Hogyan legyél mártír? Nagy Imre megmutatja!

2018.12.16. 11:55

Ki volt valójában Nagy Imre? A parasztság barátja vagy ellensége? A nép felszabadítója, vagy éppen az, aki az országot újra nyomorba döntötte? Az 1956-os forradalom hőse, vagy alkalmatlan miniszterelnök? Mártír, vagy csupán egy balszerencsés politikus? A Fej vagy írás történészei válaszolnak.

Aligha van megosztóbb politikusa a magyar történelemnek, mint Nagy Imre, aki sokáig hithű kommunista, sőt mi több, sztálinista volt, később mégis sokat változtatott a nézetein. Ő jelenítette meg az elnyomó Rákosi-rendszer belső ellenzékét, sokak szerint mégis a parasztságot ekézte. 1953-tól kezdődő miniszterelnöksége fellélegzést hozott az országnak: befejeződött az erőszakos kollektivizálás, bezárták a munkatáborokat, felülvizsgálták a koncepciós pereket; majd az 1956-os forradalomra válaszul benyomuló orosz erőkkel szemben semmit sem tudott tenni.

Ki is volt akkor Nagy Imre? A parasztság barátja vagy ellensége? A nép felszabadítója, vagy éppen az, aki az országot újra nyomorba döntötte? Az 1956-os forradalom hőse, vagy a pozíciójára alkalmatlan miniszterelnök? Mártír vagy csupán egy balszerencsés politikus?

A Fej vagy írás történelmi bűnbakjainkkal foglalkozó második évadában végigkövethetjük Nagy Imre életének vitatott állomásait.

Ajánlott irodalom:


+ Rainer M. János: Nagy Imre. Politikai életrajz I-II. (1996-1999, 1956-os Intézet, Budapest)


+ Gyarmati György: A Rákosi-korszak. Rendszerváltó fordulatok évtizede Magyarországon, 1945-1956. (2011, ÁBTL–Rubicon)

Bárány Balázs
Bárány Balázs az Azonnali állandó szerzője

Történész, történelemtanár.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek