Nem jött össze a román ellenzéknek a kormánybuktatás

Szerző: Illés Gergő
2018.12.21. 09:04

Bár korábban az ellenzék az RMDSZ-t hibáztatta a bizalmatlansági indítvány várható sikertelensége miatt, nem rajtuk múlott a kormánybuktatás. Viorica Dăncilă miniszterelnök pedig nem mond le, szerinte Románia „a jó úton jár”.

Nem jött össze a román ellenzéknek a kormánybuktatás

Túlélte a román szociáldemokrata kormány az ellene indított bizalmatlansági szavazást - írja az Euractiv. A december 20-ára időzített szavazás épp Románia Európai Tanács-beli elnöksége előtt történt.

A sikeresség közelében sem volt

A közbeszédet már 2017 eleje óta dominálja a nevében szociáldemokrata PSD-kormány által végrehajtott, rendkívül ellentmondásos igazságügyi reform témája. Az ellenzék többek között attól tartott, hogy a reform elmozdítani az országot a demokratikus értékektől, ennek megfelelően az elmúlt másfél évben óriási kormányellenes tüntetésekre is sor került az országban.

A PSD elnökét, Liviu Dragneát már korábban felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték egy választási csalási ügyben: az akkor még csak regionális fejlesztési miniszter Dragnea kenőpénzekkel és hamis szavazólapokkal próbált megfordítani egy 2012-es népszavazást fő riválisa, Traian Basescu ellen. Dragnea, aki emiatt nem is lehetett miniszterelnök, Viorica Dăncilă kormányánál azért lobbizik, hogy az további igazságügyi változtatásokat is eszközöljön, például, hogy

sürgősségi rendeletekben amnesztiát adhasson bizonyos elítélt személyek számára.

Ezen javaslatot lényegi hatásvizsgálatok nélkül, és a szakszervezetek és az üzleti szféra figyelmen kívül hagyásával fogadták el.

Dan Barna, a liberális ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség elnöke azt nyilatkozta, „Dragnea és Dăncilă minden hatalomban töltött órája kockázat Románia számára”. Barna szerint a bizalmatlansági indítvány ezért nem is a politikai nézetkülönbségekről, hanem „a gyermekeink jövőjéről” szólt.

Ugyanakkor az indítvány a sikeresség közelébe sem jutott: csupán 161 képviselő nyomott igent a bizalmatlansági szavazáson, miközben az alkotmány alapján ennek sikeréhez 50 százalék plusz egy képviselő, vagyis 233 szavazat szükséges.

Nem az RMDSZ-en múlt

A szavazás előtt az ellenzék az RMDSZ-re mutogatott annak várható sikertelensége miatt, ám a Romániai Magyar Demokrata Szövetség azzal érvelt, hogy hiába nem elégedettek a kormány munkájával, az ellenzék nem kínál alternatívát, és nem látni, mit csinálnának hatalomra kerülésük esetén. Végül nem is az ő harminc képviselőjükön és szenátorukon dőlt el a kormánybuktatás, ahogy Kelemen Hunor RMDSZ-elnök jósolta, még az ő szavazataikkal is több mint 40 további voksra lett volna szükség.

„Nincs miniszterelnök-jelölt és kormányprogram, az (esetleges) főbb miniszterek nevei sem ismertek. Az ellenzék szándéka nem komoly. A jelenlegi kormánykoalíció teljesítményével sem értünk egyet ugyanakkor: kritikáinkat minden egyes alkalommal elmondtuk, ahogyan a holnapi vita alkalmával is megfogalmazzuk” – magyarázta az RMDSZ elnöke.

Dăncilă miniszterelnök arról beszélt, nem fontolgatja lemondását, mivel „Románia a jó úton jár, a románok pedig értékelik a kormány munkáját.

Kedden a kormány egyébként további döntéseket is hozott: jövő januártól bankadót vetnek ki, forgalmi adót vezetnek be az energiaügyi és telekommunikációs cégekre, ársapka alapú szabályozást vezetnek be a gázolaj árára, valamint lehetővé teszik az állampolgároknak, hogy azok kilépjenek az eddig kötelező magánnyugdíjpénztári rendszerből.

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Cikkek a témában

Van még itt cikk a témában

Kommentek