+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2018. december 29. szombat, 10:10
Nagyon sokan látogatják a fasiszta diktátor sírját, a kormány kihantoltatja onnan. Nagyot meccseztek a családdal, de találtak érveket, hogy miért ne hagyják Madrid központjában újratemetni.

Spanyolországban az elmúlt évben nagy volt a huzavona Franco diktátor földi maradványai körül, a család igyekszik ugyanis elérni, hogy Madrid központjában legyen eltemetve. A szocialista kormány pedig ezt nagyon, de nagyon nem szeretné.

 

Az El Pais most azt írja, hogy a kormány megtalálta a módját, hogy megakadályozza a család akarata szerinti újratemetést, azaz kiadtak egy 12 oldalas jelentést, amely arról szól, hogy hogyan veszélyeztetné a közrendet az, ha a diktátor maradványait az Almudena katedrálisban helyeznék el, ahogyan azt a család szeretné.

 

A jelentés szerint az újratemetéssel terrorista akciók végrehajtásának valószínűsége nőne, sőt, mivel

 

a hatóságok nem intézkedhetnek a szent helyeken, elképzelhető lenne, hogy a francoisták és az ellenzők között összecsapások alakulnának ki, az állam meg nem tehetne semmit a helyzet megoldására.

 

Franco jelenleg Madridtól 60 kilométerre nyugszik az Elesettek Völgyének nevezett helyen, több tízezer, a polgárháborúban elhunyt áldozat között. A szocialista kormányfő, Pedro Sanchez már beiktatását követően kijelentette, hogy ki fogják hantolni onnan, tekintve, hogy nagyon sokan látogatják a sírt, főleg november 20-a környékén, a diktátor halálának évfordulóján.

 

A család ellenezte a kihantolást, de nem tehettek semmit, ugyanis a spanyol parlament döntött erről. Akkor rukkoltak elő az ötlettel, hogy márpedig ez esetben a családi kriptában helyezzék a nagypapit nyugalomra, azaz az Almudena katedrálisban.

 

A kormány ekkor munkához látott, hogy ezt megakadályozzák, mondván, hogy

 

egyetlen európai diktátor sem nyugszik még a katedrálisban, nem szeretnének trendet teremteni.

 

Carmen Calvo miniszterelnök-helyettes még a Vatikánba is elutazott, hogy onnan kapjon megerősítést a döntésre nézve. Nem kapott. Pietro Parolin, a pápa jobb kezének számító pap-politikus ugyanis azt mondta, inkább próbáljanak a családdal konszenzusra jutni.

 

A jelentést Sanchez arra fogja használni, hogy visszautasítsa a család kérését. Ennek fényében nem tudni, végül hová fogják temetni a diktátort, a legvalószínűbb, hogy egy köztemetőbe, a felesége mellé.

 

A kormány becslései szerint körülbelül 380 000-en látogatták meg Franco kegyhelyét az Elesettek Völgyében, volt olyan, hogy a diktátor hívei összecsaptak az ellenük kivonult Femen-aktivistákkal is.

 

FOTÓ: Az Elesettek Völgye/Wikipédia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt kérik, hogy halkabb legyen a háttérzene is a járvány alatt.

Míg a választás előtt az egyik legnépszerűbb politikus volt Igor Matovič, a koronavírus-járvány második hulláma és a kormányzása körüli botrányok kikezdték a támogatottságát.

Az olténiai Deveseluban inkább szavaztak egy halottra, mint a másik két jelöltre.

Egyre több a fertőzött, a tesztkapacitásokat nem növeljük, és sajnos egyre többen vesztik életüket a koronavírus miatt. Mutatjuk, hogyan terjed a járvány Magyarországon és a környező országokban.

Köszi, két kommentelő!

Habár a székely fővárosnak nevezett városban ma a magyarok már nincsenek többségben, a román szavazatok felaprózódása miatt Soós Zoltán nagyot tudott nyerni.

A független Nicușor Dan lett Bukarest főpolgármestere. Az exit poll eredmények szerint 47 százalékot szerzett, jelentősen megelőzve a 39 százalékot hozó szocdem Gabriela Fireat.

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Ezt is szerettétek

A tíz, legrövidebb idő alatt helyes megfejtést beküldő versenyző iskolája egy-egy nagy értékű okosbútorral lesz gazdagabb.

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Twitter megosztás Google+ megosztás