Dák farkasos logóval támad január egytől a román EU-elnökség. Juncker meg beszólt neki

Szerző: Kulcsár Árpád
2018.12.29. 14:59

Az Európai Bizottság elnöke keményen odamondott a románoknak, akik két nap múlva már elnökölni fogják az EU-t.

Dák farkasos logóval támad január egytől a román EU-elnökség. Juncker meg beszólt neki

Keményen beszólt Romániának Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke egy, a Die Welt am Sonntagnak adott interjújában, ahol azt mondta, hogy nem biztos abban, hogy a bukaresti kormány teljes tudatában van annak, mit jelent hat hónapon át vezetni az Európai Uniót. (Az interjúban Juncker hangot adott annak a véleményének is, hogy a Fideszt már tényleg ideje kizárni az Európai Néppártból is, ám amikor benyújtott egy erről szóló indítványt a jobbközép pártcsalád elé, azt leszavazták, közölte a politikus.)

Szerinte technikailag ugyan nagyon jól felkészült Románia az Európai Unió Tanácsának soros elnökségének való ellátására, de

a román kormány nem értette meg maradéktalanul, hogy mit jelent az EU-országok vezetése.

Jean-Claude Juncker úgy véli, a Romániában dúló politikai vita arra engedhet következtetni, hogy az ország jelenleg „nem képez egységes entitást”, s ilyen körülmények között nem szerencsés, hogy pont Európa egységét kellene népszerűsíteni.

A lapnak adott Juncker-nyilatkozatot a dpa német hírügynökség is szemlézte, felemlegetve, hogy Románia legerősebb politikusa, a Szociáldemokrata Pártot (PSD) vezető Liviu Dragnea egy választási csalás miatt rá kirótt, felfüggesztett börtönbüntetésről szóló ítélet miatt nem lehetett az ország miniszterelnöke, így ezt a tisztséget jelenleg a Dragnea bábjának tekintett Viorica Dăncilă tölti be. A hírügynökség hozzáteszi még, hogy Románia – a szomszédos Bulgáriával együtt – 2007-ben csatlakozott az Európai Unióhoz, és azóta Brüsszel mindkét országot megfigyelés alatt tartja a jogállamiság elveinek be nem tartása és az igen elterjedt korrupció miatt.

Mindeközben már lehet böngészni a soros román elnökség honlapját, éppen szombaton jelentették be, ezen megtalálható a témával kapcsolatos minden fontos információ román, angol és francia nyelven. Bár a végleges program csak január 15-től lesz nyilvános, már most sok böngészni való van, addig is, míg két nap múlva el nem kezdődik az elnökség.

A legfeltűnőbb például az elnökség logója, amely a dák farkast akarja ábrázolni, csak az a baj, hogy a románokon kívül a kutya sem fogja érteni (na jó, az Azonnali olvasói most már igen). De például nem értette a román szenátus elnöke, Călin Popescu-Tăriceanu sem, amikor először látta. Kicsit jogos hát az aggodalom, majd magyarázhatják fél éven keresztül az európai kollégáknak, már ha azokat érdekelni fogja, miközben új EU-választás lesz, és tartanak EU-csúcsot is, éppen Romániában, Nagyszebenben, meg aztán elvileg megtörténik a brexit is.

Szóval lehet, hogy érdemes lett volna megfontolni az ellenzéki Mentsétek meg Romániát (USR) párt javaslatát, hogy Brâncuși Végtelen oszlopa legyen a jelkép. Más kérdés, hogy amit Brâncuși-sal leművel Románia, az sem egy szép történet.

Constantin Brâncuși Végtelen oszlopa Zsílvásárhelyen (Târgu Jiu)

A képviselőház és a szenátus állandó bizottságának ülésén, ahol jót veszekedtek a szimbólumon, Cseke Attila RMDSZ-es szenátor azt mondta, legközelebb inkább

hagyják a magyarokat, hogy kiválasszák Románia jelképét, úgy ugyanis minden rendben lesz.

Mindenesetre január 1-től nagyon érdemes az EU-elnökséget figyelni, már csak azért is, mert várhatóan Klaus Johannis államfő mindent meg fog tenni, hogy nemzetközi vizeken is ócsárolhassa az általa gyakran csak nemes egyszerűséggel bűnözőbandának nevezett román kormányt.

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek