Az emberek háromnegyede szerint rosszabb lesz dolgozni a túlóratörvény miatt

Szerző: Kulcsár Árpád
2018.12.21. 15:46

A Publicus Intézet felmérte: nem nagyon ért egyet ebben a kérdésben a Fidesszel a lakosság.

Az emberek háromnegyede szerint rosszabb lesz dolgozni a túlóratörvény miatt

A lakosság döntő többsége, 76 százaléka gondolja úgy, hogy semmi kivetnivaló nincs abban, hogy emberek tüntetnek a munka törvénykönyvének módosítása miatt. Mindez a Publicus Intézetnek, a Népszava megrendelésére készült közvélemény-kutatásából derül ki, minthogy az is, hogy a diplomások azok, akik legkevésbé értenek egyet a tüntetésekkel.

A magyar lakosságnak 92 százaléka van tisztában azzal, hogy megváltoztak a túlórával kapcsolatos jogszabályok, ám megoszlik a véleményük abban, hogy jobb, vagy rosszabb lett most nekik. 

A megkérdezettek 66 százaléka nem ért egyet azzal, amit a Fidesz mond, azaz, hogy a 400 órásra emelt túlórakeret jó lehetőség lenne arra, hogy az emberek jobban keressenek.

A válaszadók háromnegyede (74 százalék) szerint elsősorban azért alakult ki a munkaerőhiány, mert sokan mentek ki külföldre dolgozni, míg 7 százalék szerint azért, mert annyira szárnyal a gazdaság, további 12 százalék úgy gondolja, hogy mindkét ok érdemi.

Minden vizsgált társadalmi csoport eképpen gondolkodik, legkevésbé a Fidesz-szavazók látják oknak a kivándorlást (57 százalék), leginkább pedig az MSZP- és a Jobbik-szavazók (97 és 92 százalék). A Fidesz-szavazók negyede (24 százalék) szerint a gazdaság teljesítménye az elsődleges ok, míg az MSZP- és a Jobbik-szavazók ezt egyáltalán nem említették (0, 0 százalék).

A válaszadók abból a szempontból viszonylag optimisták abban a tekintetben, hogy a munkaadók alkalmazni fogják-e rajtuk a törvényeket (26 százalék) mondja azt, hogy várható, hogy a munkaadó a jelenleginél több túlórát fog elrendelni. Leginkább a legfeljebb nyolc általánost és a szakmunkást végzettek mondják ezt (42 és 30 százalék), illetve a kereskedelemben és az iparban dolgozók tartanak ettől (31 és 28 százalék).

Ezzel párhuzamosan a megkérdezettek 71 százaléka gondolja úgy, hogy növekedik a törvénymódosítás következtében a dolgozók kiszolgáltatottsága. Az emberek többsége azt sem hiszi el, hogy a munkaerőhiányt enyhítenék a nemrégiben elfogadott változtatások, legalábbis 63 százalék nem ért egyet ezzel a kijelentéssel.

A felmérésből az is kiderül, hogy mely munkavállalói ágazatokban legnagyobb az elutasítottság: ebben a mezőnyben a mezőgazdasági dolgozók vezetnek, nekik 88 százaléka mondja, hogy nem ért egyet, az iparban és szolgáltatásban dolgozóknak 81 százaléka, a kereskedelmi alkalmazottaknak pedig 63 százaléka.

Ha érdekel, mi igaz, és mi nem a rabszolgatörvény körül kialakult vitában, van neked egy tisztázó cikkünk!

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek