének és a veretésnek egymáshoz? Elmagyarázzuk az Azonnali utolsó idei cikkében, DJ Tribe pedig zenél hozzá!

Templomépítés, leprás császár, szilveszter: itt az Azonnali újévi mixe!

I. Szilveszter pápa december 31-én halt meg 335-ben, Rómában. Erre a dátumra tekintve gyorsan világos lesz, hogy amit most ünnepelünk és a nap végén ittasan, a Himnuszt énekelve lezárunk, Szilveszter napja – ünnep legalább 1600 éve már. A pápa halálának napja lett a névnapja. Ami ekkor persze még nem jelentette az év végét is, hiszen a Gergely-naptár jóval később lett csak kitalálva.

A cikk leadjében volt szó lepráról – a pápa volt leprás tehát? Nem: a hagyomány szerint I. Constantinus római császár szenvedett leprától, melyek gyógyítására pogány papjai egy vérrel teli medencében történő fürdőzést ajánlottak. Végül a császár elvetette az ötletet, és egy látomás hatására Szilveszter pápához fordult, aki megkeresztelte őt egy keresztelőmedencében. Megtérésének tulajdonították csodás gyógyulását is a lepra szennyétől. A császár ezután olyan hálás volt a pápának, hogy a kereszténység pártfogója lett. Ezzel kipipáltuk a lepra kérdését is.

Templomépítés? Nem gond. Olyan szempontból nem, hogy a IV. században kereszténynek lenni nem számított életbiztosításnak, ám ennek ellenére és a hitében való szilárd eltökéltségében bízva Szilveszter pápa masszívan húzatta föl a templomokat. Pontosan az ő regnálása alatt fordult át a kereszténység az üldözött vallásból egyre inkább tolerált vallásba.

De hogy jön a szent dolgokhoz akkor a blaszfémikus elektronikus zene?

Úgy, hogy Szilveszter napja vagyis éjszakája az újév első napja is, amikor a pogány hagyományok szerint régóta zajjal, füsttel, tánccal, ütemes dobokkal űzték el az emberek a régi és ártó szellemeket. Már a törzsi kultúrákban is kiemelkedő jelentőséggel bírt a kommuna szempontjából a tánc és a zene összetartó és mitikus ereje. Az ismétlődő, repetitív ritmusok nagy mértékben segítették a sámánokat, hogy transzállapotot érjenek el a csoport körében. A ma hallható techno, house és millió műfaj 4/4-ének ritmikája pontosan megegyezik az ősi törzsi zenék ritmusával!

Aktuális mixünket nem véletlenül DJ Tribe hozta el nekünk, akinek neve – meglepetés – a törzs(közösség) szót jelenti! Öveket kicsatolni, a mix törzsi, repetitív és szelleműző! (DJ Tribe-al az Azonnali hamarosan tervez majd egy interjút is, figyeljétek!)

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek