Nem hagyja a spanyol kormány, hogy Francót Madrid központjában temessék el

Szerző: Kulcsár Árpád
2018.12.29. 10:10

Nagyon sokan látogatják a fasiszta diktátor sírját, a kormány kihantoltatja onnan. Nagyot meccseztek a családdal, de találtak érveket, hogy miért ne hagyják Madrid központjában újratemetni.

Nem hagyja a spanyol kormány, hogy Francót Madrid központjában temessék el

Spanyolországban az elmúlt évben nagy volt a huzavona Franco diktátor földi maradványai körül, a család igyekszik ugyanis elérni, hogy Madrid központjában legyen eltemetve. A szocialista kormány pedig ezt nagyon, de nagyon nem szeretné.

Az El Pais most azt írja, hogy a kormány megtalálta a módját, hogy megakadályozza a család akarata szerinti újratemetést, azaz kiadtak egy 12 oldalas jelentést, amely arról szól, hogy hogyan veszélyeztetné a közrendet az, ha a diktátor maradványait az Almudena katedrálisban helyeznék el, ahogyan azt a család szeretné.

A jelentés szerint az újratemetéssel terrorista akciók végrehajtásának valószínűsége nőne, sőt, mivel

a hatóságok nem intézkedhetnek a szent helyeken, elképzelhető lenne, hogy a francoisták és az ellenzők között összecsapások alakulnának ki, az állam meg nem tehetne semmit a helyzet megoldására.

Franco jelenleg Madridtól 60 kilométerre nyugszik az Elesettek Völgyének nevezett helyen, több tízezer, a polgárháborúban elhunyt áldozat között. A szocialista kormányfő, Pedro Sanchez már beiktatását követően kijelentette, hogy ki fogják hantolni onnan, tekintve, hogy nagyon sokan látogatják a sírt, főleg november 20-a környékén, a diktátor halálának évfordulóján.

A család ellenezte a kihantolást, de nem tehettek semmit, ugyanis a spanyol parlament döntött erről. Akkor rukkoltak elő az ötlettel, hogy márpedig ez esetben a családi kriptában helyezzék a nagypapit nyugalomra, azaz az Almudena katedrálisban.

A kormány ekkor munkához látott, hogy ezt megakadályozzák, mondván, hogy

egyetlen európai diktátor sem nyugszik még a katedrálisban, nem szeretnének trendet teremteni.

Carmen Calvo miniszterelnök-helyettes még a Vatikánba is elutazott, hogy onnan kapjon megerősítést a döntésre nézve. Nem kapott. Pietro Parolin, a pápa jobb kezének számító pap-politikus ugyanis azt mondta, inkább próbáljanak a családdal konszenzusra jutni.

A jelentést Sanchez arra fogja használni, hogy visszautasítsa a család kérését. Ennek fényében nem tudni, végül hová fogják temetni a diktátort, a legvalószínűbb, hogy egy köztemetőbe, a felesége mellé.

A kormány becslései szerint körülbelül 380 000-en látogatták meg Franco kegyhelyét az Elesettek Völgyében, volt olyan, hogy a diktátor hívei összecsaptak az ellenük kivonult Femen-aktivistákkal is.

FOTÓ: Az Elesettek Völgye/Wikipédia

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek