A magyar sajtó ezen öt csúcsteljesítményéről örökké emlékezünk majd 2018-ra

Szerző: Pintér Bence
2018.12.31. 13:13

Tamás Gáspár Miklós megírta, hogy a momentumosok csak szexelni akarnak; Mága Zoltán újévi koncertjét darabokra szedte egy szakértő; a beszélő fejes tévéműsorokat pedig tizenhárom perc alatt ölte meg az Index három újságírója. Négy remek cikket és egy csodás videót ajánlunk 2018-ból!

A magyar sajtó ezen öt csúcsteljesítményéről örökké emlékezünk majd 2018-ra

Nem csak írjuk az újságot itt az Azonnalinál, hanem olvassuk is. Minden évben akadnak cikkek és videók, amelyek valamiért megragadnak az ember fejében. Kiválogattuk ebből most az öt legemlékezetesebbet.

A gigainterjú Röhrig Gézával

A Saul fia című Oscar-díjas film nyomán igazán híressé váló színész, énekes, költő, író,

Röhrig Géza úgy tűnik tényleg minden volt már, és ha akasztott ember még nem is, fideszes például igen, mondjuk az harminc évvel ezelőtt.

Alig indult be 2018, mikor a 24.hu publikálta a nagyon hosszú interjút, amit vele készített Nagy József és Pető Péter: állami gondozásról, a Saul fiáról, politikáról, és nagyjából mindenről.

+ Jellemző idézet: „Nagy Imréék újratemetése után volt egy hosszú beszélgetésem Krassó Gyuri bácsival. Nagyon megfogott a radikalizmusa. Lehet, naiv vagyok, ám változatlanul úgy vélem, az övé volt a helyes stratégia. Egyedül ez a szent, rokkantnyugdíjas bohóc látott át a teniszütőn.”

TGM nekimegy a Momentumnak

Az 2018-ban hetven éves baloldali gondolkodó, publicista Tamás Gáspár Miklós fiatalokat megszégyenítő lendülettel ontja magából a különféle írásokat több médiumban is: vannak rajongói, vannak gyűlölői, de kevesen vannak, akik csak úgy legyintenek rá.

Az év egyik legszórakoztatóbb szövegében éppenséggel a Momentumnak esett neki a Mércén,

hogy jogosan, vagy jogtalanul, azt döntse el mindenki maga, itt lehet elolvasni. Egyet ne vitassunk el tőle: ritkán lehet olvasni ilyen elegáns anyázást, melynek sorai közül így süt a kéjes élvezet.

+ Jellemző idézet: „A XXI. századi fiatalemberek és fiatalasszonyok – morálfilozófiailag visszaesve a kései római császárkor dekadenciájába – azt hiszik, hogy az egyetlen emberhez méltó állapot a (tág értelemben vett) erotikus boldogság (azaz változatos, örömteli és szeretetteljes szex, család, barátság, vagyis BFF, testi közelség, testi szépség, jó egészség, ritmikus élvezet közhelyzenére, manikűr-pedikűr), ahol minden jó a »szabadidő«, „magánélet«, »szórakozás«, »utazás«, »események« szférájában található, a társadalmasított és uniformizált álszubjektivitásban.”

Phillipp György szétszedi Mága Zoltán koncertjét

Általában március környékén tűnnek fel az első plakátok, amelyek Havasi Balázs, vagy Mága Zoltán újévi koncertjét reklámozzák. Ez már önmagában elég idegesítő, de Pintér Tibor lovasszínházával szemben ezekről csak sejthetem, hogy valójában rendkívül kínos események lehetnek, hiszen ezeken még sosem voltam, a lovasszínházban meg igen.

Phillipp György szerencsére mindenki más helyett is elment Mága Zoltán év végi konertjére tavaly, amiről aztán zseniális beszámolót írt,

ami minden meggyőződésemet visszaigazolta az ilyen jellegű koncertekkel kapcsolatban: kutyaütő giccsparádé, ami még annál is kínosabb, mint azt elképzeltem. A Prae-n lehet elolvasni a kegyetlen kritikát.

+ Jellemző idézet: „Az első pár sorban ülő mintegy 150 honfitársunk a »Do you like the show?« Kérdésre nemlegesen rázta a fejét (mert nem értették a kérdést), David egy őszes urat szólított meg. Talán egyetlenként, aki helyes válaszával biztosította, hogy valamelyest tud angolul. A 'gesztár' kérdezte, mivel foglalkozik, a válasz: »I was the president of Hungary«. (Az Arénában szinte senki nem ismerte fel Schmitt Pált, míg be nem mutatkozott.) Foster elszégyellte magát és eztán inkább a színpadon tartózkodott.”

Demszky Gábor speciális vállfogása

Vannak olyan emberek, akiknek nem kéne visszatérinük a politikába: az elmúlt években nyilvánvalóan kicsit megzakkant Demszky Gábor volt SZDSZ-es budapesti főpolgármester ilyen figura: már Kálmán Olgánál sem nagyon volt rendszeres vendég egyik csatornán sem emlékeim szerint.

Éppen ezért volt üdítő elolvasni a vele készült interjút, amelyben belengette, hogy akár vissza is térthet a politikába.

És ha csak ezt lengette volna be! Nagy József interjúja a 24.hu-n jelent meg, itt lehet elolvasni.

+ Jellemző idézet: „Sok titkom van. Például az, hogy hogyan kell egy nőt elcsábítani. (...) Egyszerű. A nők nagyobb része, már azok, akik hajlandóságot mutatnak az ismerkedésre, hiperérzékenyek az érintésre.Nekem pedig van egy speciális vállfogásom. És ez elég. Még puszi sem kell. És akkor minden megtörténhet.”

Az Index megöli a beszélő fejes tévéműsorokat

Hírcsatorna, politikus, szakértő és újságíró beszélget, de miről? Na, miről? Hát ez az,

általában a nagy semmiről, és ezt legjobban idén az Index Kurvára Egyenes Beszéd című videója mutatta meg,

amelyben a beszélő fejeket alakító Dezső András, Német Tamás és Lengyel-Szabó Péter konkrétan tizenhárom percen keresztül... De nem áruljuk el. Nézze meg mindenki maga a semmitmondás csúcsteljesítményét, mert érdemes: utána soha többet nem akarsz majd hírcsatornát nézni, ez pedig egészséges dolog. Ide be is ágyaztuk, Sas-kabaré helyett is megteszi:

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek