Annegret Kramp-Karrenbauer lett az idei Miss Homofóbia

Szerző: Techet Péter
2018.12.19. 16:04

A CDU új elnökére a németországi meleglobbi azért dühös, mert a gyakorló katolikus politikusnő a melegházasság elleni véleményét ma is fenntartja.

Annegret Kramp-Karrenbauer lett az idei Miss Homofóbia

Az Enough is Enough német melegjogi szervezet idén negyedik alkalommal szavaztatta meg az internet meleg népét arról, hogy szerintük ki volt az év homofóbja.

Idén a titulusért a CDU új elnöke mellett az AfD amúgy leszbikus frakcióvezetője, a nemrég illegális pártfinanszírozási botrányba keveredett Alice Weidel, az FPÖ-közeli osztrák slágerénekes Andreas Gabalier, Ferenc pápa és az AfD parlamenti képviselője, Nicola Höchst versenyzett – persze akaratuk és tudtuk nélkül. Höchst Magyarországon kevéssé ismert, ő a melegközösség gyűlöletét azza vívta ki, hogy keményen felszólalt a „harmadik nem” lehetősége ellen – szó szerint azt mondta:

„ha kettőnél több nem van, akkor én meg egy szivárványt fingó, rózsaszín, csillógó egyszarvú vagyok“.

Az Enough is Enough internetes szavazásán több mint tizenkétezren vettek részt, az év homfóbja címet pedig magasan Annegret Kramp-Karrenbauer CDU-vezér nyerte el. Több mint negyvenöt százalék őt tartotta a 2018-as év legmelegellenesebb közéleti szereplőjének, a második helyezett AfD-frakcióvezető, Alice Weidel még húsz százalékot se ért el.

Miért utálja a melegek egy része ennyire a CDU új elnökét?

Az Enough is Enough indoklása szerint AKK az idei CDU elnökválasztási kampányban – amelyben amúgy az egyik ellenfele a radikális konzervatív Jens Spahn maga is meleg – „játékszerként” vetette be a melegházasság kérdését, amit pedig pártjának többsége is megszavazott tavaly. (Merkel maga amúgy ellene voksolt, de engedte, hogy a CDU/CSU frakció jó harmadának támogatásával a baloldal és a liberálisok által eleve helyeselt melegházasság átmenjen a Bundestagon.)

AKK a CDU elnökségért folytatott kampányban is többször megerősítette, hogy továbbra is ellene van a melegházasságnak, az ugyanis szerinte a társadalmi alapokat „roncsolja”, és megnyitja az utat a többnejűség vagy a vérfertőzés legalizálása előtt is.

Miközben a meleglobbi élesen tiltakozott AKK ellen, a queer szcéna, amely eleve ellenez mindenfajta klasszikus családmodellt, kiállt AKK mellett. Szerintük ugyanis álszent dolog a melegek részéről egyrészről kétségbe vonni a konzervatív társadalom- és családképet, de közben az egyik legkonzervatívabb intézmény, a házasság lehetősége mellett kardoskodni.

A queer szcéna nem azt akarja, hogy a melegek előtt is nyíljanak meg az eddigi normatív terek – így például a család, a házasság –, hanem ők eleve ellenzik ezeket a normákat.

Sajátos módon így összetalálkozik AKK konzervativizmusa és a queerek anarchizmusa, ők ugyanis szintén nem akarnak melegházasságot

– igaz, nem azért, amiért AKK (a heteronormatív házasság védelmében), hanem a házasság egészének felszámolása miatt. Úgy vélik, azzal, hogy a melegek a melegházasságot követelik, maguk is hozzájárulnak a házasság intézményének és fontosságának fenntartásához.

Társadalompolitikailag konzervatívabb CDU jön

Ráadásul a homoszexualitás elutasítása sem feltétlenül csak konzervatív alapállásból lehetséges – maga Adorno is azt írta 1944-es Minima Moraliájában, hogy „a homoszexualitás és a totalitás összetartozik”. Ő a liberális társadalmat látta veszélyben a homoszexualitás esetleges terjedése miatt.

A CDU-n belüli melegtagozat (LSU) amúgy AKK-val elégedett, gratuláltak is neki az elnökké választásához.

Tény persze, hogy a Merkel örökségéért zajló harcban AKK – noha kívülről ő tűnt a merkelistának – igazából az értékkonzervatív profiljával kampányolt a yuppie-konzervatív Jens Spahn és a neoliberális Friedrich Merz ellen. AKK számára azonban az értékkonzervativizmusba,

a CDU által mindig alapelvként emlegetett „keresztény emberképbe” a humanista menekültpolitika vagy a szociális piacgazdaság is beletartozik – ahogy persze a melegházasság elvetése is.

AKK nyilatkozatai melegházasság témájaban azt mutatják: a Saar-vidéki politikus Merkellel ellentétben kész harcosabbnak mutatkozni társadalompolitikai vitákban.

FOTÓ: Bernd Erntl / blu.fm

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek