Szilveszterre időzítette az év viccét a román titkosszolgálat

Szerző: Kulcsár Árpád
2018.12.31. 17:05

Aztán 2019-ben jókat halljunk ám rólad! – idézte a bevett román jókívánságot a SRI, amely amúgy Románia lakosságának egyharmadát lehallgatja.

Szilveszterre időzítette az év viccét a román titkosszolgálat

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) idén rászokott arra, hogy bizonyos napok alkalmával viccelődjön a közösségi médiában, s mint ilyen, az év utolsó napjára is beélesítettek egy humoros Facebook-posztot: egy piros telefont ábrázoló képre ráírták, hogy „și în 2019 să ne auzim de bine!” Ez elvileg egy jókívánság, bevett használata van a román nyelvben,

nagyjából annyit jelent, hogy „és 2019-ben jókat halljunk rólad!” Persze, ha a SRI mondja, és tesz mellé egy telefonkagylót, akkor rögtön áthallásos.

Főleg annak fényében, hogy a román titkosszolgálat arányaiban brutálisan nagy méretű más országokéhoz képest, s mint ilyen, brutálisan sokat is dolgoznak, 2005 és 2016 között hatmillió embert hallgattak le, azaz a romániai lakosság több mint egyharmadát.

Mindenki döntse el hát, hogy ebben a kontextusban nem pofátlanság-e ezzel viccelődni: a kommentelők mindenesetre rákaptak maguk is a viccre: sokan boldog új évet és a SRI-re nézve szigorúbb szabályozást kívántak a szervezetnek. De volt olyan hozzászóló is, aki valamelyik buli utáni telefonbeszélgetését kérte ki kommentben, mondván, olyan részeg volt, hogy nem emlékszik már kivel, s mit beszélt.

A SRI április 1-jén, bolondok napján is üzent még egy társadalmi célút a Facebookon, azt, hogy „túl sokat lógtok a telefonon”. Az sem tűnt maradéktalanul humorosnak.

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek