A sárgamellényesek miatt nem jut majd karácsonyi csemege a franciák asztalára?

Szerző: Bakodi Péter
2018.12.18. 21:00

Az egyik közkedvelt ünnepi fogás nálunk luxusterméknek számít.

A sárgamellényesek miatt nem jut majd karácsonyi csemege a franciák asztalára?

A karácsonyi roham ellenére jelentős hiány tapasztalható osztrigából a francia piacokon – számolt be a Sud Radio. A tengeri kagylóféle sokak számára elengedhetetlen kelléke az ünnepi asztalnak, ám idén komoly problémákba ütközik a beszerzése. Erről részben a rendkívül meleg nyári időjárás tehet, mely nem kedvezett az osztriga növekedésének,

a tenyésztők számára viszont az igazi problémát az jelenti, hogy a sárgamellényesek útlezárásai miatt nem tudják időre kiszállítani a friss árut.

Ez azért is különösen problémás ebben az időszakban, mert a kagylótenyésztők ilyenkor bonyolítják le a forgalmuk 40 százalékát. Normandiában, az osztrigatenyésztés fellegvárában, az ágazat átlagosan mintegy 100 millió eurós (32 milliárd forint) forgalmat generál évente, ám a blokádok miatt most sokan súlyos veszteségekkel számolnak. 

Novemberben majdhogynem csak feleannyi osztrigát tudtunk eladni, mint amivel korábban számoltunk

– panaszkodott az egyik tenyésztő, hozzátéve, hogy december első heteiben sem javult ez az arány.

Tavaly karácsonykor egy alapvető hozzávaló, a vaj miatt aggódhattak a franciák, mivel a szupermarket kínálatából hamar kifogyott a tradicionális francia sütemények készítéséhez elengedhetetlen tejtermék.

FOTÓ: Instagram / Gerald.J

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek