Sok boldogságot, egészséget, minden jót kívánnak az ortodox belgrádiak a katolikus horvátoknak karácsonyra

Szerző: Techet Péter
2018.12.25. 07:57

A szeretet ünnepén újra összeáll kicsit Jugoszlávia is.

Sok boldogságot, egészséget, minden jót kívánnak az ortodox belgrádiak a katolikus horvátoknak karácsonyra

A belgrádi Blic bulvárnapilap – amint arról a horvát Index.hr beszámolt – több járókelőt is megkérdezett arról Szerbia fővárosában, hogy mit kívánnak a horvátoknak. A katolikus szomszéd, akivel ugyanazt a nyelvet beszélik, de a kilencvenes években háborúban álltak, most ünnepli a karácsonyt, míg a belgrádiak ortodox vallásúként csak vízkeresztkor.

A válaszok kizárólag pozitívak és kedvesek voltak.

„Mi mégiscsak egy szláv nép vagyunk” – mondta az egyik megkérdezett. Egy másik belgrádi fiatal pedig rávágta: „Szeretem a horvátokat, ők a testvéreink.”

Egy jól öltözött férfi szerint, mindegy, hogy ki katolikus vagy ortodox, „mi egy keresztény civilizáció vagyunk”.

Egy fiatal nő a videóban arról beszél, hogy ő az isztriai Pulában (Pólában) él eleve, a papája maradt Belgrádban, azaz számukra természetes a szerb-horvát barátság. Egy idős hölgy szerint a horvát és a szerb nép jó szomszédok, „éljünk szépen, legyen béke”. Egy jól öltözött idősebb högy pedig egyszerűen a dalmát bakalar in bianco halételt ajánlotta mint a horvátok iránti szeretet legjobb útját.

A hölgy „békét, egészséget és sok-sok szeretetet” kívánt a horvátoknak Belgrádból. Szerinte „Horvátország a világ legszebb helye”.
Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek