Theresa May: Európa, segíts!

Szerző: Pintér Bence
2018.12.14. 09:25

A brit miniszterelnök és az EU vezetői is szeretnék, ha átmenne a brexitmegállapodás a brit parlamenten, de utóbbiak nem hajlandóak újratárgyalni a megállapodást, legfeljebb politikai garanciákat adnak.

Theresa May: Európa, segíts!

Az Európai Tanács ülésén közvetlenül az EU vezetőit kérte meg a bizalmi szavazást éppen túlélő Theresa May brit miniszterelnök, hogy jogi garanciákkal segítsenek meggyőzni a vonakodó brit parlamenti képviselőket a brexitmegállapodásról – írja a Politico. Jean-Claude Juncker bizottsági elnök, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, illetve a huszonhét ország vezetői, egy szóval tehát

az EU vezetői ebben partnerek is voltak, de legfeljebb politikai, és nem jogi kötőerővel bíró garanciákat hajlandóak adni – tehát a megállapodás szövegét nem hajlandóak újratárgyalni.

A vita tárgya az ír határról szóló biztosíték, ami azt biztosítja, hogy az EU és az Egyesült Királyság kereskedelmi megállapodásának esetleges elmaradása esetén se legyen határ Írország és Észak-Írország között – ha ugyanis lenne, az akár polgárháborúhoz is vezethetne. A brexitpárti birt képviselők attól félnek, hogy ez a biztosték, ha életbe lép, meghatározatlan ideig gyakorlatilag bent tarthatja az országot az EU-ban, miközben nem tudnának beleszólni az uniós döntésekbe. (Van ebben valami, itt írtunk részletesen a dologról.)

A May brüsszeli beszéde után elfogadott dokumentumban kifejezték, hogy az EU számára sem lenne jó megoldás, ha az írországi határkérdés miatt a szövegben szereplő biztosíték életbe lépne, céljuk ezért nekik is az, hogy ezt elkerüljék azzal, hogy a kilépési periódusban a lehető leggyorsabban megtárgyalják az Unió és az Egyesült Királyság jövőbeli kapcsolatát.

Sőt, Tusk és Juncker azt is világossá tette: nem is értik, igazából mit akarnak a britek.

A Politico szerint az EU-s vezetők közvélekedése most az, hogy May csak a Jeremy Corbyn vezette Munkáspárt segítségével vihetné keresztül a megállapodást a londoni parlamenten, arra azonban nem látnak esélyt, hogy a két brit pártvezér meg tud állapodni.

FOTÓ: Theresa May / Facebook

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek