+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Kulcsár Árpád
2018. december 29. szombat, 10:10
Nagyon sokan látogatják a fasiszta diktátor sírját, a kormány kihantoltatja onnan. Nagyot meccseztek a családdal, de találtak érveket, hogy miért ne hagyják Madrid központjában újratemetni.

Spanyolországban az elmúlt évben nagy volt a huzavona Franco diktátor földi maradványai körül, a család igyekszik ugyanis elérni, hogy Madrid központjában legyen eltemetve. A szocialista kormány pedig ezt nagyon, de nagyon nem szeretné.

 

Az El Pais most azt írja, hogy a kormány megtalálta a módját, hogy megakadályozza a család akarata szerinti újratemetést, azaz kiadtak egy 12 oldalas jelentést, amely arról szól, hogy hogyan veszélyeztetné a közrendet az, ha a diktátor maradványait az Almudena katedrálisban helyeznék el, ahogyan azt a család szeretné.

 

A jelentés szerint az újratemetéssel terrorista akciók végrehajtásának valószínűsége nőne, sőt, mivel

 

a hatóságok nem intézkedhetnek a szent helyeken, elképzelhető lenne, hogy a francoisták és az ellenzők között összecsapások alakulnának ki, az állam meg nem tehetne semmit a helyzet megoldására.

 

Franco jelenleg Madridtól 60 kilométerre nyugszik az Elesettek Völgyének nevezett helyen, több tízezer, a polgárháborúban elhunyt áldozat között. A szocialista kormányfő, Pedro Sanchez már beiktatását követően kijelentette, hogy ki fogják hantolni onnan, tekintve, hogy nagyon sokan látogatják a sírt, főleg november 20-a környékén, a diktátor halálának évfordulóján.

 

A család ellenezte a kihantolást, de nem tehettek semmit, ugyanis a spanyol parlament döntött erről. Akkor rukkoltak elő az ötlettel, hogy márpedig ez esetben a családi kriptában helyezzék a nagypapit nyugalomra, azaz az Almudena katedrálisban.

 

A kormány ekkor munkához látott, hogy ezt megakadályozzák, mondván, hogy

 

egyetlen európai diktátor sem nyugszik még a katedrálisban, nem szeretnének trendet teremteni.

 

Carmen Calvo miniszterelnök-helyettes még a Vatikánba is elutazott, hogy onnan kapjon megerősítést a döntésre nézve. Nem kapott. Pietro Parolin, a pápa jobb kezének számító pap-politikus ugyanis azt mondta, inkább próbáljanak a családdal konszenzusra jutni.

 

A jelentést Sanchez arra fogja használni, hogy visszautasítsa a család kérését. Ennek fényében nem tudni, végül hová fogják temetni a diktátort, a legvalószínűbb, hogy egy köztemetőbe, a felesége mellé.

 

A kormány becslései szerint körülbelül 380 000-en látogatták meg Franco kegyhelyét az Elesettek Völgyében, volt olyan, hogy a diktátor hívei összecsaptak az ellenük kivonult Femen-aktivistákkal is.

 

FOTÓ: Az Elesettek Völgye/Wikipédia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A jobbikos, de a többi ellenzéki párt által is támogatott Kálló Gergely magabiztos győzelemmel hozta a Fejér megyei 4. választókerületet.

Ha vasárnap, akkor coubhíradó, Feri Poterrel, kézcsókolgató Orbánnal és szürke Bayerrel!

A gyöngyöspatai cigányok kötelező, elitgimiben való továbbtanulását? Magyar György rabosítását? Esetleg a saját lemondását Rácz Zsófi javára?

Marokkó homokkal fedett részében töltöttünk egy éjszakát, ami még a nyilvánvaló kényelmetlenségek és a túlgondolt turistaműsorok ellenére is varázslatos úticél.

Újra itt a Helyzet, az Azonnali heti podcastje, ezúttal az Európai Parlamentből: Deutsch Tamást kérdeztük a Fidesz és európai pártcsaládja, a jobbközép Európai Néppárt sagájáról.

Nem kap elég olajat az oroszoktól, ezért az Európát ellátó Barátság vezetékből csapolna magának Belarusz: tovább folytatódik a Putyin és Lukasenka közti szkander.

A Fidesz által is támogatott Smer már csak hibahatáron belül vezet, jelentősen feljött rá Igor Matovič populista OĽaNO-ja. A magyar indulók közül Bugár orrhosszal vezet, de a másik magyar listát sem szabad leírni.

A hét kérdése

A filmipar legfontosabb díja idén megint robbantott, és a történelem során először nem amerikai film nyerte meg a legjobb filmnek járó szobrot. De te egyet is értesz vele? Egy szavazással eldöntheted!

Azért ide elnéznénk

Február 20-án Szántó Rita filozófus tart előadást az Aurórában, hogyan is használható ma az ókori sztoikus filozófia.

Történelmi diarómák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Könyvbemutató február 18-án, kedden a magyar-szlovén bilateriális kisebbségvédelmi megállapodásról a TK Kisebbségkutató Intézetében.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás