Durva szilveszteri bulira készülnek Franciaországban

Szerző: Bakodi Péter
2018.12.31. 09:52

A sárgamellényesek tüntetésekkel köszöntenék az új évet.

Durva szilveszteri bulira készülnek Franciaországban

Óriási rendőri készültség előzi meg az idei szilvesztert Franciaországban. Országszerte 147 ezer egyenruhás lesz szolgálatban.

Az erős hatósági jelenlétet a terrorfenyegetettség magas szintje mellett, az előre be nem jelentett tüntetések nagyfokú valószínűségével indokolta a francia belügyminisztérium.

A tárca félelmei nem alaptalanok, az alulról szerveződő, ellenzéki sárgamellényes mozgalom prominensei napok óta arról nyilatkoznak a francia sajtóban, hogy szilveszterkor is utcára fognak vonulni.

A sárgamellényes mozgalom novemberben jött létre, összefogva az Emmanuel Macron francia elnök politikájával elégedetlen tüntetőket. Az utóbbi hetekben több, néha egészen erőszakos tömegrendezvényt is tartottak, ami végül meghátrálásra késztette az államfőt.

A sárgamellényeseknek azonban nem volt elég Macron visszakozása és 2019-ben is folytatnák a demonstrációkat.

A szilveszteri megmozdulás éppen ezért szimbolikus jelentőséggel bír a mozgalom számára, hisz ezzel megmutathatnák, hogy a tüntetéssorozat még korántsem ért véget.

Az egésszel csak egyetlen hatalmas probléma van. Az előzetes üzengetések szerint a sárgamellényesek korábbi tüntetéseik helyszínén, a Champs-Élysées sugárúton akarnak demonstrálni, pont ott, ahol a hagyományos szilveszteri ünneplést is tartják Párizsban.

A bulizni vágyók és az ellenzéki tüntetők esetleges keveredéséből nem sok jóra lehet számítani.

A párizsi rendőrség éppen ezért egy biztonsági zónát alakít ki a környéken, hogy megakadályozza egy komolyabb rendbontás kialakulását.

Hogy sikerül-e nekik, azt majd a késő esti, vagy a holnapi reggeli hírekből láthatjuk. Már persze akinek lesz kapacitása erre az esti ünneplés közben/után.

FOTÓ: Instagram / Pierre Gély

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek