Olasz jobbos napilap: Orbán úgy bánik Magyarországgal, mint Édes Annával az őt megerőszakoló háziura

Szerző: Techet Péter
2018.12.19. 18:47

Az Il Foglio napilap az Édes Anna olasz fordításának megjelenésének kapcsán gondolkodik az akkori és a mai Magyarország közötti hasonlóságokról – az urak és cselédek országáról.

Olasz jobbos napilap: Orbán úgy bánik Magyarországgal, mint Édes Annával az őt megerőszakoló háziura

Nemrég jelent meg olasz fordításban Kosztolányi Dezső Édes Annája. Ennek kapcsán a jobboldali (berlusconista, iszlámellenes, cionista, de a jelenlegi római kormánnyal szemben felettébb kritikus) napilap, az Il Foglio aktuálpolitizáló recenziót közölt:

„Orbán megvadult Magyarországa, amely annyira hasonlít Édes Annára.” A szerző szerint a mai Magyarország Édes Annaként él és szenved csendben az uraktól – de mintha lassan mégis megvadulna a sok megaláztatástól.

„Európa édes szíve lázad” – kezdi Simonetta Sciandivasci, a fiatal római irodalmár-újságíró a cikkét, utalva a budapesti tüntetésekre. Szerinte a mai lázadó Magyarország, amely oly sokáig tűrt, Édes Anna sorsához hasonlatos.

Ezután a szerző leírja az Édes Anna történetét, amely részletekben 1926-ban már megjelent Olaszországban, de teljes egészében csak most jött ki az Anfora kiadónál. A most megjelent könyv utószavában Antonella Cilento azt írja, hogy Magyarország „egy olyan világ, ahol megesznek, ha étvágygerjesztő vagy, és a társadalmi szabály által előírt közömbösségben mindenki felfal mindenkit“.

Majd Simonetta Sciandivasci egy aktuális párhuzamot húz:

ahogy Vizy úr nem vette emberszámba se Édes Annát, és ezért tudta lelkiismeretlenül elcsábítani, úgy csábította el Orbán „az édes/jámbor magyarokat”, és azt hitte, már mindenre hajlandók lesznek, még „egy olyan törvényre is, amely rabszolgákká teszi őket, és amely felfalja a népet”.

Orbán, aki eddig nagyon jól megtestesítette a szerző szerint a magyarok vágyait és identitáskeresését, elárulta az országot, elárulta a magyaroknak tett ígéretét: nem új identitást adott nekik, amit vártak, hanem megalázta őket, mint Vizy Édes Annát. Ez „egy olyan hiba, amit nehéz megbocsátani, különösen egy olyan nép esetében [mint a magyar], amely a népszavazás eszméjéhez annyira hű”.

De mi ez az Il Foglio egyáltalán?

Az Il Foglio Olaszország egyik legbefolyásosabb napilapja – nem a példányszáma, hanem az alapító személye, Giuliano Ferrara miatt.

A napi harmincezer példányban elkelt újság, amely nagy hangsúlyt fektet a klasszikus műveltséget igénylő témákra (a több oldalas operakritikák sem ritkák) politikailag nehezen leírható: Berlusconi híve a kezdetektől, ma is jobboldali, egyre iszlámellenesebb, Izrael-pártibb, de közben a mai római kormányt – főleg annak primitív stílusa miatt – egyfajta konzervatív elitizmusból megveti.

Az újságot 1996-ban az addigi szocialista politikus, értelmiségi, Giuliano Ferrara alapította, aki Berlusconi Forza Italiájának lett az egyik szürke eminenciása. A kommunista nagypolgári családból származó Ferrara, aki papája tudósítói munkája miatt Moszkvában töltötte gyerekkorát, 1996-ban Berlusconi minisztere lett, és

gyakorlatilag a berlusconizmus ideológiai védelmére jött ekkor létre az Il Foglio.

A hatalmas étvágyára büszke és magát „vallásos ateistának” tartó újságíró és a Forza Italia-elnök Berlusconi a mai napig jó viszonyban vannak.

Ferrara az utóbbi időkben iszlámkritikus, a homoszexualitást természetellenes aberrációnak tartó, illetce radikális abortuszellenes véleményeivel, valamint Matteo Salvini szélsőjobboldali politikájának bírálójaként hallat magáról – az Il Foglio-t azonban már nem ő irányítja.

A lap – és maga Ferrara is – Magyarországgal sokszor – és a nyugati lapok sokszor felületes, klissészerű cikkeivel ellentétben elég alapos elemzésekben – foglalkozik.

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek