Ki fogja így a sárgamellényeseket verni? A francia rendőrök is sztrájkra készülnek

Szerző: Kulcsár Árpád
2018.12.20. 09:36

A sárgamellényes tüntetés mellett most itt van a kékmellényes tüntetés is.

Ki fogja így a sárgamellényeseket verni? A francia rendőrök is sztrájkra készülnek

Egy hónapnyi intenzív munka után, ahol a sárgamellényes tüntetéseket biztosították, úgy tűnik a francia rendőrség is kezd besokallni, és sztrájkra készül.

A szakszervezetek ugyanis több, elégedetlenséget kifejező akciót jelentettek már be, többen már általános sztrájkot is kilátásba helyeztek.

A rendőrök elégedetlenek a munkakörülményekkel, azaz, például azért, hogy a tüntetések miatti túlóráikat nem fizették még ki nekik, valamint azt is fájlalják, hogy jövőre a kormány megvágta a rendfenntartó erők költségvetését.

Alenaxdre Langlois, a VIGI független rendőri szakszervezet vezetője az RFI-nek elkeserítő állapotokról számolt be. Bár a belügyminisztérium megígérte, hogy a rendőri túlórák és a „kiváló munka” jutalmazásaként a rendőrök 300 eurós bónuszt fognak kapni, a szakszervezeti vezető szerint nem lehet ígéretekre alapozva dolgozni.

Langlois szerint jelenleg 25 millió kifizetetlen munkaóra összegével tartozik a rendőrségnek az állam, sőt,

van olyan kollégája, aki egymaga tizenötezer kifizetetlen túlórával bír, azaz több, mint tíz évet ingyen dolgozott az államnak.

Szerinte a beígért 300 euró nem nagyon fog változtatni a mindennapok gyakorlatán a rendőrök számára, és annyira súlyos a helyzet, hogy mióta Chritosphe Castaner a belügyminiszter (két hónapja iktatták be), már kilenc rendőr követett el öngyilkosságot.

Castaner nemrég találkozott a három fő szakszervezet vezetőjével, és megígérte, hogy ki fognak fizetni 275 millió eurót. Azt azonban nem tudta megmondani, hogy mikor.

Ennek hatására szerdán sok rendőrőrs beszüntette a munkát, csak a sürgős esetekhez szálltak ki, csütörtökön pedig megtartják Párizs nyolcadik kerületi örse előtt a „kékmellényes tüntetést”, szombaton pedig egy még nagyobbat, itt a három szakszervezet közösen fogja képviseltetni magát.

Mindeközben több olyan videó is kering az interneten, melyek a rendőrök általi brutalitásról számolnak be.  Az lemúlt hetekben többször is összecsaptak a sárgamellényesekkel, több halálos áldozata is volt az eseményeknek már, és több száz tüntető került őrizetbe.

FOTÓ: Wikimedia Commons

Kulcsár Árpád
Kulcsár Árpád az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek