A Néppártból többen is a Fideszt okolják majd a rossz EP-választási szereplésért – Csáky Pál az Azonnalinak

Szerző: Bukovics Martin
2018.12.22. 14:27

Az Európai Néppárt vezetői mindent megtesznek azért, hogy benntartsák a Fideszt a Néppártban, de a jövő májusi EP-választásokat is meg akarják nyerni. Ha egyes tagpártok mégis rosszul szerepelnek az EP-választáson, azért valószínűleg a Fideszt fogják okolni, mondja az Azonnalinak az MKP-s Csáky Pál, aki továbbra is ragaszkodik hozzá, hogy Orbán Viktor, valamint a Néppárt elnöke és frakcióvezetője megállapodtak, hogy májusig nem nyírják egymást.

A Néppártból többen is a Fideszt okolják majd a rossz EP-választási szereplésért – Csáky Pál az Azonnalinak

Manfred Weber, az Európai Néppárt EP-választási csúcsjelöltje nemrég egy strasbourgi sajtótájékoztatón cáfolta azt, amit Csáky Pál, a felvidéki Magyar Közösség Pártjának szintén néppárti EP-képviselője állított a Magyar Hangnak adott interjújában, miszerint Weber, Orbán Viktor és Joseph Daul Néppárt-elnök megállapodtak abban, hogy az EP-választásig mindenki visszafogja magát, és nem lesz téma a magyar kormánypárt EPP-tagsága. „Nem volt ilyen megállapodás vagy megbeszélés” – jelentette ki kategorikusan Weber, majd hozzátette, hogy a Sargentini-jelentés megszavazása után nem éppen jó hangulatban telt el az első találkozójuk a Fidesszel.

Az Azonnali e-mailben kérdezte minderről Csáky Pált.

+ + +

Ön honnan értesült a Daul-Weber-Orbán megállapodásról, mi alapján állította, hogy volt?

A Néppártban beszámoltak róla, és némi információ meg is jelent a médiában. Például a Pesti Srácokon.

Tapasztal-e olyasmit Néppárton belül, ami arra utal, hogy van egy háttérdeal a néppárti vezetés és a Fidesz között?

A Néppárt vezetői láthatóan mindent megtesznek azért, hogy a Fideszt bent tartsák a Néppártban.

Helsinki előtt nagyon profi módon kezelték a kérdést. A Néppárt nyerni akar a jövő évi európai parlamenti választáson, s érzi felelősségét Európa jövőjéért. Ezért csökkenteni igyekszik minden belső feszültséget.

Hogyan illeszthető ebbe bele a weberi vörös vonalak átlépése a magyar kormány által, legutóbb épp a CEU Bécsbe költözése?

Erről bizonyára Weber és Daul urakat kellene megkérdezni, bár Weber az EP-ben a Sargentini-jelentésről szóló szavazáskor véleményt nyilvánított.

Van-e bármiféle iránymutatása, kommunikációs irányvonala a Néppártnak arról, hogyan bánjon a Fidesszel, mit mondjon a pártról az EP-kampányban egy EPP-beli megszólaló nyilvánosan?

Én nem tudok ilyesmiről, és szerintem nincs ilyen. Azt viszont nagyon valószínűnek tartom, hogy az északi tagpártok a kampányukban többször is elmondják majd a véleményüket erről a témáról is, s

azt is előre valószínűsítem, hogy több EPP-tagpárt az EP-választáson elért rosszabb eredményükért majd a Fideszt fogja okolni.

Ön személyesen hogyan látja: mekkora az esély arra, hogy a Fidesz a Néppártban marad az EP-választást követően?

A néppárti tagságnak komoly előnye van minden párt, így a Fidesz számára is. Részt venni az EP legnagyobb frakciójának munkájában komoly politikai előny az európai politikai porondon. Az a lehetőség, hogy közvetlenül lehet közölni az érveket a kollégákkal, pótolhatatlan előnyt jelent.

Ugyanígy fontos előny a miniszterelnök számára, hogy minden EU-csúcs előtt egy asztalnál ülhet Európa legbefolyásosabb vezetőivel, köztük a német kancellárral, s egyeztethetik véleményüket, illetve mindenki első kézből informálhatja társait az egyes témákkal kapcsolatos véleményéről. Úgy tapasztalom, hogy a Fidesz pontosan érzékeli ezeket az előnyöket, s Helsinki előtt nagy energiákat fektettek abba, hogy a Fidesz tagsága ne legyen téma a kongresszuson. Ezen a téren sikerrel is jártak, s a Helsinkiben elfogadott dokumentum ezt pontosan visszatükrözi.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik budapesti parlamenti frakcióvezetője azt nyilatkozta nemrég az Azonnalinak, hogy a Néppárt-frakció szét fog esni az EP-választást követően. Ön hogyan látja ezt, erre mekkora az esély, és van-e/lesz-e ebben szerepe Orbán Viktornak és a Fidesznek?

A képviselő úrnak joga van a saját véleményre, ám megjegyezném, hogy több hasonló spekuláció is napvilágot látott az EP-választások utáni erőátcsoportosulásokról. Sokan Macron jövőben létrehozandó jobboldali-liberális európai platformjáról is vizionálnak, ahová elmehetnének EPP tagpártok is, másokat az a kérdés izgat, mi lesz a konzervatív platform sorsa a britek kiválása után. Többek szerint

az ECR maradványa feldúsítva esetleges EPP-ből kivált pártokkal egy új, keményebb politikát megvalósító jobboldali frakciót hozhat létre.

Én úgy gondolom, meg kell várni a választások eredményét, minden konkrét lépés annak fényében tehető majd meg. Szerintem az Európai Néppárt a választások utáni EP legerősebb pártja marad, s már most valószínűsíthető, hogy együtt fog működni a szocialistákkal a választások után is. Ezt az együttműködést az is motiválja majd, hogy vélhetően úgy a jobb-, mint a baloldalon több szélsőséges képviselő fog bejutni az EP-be – bár szerintem messze nem annyi, mint a mostani katasztrófa-forgatókönyvek feltételezik. A magam részéről tehát azt tudom tanácsolni minden politikusnak: maradjunk szerények, s lássuk be, őfelsége, a polgár dönt majd jövő májusban.

Ha még több hírt olvasnál az EP-ről, ez a link neked szól!

FOTÓ: Csáky Pál / Facebook

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek