Thürmer Gyula az Azonnalinak: A munkás harcát nem veheti át a Munkáspárt

Szerző: Bukovics Martin
2018.12.14. 17:59

Vajon mit szól a rabszolgatörvényhez a nevében a munkásokat képviselni hivatott, de a Fidesszel is elég jóban lévő Munkáspárt? Kimennek-e tüntetni a rabszolgatörvény ellen, és mit szólnak hozzá, hogy a liberális pártok is ezt teszik? Az Azonnali e-mailben kérdezte Thürmer Gyulát, a Munkáspárt elnökét.

Thürmer Gyula az Azonnalinak: A munkás harcát nem veheti át a Munkáspárt

Mi a véleménye a Munkáspártnak a rabszolgatörvényről? Tényleg rabszolgákká teszi a dolgozókat?

A tőkés rendszerben a munkás, a dolgozó a tőkés rabja, hiszen neki nincs tőkéje, kénytelen a tőkésnél dolgozni. A munka törvénykönyve pedig nem más, mint a tulajdonos és a munkás, a dolgozó közötti erőviszony kifejezése. A tőkés érdeke, hogy a dolgozót a lehető leghosszabb ideig, a lehető legkisebb bérért dolgoztassa. A dolgozó érdeke pont a fordítottja: a lehető legrövidebb ideig dolgozni, és a lehető legtöbbet kapni. Adott esetben a „rabszolgatörvény” kifejezést a szakszervezetek dobták be, nyilvánvalóan mozgósító szándékkal.

Jobban tették volna, ha megmagyarázzák: a rendszerváltás óta minden kormány kivétel nélkül a tőkések érdekeit szolgálta, és ennek megfelelően formálta a törvényt is. Olyan nincs, hogy a tőkés, úgymond, jót tegyen a dolgozóval.

Kint van-e a Munkáspárt és személyesen ön a parlament előtti tüntetéseken? Ha igen/nem, miért?

A Munkáspárt támogatta a szakszervezetek december 8-i tüntetését. Kezdettől fogva azt mondtuk, hogy ez a szakszervezetek erőpróbája. Nem szabad a pártoknak rátelepedniük.

Lélekben ott vagyunk, de fizikailag nem. Sajnálatosan a liberális pártok az első perctől kezdve rászálltak a tüntetésre. A munka törvénykönyve csak ürügy volt nekik. Az EP-választásra hajtanak.

Az is sajnálatos, hogy a szakszervezetek vezetői ezt engedték. Miért? Azért, mert ezzel ártottak az ügynek. A munkások, a dolgozók ugyanis nem egyszínűek politikailag. Van, aki a Fideszre szavazott, van, aki az MSZP-re, sőt, van, aki a Munkáspártra.

De most nem választási kampány van, hanem egy konkrét ügyről van szó. Súlyos hiba ebbe a pártpolitikai érdekeket bele keverni, s ezzel megosztani az embereket. A helyzetet bonyolítja, hogy december 8-a után más szervezetek is megjelentek, és igyekeznek a törvénymódosítás által előidézett helyzetet a maguk javára használni. Ha a munka törvénykönyve elleni csatához más – oda nem tartozó – kérdéseket is hozzákapcsolnak, az gyengíti a munkások, a dolgozók harcát.

Szerveznek-e önök tiltakozó megmozdulásokat gyárakban, azok környékén akár vidéken, akár a fővárosban?

Megkértük az üzemekben, a vasútnál, iskolákban dolgozó párttagjainkat, hogy beszéljenek az emberekkel. Tudni kell, hogy valóban mit akarnak a munkások, a dolgozók. A dolgozóknak megmondjuk, hogy a tőkés rendszerben az az övék, amiért megharcolnak.

Könnyebb munkát, több pénzt akarsz, harcolj érte! És mi segítünk. De a munkás, a dolgozó, a szakszervezetek harcát nem veheti át a Munkáspárt.

Ha eljön az ideje, kimegyünk az utcára.

Önök honlapjukon azt írják, minden eszközzel meg kell akadályozni a rabszolgatörvény elfogadását. Az ellenzéki parlamenti blokád ilyen? Meddig lehet ebben elmenni?

A parlamentben nem lehet a törvényt megakadályozni, mert az ellenzék kisebbségben van. A kormányokat lehet külső nyomással arra kényszeríteni, hogy változtassák meg a véleményüket. Ehhez azonban erőre van szükség. A december 8-i tüntetést szervező konföderációk nem rendelkeznek elég erővel ahhoz, hogy jelentős tömegeket mozgósítsanak, és hosszabb ideig az utcán tartsák őket. Nem rendelkeznek a liberális pártok sem. Az MSZP romokban hever. A DK azért létezik, mert Gyurcsány eltartja őket. A többiekről nem is beszélve.

A parlamenti obstrukció semmire se vezet. Az ellenzéki pártok most a „radikalizálódással” akarják elvesztett pozícióikat visszaszerezni, de ehhez is gyengék. Nem lettek radikálisak, csak másolni próbálnak nyugati módszereket.

A másolás nevetséges, és árt annak az ügynek, amiért a dolgozók december 8-án kimentek az utcára. Nem szabad folytatni!

Ön szerint alkalmas lehet-e a mostani tiltakozási hullám az Orbán-kormány leváltására?

Őszintén szólva nem egészen értem, hogy az Orbán-kormány miért erőltette át ezt a törvényt. A kormány köztudottan mindent megad ahhoz, hogy a külföldi tőke jól járjon, ha idejön. A tőke pedig eddig is jól járt, és a jelek szerint jön a jövőben is.

Ezt azért mondom, mert a kormánynak van mozgástere. Ha veszélyt észlel, visszaléphet. Visszaléptek az olimpia ügyében is, a vasárnapi nyitvatartás ügyében is, és nem történt semmi.

Ne felejtsük el, hogy az embereknek ma van munkájuk. Itthon vagy külföldön, de van.

Pénzük is van, nézzen csak körül a boltokban, most karácsony előtt.

A liberálisoknak nincs mozgásterük. Egyet tudnak csinálni: fokozzák az erőszakot az utcán. De nem hiszem, hogy az emberek örömmel néznék, hogy szétverik a karácsonyfát a parlament előtt.

Az Orbán-kormány leváltásához nem ez kell. Tiszta szándékokra, jobb programokra, becsületes, tisztességes politikusokra van szükség.

FOTÓ: Thürmer Gyula / Facebook

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek