+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Zubor Zalán
2018. december 29. szombat, 07:56
Az EP-választás előtt az ellenzéknek tényleg illene végre valamit mondani a Fidesz migrációs napirendje kapcsán is. Mondjuk azt, hogy az EU dublini menekültügyi szabályainak megszüntetésével az illegális migráció is megszűnne, Orbán viszont Dublin, tehát az illegális migráció mellett áll. Lebutított duma? Az, de van benne logika. Megmagyarázzuk!

Ha valaki a fideszes sajtóból próbál informálódni a bevándorlásügy mai állásáról, az valami hasonló képet kaphat: az EU nyugati tagállamai nyakló nélkül fogadnak be mindenkit, aki menekültnek nevezi magát, és rákényszerítenék a déli és keleti tagállamokat, köztük Magyarországot, hogy tegyenek ők is így. A bevándorláspárti országokkal (Franciaország, Németország, Svédország) állnak szemben a bevándorlást elutasító államok, mint Magyarország és Olaszország.

 

Valójában migrációs szempontból az EU-t sokkal inkább fel lehet osztani centrum- és frontországokra.

 

A centrumországok azok, amelyek az EU észak-nyugati belsejében helyezkednek el, és csupa EU tagországgal határosak – Németország, Franciaország, Skandinávia, Benelux-államok. Egyben ezek az országok az EU leggazdagabb államai és a migránsok valódi célpontjai.

 

A frontországok az EU külső határai mentén helyezkednek el: az EU centrumába igyekvő bevándorlók először itt lépnek be az Unió területére. Ide tartozik Olaszország, Görögország és kisebb mértékben Magyarország is.

 

A jelenlegi dublini szabályozás semmiképp nem kedvez az utóbbiaknak.

 

Igazságtalan és nem is működik

 

A dublini rendszer lényege, hogy egy ember az egész EU területén csak egyszer adhat be menedékkérelmet, és csak abban a tagállamban, ahova először belépett. Ezt a kérelmet az a tagállam hatósága bírálja el, ahol azt beadta, az illetőt pedig regisztrálják egy központi adatbázisban, hogy máshol ne adhasson be kérelmet.

 

Ha tehát valaki elindul Szíriából, Törökországon át nyugatra, majd átlépi a görög határt, csak a görög menekültügyi hatóságnál nyújthat be menedékkérelmet.

 

Szintén benyújthatják a kérelmüket azok, akik repülővel érkeztek függetlenül attól, hány országon repültek át. Erre azonban a háborús zónákból érkező, papírokkal nem rendelkező emberek nem képesek, vagyis a legszegényebb migránsok már eleve el sem juthatnak legálisan a centrum országaiba, azaz migránsok valódi célországaiba.

 

Ez persze a gyakorlatban már a 2015-ös válság előtt sem működött igazán. 2014-ben a Magyarországon például több mint 44 ezer fő folyamodott menekültstátuszért, akik közül legalább 35 ezren továbbutaztak nyugatra. Közülük az év végéig alig több mint ezer embert sikerült visszatoloncolni Magyarországra, hogy itt várják meg kérelmük elbírálását. Igaz, ők a célországban továbbra sem kaptak menekültstátuszt, csak még több időt kellett várakozniuk bizonytalan státuszban.

 

Nem csoda, hogy ezért egyre többen választották az illegalitást, hiszen akik el tudták kerülni, hogy regisztrálják őket valamelyik külső tagállamban, azok legálisan adhattak be kérelmet a centrum országaiban – azaz a rendszer gyakorlatilag jutalmazza az illegális migrációt,

 

feltéve, ha elég ügyesen csinálja az ember, a legálist pedig nehezíti.

 

A szabályozás a 2015-ös válság után papíron nem változott, csak azt az országok még kevésbé tartják be. 2015-ben több állam, köztük Németország és Svédország lehetővé tette, hogy már regisztrált menedékkérők újra benyújthassák náluk a kérelmüket, Németország pedig 2017-ben hivatalosan is bejelentette, hogy nem toloncolnak vissza menedékkérőket Magyarországra.

 

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a frontországokon már ne akadnának fent a menedékkérők, akik itt adják be a kérelmüket, továbbra sem tudnak legálisan tovább utazni Nyugat felé. Görögország például ma is több tízezer regisztrált menedékkérőt várakoztat, főként Égei-szigeteki táborokban. Magyarország eleve alig regisztrál kérelmeket, és a regisztrált menedékkérők itt is az EU felé zárt tranzitzónákban várakoznak.

 

Nemcsak Orbán felelőssége

 

Elterjedt szemlélet a baloldalon, hogy Orbánék öncélúan kegyetlenek a menekültekkel, szemben a humánusabb nyugat-európai kormányokkal. Érdemes azonban szem előtt tartani, hogy a nyugat-európai országokat ugyanolyan cinikus politikusok vezetik, mint Magyarországot, akiket az országuk gazdasági érdekei és a saját rövidtávú hatalmi érdekeik vezérelnek.

 

A nyugati vezetők is tisztában vannak vele, hogy a menekültek rövidtávon mindenképpen terhet jelentenek a gazdaságnak, hiszen az állam kell, hogy fizesse az ellátásukat, lakhatásukat.

 

A menekültügy szociális kiadás, amit minden állam minimalizálni szeretne, már amennyire hagyják a választók. Tisztában vannak azzal is, hogy nem áll érdekükben, hogy például Magyarország enyhítsen a menekültpolitikáján, hiszen az itt menedékjogot kapott emberek nagy többsége úgyis továbbmegy hozzájuk a schengeni vízum birtokában.

 

A menekültügy azonban nyugaton politikailag kényesebb ügy, mint nálunk, a lakosság nem támogatná osztatlanul nagyszámú rászoruló elutasítását. Ha viszont ezt megteszik helyettük más tagállamok, a nyugati kormányok megőrizhetik befogadó imázsukat.

 

A görögországi táborokban vagy a magyar tranzitzónákban uralkodó állapotokat szavakban elítélik a nyugati politikusok, és a hozzájuk érkező menedékkérőket már nem küldik ide vissza. De ha akarnák, meg tudnák oldani, hogy több menedékkérő se kerüljön ilyen helyzetbe.  A nyugati vezetők tudják, hogy a menedékkérők kényszerből nyújtották be a kérelmüket Magyarországon vagy Görögországban, mert arra nem volt legális mód, hogy Németországban vagy Belgiumban nyújtsák be.

 

Azt, hogy ennek legális módját mégsem teremtik meg, arra utal, hogy a centrum-országok nem minél több menekültet szeretnének befogadni, hanem amennyire lehet, minimalizálni akarják az országaikba érkező menedékkérők számát

 

anélkül, hogy nekik kelljen kizárniuk őket (vagy legalábbis azt elérni, hogy a legelesettebbek fennakadjanak a frontországokon).

 

Dublin reformja EP-programként

 

A magyar ellenzéknek, ha szeretne ellennarratívát nyújtani az migrációügyben EP-választáson, érdemes lehet zászlóra tűzni a dublini rendelet megszüntetését. Hangsúlyozhatják, hogy

 

a dublini rendelet egy olyan rendszer, ami csak újratermeli az olyan problémákat, mint az illegális migráció. Lebutítva: Dublin kivezetésével megszűnne az illegális migráció, Orbán viszont Dublin, tehát az illegális migráció mellett áll.

 

Azt is hirdethetnék, hogy éppen Dublin leváltása lenne rá a garancia, hogy biztos nem toloncolnak vissza Magyarországra menedékkérőket. Bírálhatnák emellett a nyugati kormányok képmutató hozzáállását, és javasolhatnák, hogy ezek vállalják fel nyíltan, hogy csak korlátozott számú menekültet fogadnának be, például hirdessenek ki kvótákat arra nézve, évente legfeljebb hány embernek adnak menekültstátuszt.

 

Felvethetik azt is, hogy a menekültügy alapvetően a nyugati tagállamok felelőssége, nem a frontországoké, hogy a migránsok nem itt, hanem nyugaton szeretnének élni, ezért a nyugati államoknak kell eldönteni, befogadják-e őket, vagy nem, nem a magyar bevándorlásügyi szerveknek. Ha demagógok akarnak lenni, azzal is érvelhetnek, hogy a centrum-államoknak nagyobb a felelőssége az olyan problémákban, amik a menedékkérőket útnak indítják (közel-keleti proxy-háborúk, klímaváltozás). 

 

A dublini rendelet kritikája azért is lehet jó téma, mert ez felszínre hozhatja az európai populista pártok közötti ellentmondásokat. Az olasz kormány például egyértelműen a dublini egyezmény ellen van, beleértve Matteo Salvini is, akit bár Orbán szövetségesének neveznek, az EU-s menekültügyi rendszer terén valójában vele teljesen ellentétes álláspontot képvisel.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Főleg a francia Európa-tervekkel kritikusabb kisebb országok támogatnák az osztrák kancellárt lapértesülések szerint. Kurz számára a brüsszeli karrier kiút lehet az osztrák belpolitikából is.

Az amerikai céggel dózisonkénti 23,20 eurós szerződést köthet az Európai Bizottság 2021 decemberétől 2023-ig.

A kormányinfón kiderült az is, hogy augusztusig se koncertre, se szállodába nem mehet az, akinek nincs védettségi igazolványa, és hogy hogyan pótolja a kormány az önkormányzatokat a kieső hipa-bevételek miatt.

Szakértők és aktivisták írtak egy törvényjavaslatot, az ellenzék közösen beadta a parlamentben, a kormány meg szép csendben rendeletbe is foglalta azt. Ritka jelenség ez Magyarországon.

Az újranyitó szolgáltatások csak a védettségi igazolványokkal rendelkezők számára hozzáférhetőek.

A nemzetközi helyzet fokozódik Jersey Bailiffség körül. A brexit utáni időkben is az egyik legnagyobb problémát továbbra is a halászat adja.

A politikusokat egy zárva tartó klubnál fényképezték le, ahol éjszakába nyúlóan tartózkodtak. Munkamegbeszélésük volt, ketten közülük lemondtak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás