Szexistának tartott plakát verte ki a biztosítékot Ausztriában

Szerző: Bakodi Péter
2018.12.18. 19:25

Egy meztelen nőt ábrázoló festménnyel reklámozták a semmeringi alpesi sí világkupát.

Szexistának tartott plakát verte ki a biztosítékot Ausztriában

Hatalmas felháborodást okozott Ausztriában a december 28-29 között a semmeringi lejtőkön tartandó alpesi sí világkupát népszerűsítő reklám, mely középpontjában egy sífelszerelésben lévő meztelen nő áll.

A lavinát Nicola Werdenigg egykori osztrák olimpikon indította el a Twitteren, miután elhibázottnak és szexistának nevezte a plakátot.

A 70-es években aktív Werdenigg a #metoo kampány hatására tavaly ősszel lépett nyilvánosság elé, lerántva a leplet az az időtájt az osztrák sísport berkeiben tapasztalt szexuális visszaélésekről.

Werdenigg versenyplakátról kialakított véleményét több ismert osztrák közéleti szereplő is osztja. A nagy népszerűségnek örvendő televíziós újságíró, Corinna Millborn is elítélte a reklámot.

A heves kritikák ellenére többen is védelmükbe vették plakátot, amely az egyik legelismertebb osztrák kortárs festő, Christian Ludwig Attersee művén alapul.

Többen a felháborodók szemére vetették, hogy húsz évvel ezelőtt Attersee egy meztelen síelő férfit ábrázoló festményét még bélyegként bocsájtotta ki az osztrák posta.

A plakát bemutatóján Alsó-Ausztria kormányzója, az Osztrák Néppárthoz (ÖVP) tartozó Johanna Mikl-Leitner is részt vett, ahol köszönetet mondott a művésznek.

Kezdetben ugyan nem engedett a nyomásnak az osztrák síszövetség (ÖSV), de a felháborodás hatására végül úgy döntöttek, hogy bevonják a semmeringi alpesi sí világkupát népszerűsítő plakátokat, és helyette nem is helyeznek ki újat.

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek